Babérrózsa

A babérrózsa (Nerium oleander) – vagy más néven Leander – egy örökzöld cserje vagy kis fa. Melyet gyakran ültetnek dísznövényként vagy bokrokként kertekbe és parkokba. Természetes környezetben a Földközi-tenger vidékén, Ázsiában és Afrikában fordul elő. A babérrózsa széles körben ismert az illatos, színes virágai miatt, amelyek rendkívül vonzóak, és különféle árnyalatokban jelennek meg, mint például a fehér, rózsaszín, piros és sárga.

Már az ókori görögök és rómaiak is nagyra értékelték és kedvelték ezt a növényt. Hazánkban is már a 18. században ismert volt. Azonban igazi népszerűségre csak az utóbbi időkben tett szert, köszönhetően a különféle fajtáinak. Így vált napjainkra a nyári hónapok elengedhetetlen és sokoldalú növényévé mindenféle kertben. Bár nálunk leginkább cserépben nevelik, de akár kertbe is kiültethető. Egyedülállóan vagy más növényekkel együtt is kiválóan mutat.

Babérrózsa, avagy a leander jellemzői

Ez az örökzöld cserje jellemzően 2-3 méter magasságúra nő. Ágai felfelé törekvők. Bokros alakzatú lombozatát sötétzöld, kemény keskeny, hosszúkás levelek alkotják, melyek lándzsás formájúak. Számos árnyalatban elérhető a fehértől a rózsaszínen át egészen a pirosig.

A babérrózsa a laza szerkezetű, közepes vízmegtartó képességű földet kedveli, abban fejlődik a leginkább. Mivel nagyra nő, ültetése során biztosítsunk számára megfelelő méretű helyet. Cserépbe kerülve érdemes évente átültetni. Ültetése során napos helyre kerüljön. Cserépben tartva is figyeljünk rá, hogy teljes napsütésben legyen. Ez szükséges ugyanis a megfelelő virágképződéshez.

Leander gondozása

A leandernek nagy a tápanyagigénye, ezért érdemes a virágzás alatt hetente tápoldatozni. Nemcsak tápanyag-, de vízigénye is nagy, ezért nyáron bőségesen öntözzük. Ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon. Érdemes langyos vízzel öntözni, mivel a napfényen a cserép és a föld is átmelegszik. Ha hideg vízzel locsoljuk, az a levelek elsárgulásához vezethet.

Leander metszése

Metszését tavasszal és ősszel kell elvégezni. A fő visszavágás időszaka a tavaszi metszés, mely során a szabályosabb forma és erőteljesebb növekedés is elérhető. Ezzel ugyanis elősegítjük a gazdagabb virágzást és védekezhetünk a betegségekkel szemben is. A metszés során minden második oldalhajtás kétharmadát vágjuk le. A többi hajtásnak csak az egyharmadát vágjuk vissza. Az őszi metszés során a még ki nem nyílt virágkezdeményeket távolítjuk el a növényről. Ezzel elősegítve, hogy a következő évben hamarabb indulhasson meg a virágképződés. Illetve ilyenkor kerül sor a száraz, sérült, esetleg beteg részek levágására is.

Leander teleltetése

Teleltetésére akkor kerüljön sor, ha a hőmérséklet tartósan 5-6 °C alá süllyed. Ekkor vigyük fagymentes, de világos helyre, ahol a hőmérséklet tartósan 5-10°C. A pince, garázs kiváló teleltetési helyszín. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor se tartsuk 10-15°C-nál melegebb helyen.

Télen nem szükséges folyamatos öntözése, elegendő éppen csak nyirkosan tartani a talaját. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne száradjon ki a földje.

Babérrózsa, avagy a leander szaporítása

Szaporítása többféleképpen is lehetséges. Az egyik leggyakoribb módszer a dugványozás, amely során az egészséges és erős hajtásokat levágják, majd ezeket földbe vagy tápközegbe ültetik. A dugványoknak tápanyagban gazdag talajra, nedves, de jól lecsorgó közegre van szükségük a sikeres gyökeresedéshez. A levelek alsó harmadát eltávolítják, majd a dugványokat a talajba ültetik, és rendszeresen locsolják.

A másik gyakori szaporítási módszer a magról történő vetés. Ehhez friss, érett magokra van szükség, amelyeket közvetlenül a földbe vagy speciális palántamediumba ültetnek. A magokat sekélyen elvetik, majd megfelelő öntözés mellett várják, hogy a növények kihajtsanak és erősödjenek.

Babérrózsa vásárlása

A babérrózsák mindenféle színben, változatban kaphatók a különböző kertészetekben, ahol szakemberek is segítségünkre vannak a választásban. Természetesen sok kertészetnek már webáruháza is van, itt pedig képek és árak is segítik a megfelelő döntést. Legtöbb webáruháznál kiszállítás is kérhető, így biztosak lehetünk benne, hogy a növényeket szakszerű csomagolásban, a legnagyobb gondosság mellett kapjuk meg.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Leander_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom