Alba rózsa  

Az Alba rózsa, más néven fehér gallica rózsa, egy gyönyörű virágú hibrid rózsafajta. Európában őshonos, Angliában ez volt a York család fehér rózsája a rózsák háborúja idején. Az eredeti fajta a Rosa gallica termesztett változata. Elképzelhető, hogy eredetileg a virágok édes illata miatt termesztették, de mára télen is ellenálló kerti cserjeként is ismert. A termesztett változatoknak fehér vagy rózsaszín virágai is vannak, és többnyire sok szirommal rendelkeznek. Hibrid fajtákat is létrehoztak vörös vagy sárga virágokkal.

Az Alba rózsa megjelenése

Ennek a rózsának a fő jellemzője a fehér vagy krém színű virágok, amelyek gyakran enyhe rózsaszínű árnyalattal rendelkeznek. A virágok illatosak és a szirmok duplán is lehetnek. Bár néhány fajta egyszerűbb virágzattal rendelkezik. A növény bokra általában közepes méretű, és a hajtások enyhén tüskések.

A rózsa alba általában a nyári hónapokban virágzik, júniustól júliusig. A virágzás időtartama viszonylag rövid, de a virágok szépsége kárpótol mindenkit. Kiválóan alkalmas szegélyek díszítésére, nagyobb területek takarására egyaránt.

Alba rózsa ültetése

A rózsa alba általában az őszi vagy tavaszi időszakban ültethető. Az ültetés előtt érdemes alaposan felkészíteni a talajt, tápanyagokkal dúsítani, és megfelelő helyet biztosítani a növény számára. A napos, fényárnyékos helyet kedveli. A kifejlett rózsabokor elérheti akár a 0,5-1 méteres magasságot is.

Gondozása

Ez a fajta rózsa viszonylag könnyen gondozható. Szereti a napos vagy félig napos helyeket, és jó vízelvezetéssel rendelkező talajban fejlődik a legjobban. Rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban. Mivel a rózsa alba hajlamos lehet a fekete foltos betegségre, fontos a megelőző permetezés és a betegségmentes talaj biztosítása.

A rózsa metszése a virágzás után történik, ősszel vagy kora tavasszal. A metszés során eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, valamint a gyengék vagy kereszteződő ágakat. Az egészséges ágakat visszametszhetjük körülbelül felére, hogy serkentsük az új növekedést és a virágzást.

A rózsa alba általában ellenálló a betegségekkel szemben, de bizonyos körülmények között érzékeny lehet a fekete foltos betegségre és az atkákra. Fontos a rendszeres megfigyelés és gondoskodás a növény egészségének megőrzése érdekében.

Vásárlása

Ezt a rózsa fajtát kertészetekben, rózsakertekben és online növényáruházakban is be lehet szerezni. Figyeljünk arra, hogy egészséges növényeket vásároljunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom