Charles de Mills

A Charles de Mills egy történelmi rózsa fajta, melyet 1786-ban nemesítettek Hollandiában. Nevét a Brit Kelet-indiai Társaság igazgatójáról nevezték el. A Gallica rózsák közé tartoznak, amelyek az egyik legősibb rózsafajta csoportnak számítanak. Történelmi és kulturális jelentőségük van, és hosszú ideje termesztik őket.

A Charles de Mills rózsa jellemzői

A Charles de Mills rózsa általában közepes méretű cserjévé nő, amely eléri a 120-150 cm-es magasságot. A növények alacsonyabb, kompakt bokrokat hoznak létre, és gyakran erős és merev szárakkal rendelkeznek. A virágok átmérője kb. 8-10 cm. A növény virágzása egyszeri, általában nyár elején, de nagyon bőséges és látványos. Néhány fajtájuk mindössze három hétig virágzik, de sokuk akár hat hétig is.

A virágai bársonyos pirosak vagy bordóak, és nagy, tömött, gömb alakúak, a széle enyhén hullámos lehet. A közepén sárga vagy fehér porzók láthatók. A Charles de Mills rózsa rendkívül intenzív illatú virág, amely jellemzően kárminvörös, bíbor árnyalatú gyönyörű színnel és formával rendelkezik.

Charles de Mills ültetése

Ültetésére tavasszal vagy kora ősszel történhet. Érdemes napos vagy félig árnyékos helyet biztosítani számára, mert ott fejlődik leginkább. Már az ültetése előtt készítsük elő a talaját. Távolítsuk el a gyomokat és biztosítsunk megfelelő tápanyagokat is. Fontos, hogy laza szerkezetű, jó elvezetésű talajba kerüljön. A pangó vizet nem szereti, ugyanis károsíthatja a gyökérzetét.

Charles de Mills rózsa gondozása

A Charles de Mills rózsa rendszeres gondozást igényel. Fontos, hogy rendszeresen locsoljuk meg a növényt, különösen a szárazabb időszakokban. Táplálkozásra is szüksége van, ezért érdemes rózsatáp használatát fontolóra venni. A tél előtt a növényt ajánlott védeni a hidegtől. Erre megfelelő lehet, ha a bokrot fenyőágakkal vagy mulccsal takarjuk. Az elhervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezzel is serkentve az új virágok kialakulását.

Ez a rózsa fajta hajlamos lehet a levéltetvek és más kártevők támadására, érdemes figyelni a növényt és szükség esetén növényvédelemmel beavatkozni.

Vásárlása

Ezt a rózsa fajtát kertészetekben, rózsakertekben és online növényáruházakban is beszerezhetjük. Figyeljünk arra, hogy egészséges növényeket vásároljunk. A Gallica rózsák egyedülálló szépségük és illatuk miatt nagyon népszerűek a kertészek és a rózsa szerelmesei körében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom