A virágágyi ágyás rózsa más néven parkrózsa, a legsokoldalúbban felhasználható, kezdő kertbarátoknak is bátran ajánlható fajta. Igazán szépen kialakítható szegély-, vagy sövényrózsának is.

Virágágyi rózsák jellemzői

Általában tömött, sűrű méretűek, melyek magassága 60-150 cm között van. Kisebb kertekben, de nagyobb parkokban is rendkívül jól mutatnak, főleg magastörzsű rózsa fajtákkal együtt összeültetve. Jellemzően hosszú egyenes szárakon hozzák virágaikat, általában többet is egyszerre. Emiatt kifejezetten alkalmasak vágórózsának is. A virágágyi rózsák jellemzően tömörek, sűrűek, magasságuk 60 és 150 centiméter közötti, így a kisebb és a nagyobb kertekben egyaránt jól mutatnak. Kora nyártól, júniustól egészen a fagyok beálltáig hozza illatos virágait.

Ágyás rózsa ültetése

Ültetésére az ideális időszak a tavasz és az ősz, nyáron pedig a konténeres rózsák telepíthetőek. Az ültetés előtt legfontosabb feladat a megfelelő hely kiválasztása, mely nem túl napos, de nem is árnyékos, és lehetőleg szélvédett is. Árnyékos területre, fal tövébe, lombos fák alá ne kerüljön! Figyeljünk arra, hogy a napfényt a reggeli órákban is kapjon, és a helyén minimum 6-8 órát érje a napfény.

Szinte bármilyen talajban növekszik, bokrosodik, de a laza szerkezetű jobban kedvez a növekedésének. Ültetés előtt az ültető gödröt istállótrágyával el kell látni, majd évente kétszer pótolni a tápanyagokat. A gödröt alaposan be kell locsolni vízzel, ezután a cserépből óvatosan kivett növény, már kerülhet is a helyére. Betemetés után ismét meg kell locsolni. Az ültetési tőtávolság 30-50 cm, a sortávolság 40 cm legyen. Érdemes levendula társaságába ültetni, mert a rózsa levendula mellett kevésbé lesz tetves, jobban elkerülik a kártevők.

Gondozása:

Gondozásánál csak néhány egyszerű dologra kell figyelni. Fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő vízellátásáról, de nem szükséges még a nyári nagy melegben sem naponta locsolni. Ritkábban, inkább hetente egyszer, a reggeli órákban érdemes locsolni, figyelve arra, hogy ne álljon alatta a víz. Az elnyílt virágokat vissza kell metszeni, ezzel tudjuk a virág növekedését serkenteni, illetve a gazdagabb virágzás érdekében a tápanyagellátást is célszerű elvégezni tavasszal és ősszel. Jól tűrik, sőt igénylik a tavaszi metszést.

Téli védelméről gondoskodni kell, mivel a -7 fok alatti hőmérséklet károsítja. Ehhez a töveket az elágazásig fel kell kupacolni földdel, arra száraz lombot, vagy fenyőgallyakat fektetni kb. 10-15 cm vastagságban A takaróanyagot áprilisban a fagyok elmúltával lehet lebontani róla.

Ágyás rózsa fajták

A virágágyi rózsák rengeteg színben, méretben kaphatóak. A színeik fehértől, a hamvassárgán át egészen a kétszínű rózsáig mindenféle színskálán megtalálhatóak, szinte csak szivárvány és fekete rózsa nincs közöttük. A kétszínű rózsa magastörzsű rózsákra is oltható, igazán látványosak a különböző színkombinációjukkal. Virágágyi rózsa fajták a teljesség igénye nélkül: Rosa Resolut, Rosa Moonsprite, Rosa Regéc, Rosa Sweet Blondie, Rosa Csíkszereda, Rosa Lemon, Rosa Konstantina, Rosa Angela, Rosa Minerva. A rózsa ágyás többszintessé tehető törzses rózsa segítségével, hiszen azok kiemelkednek az alacsonyabb parkrózsák, a tearózsák közül. Nyár elejétől késő őszig folyamatosan virágoznak, így sokáig ékesítik a kertet.

https://www.molnarfaiskola.hu/hu/gyumolcsfak/rozsa/parkrozsa/

Vissza a kategória cikkeihez