Cserepes rózsa

A cserepes r√≥zsa v√°ltozatai is k√ľl√∂nlegesen sz√©pek, ak√°rcsak a v√°gott r√≥zsa fajt√°k. Ha pedig tudjuk hogyan kell gondozni, akkor cser√©pben is hossz√ļ √©letŇĪek lesznek.

Cserepes rózsa gondozásának lépései

 • a n√∂v√©ny √°t√ľltet√©se
  ElsŇĎ l√©p√©sben min√©l r√∂videbb idŇĎn bel√ľl √ľltess√ľk √°t egy nagyobb cser√©pbe a n√∂v√©nyt. A leggyakrabban az okozza a n√∂v√©ny pusztul√°s√°t, hogy az am√ļgy is kis m√©retŇĪ cser√©pben, egy tŇĎzeges szinte vir√°gf√∂ld n√©lk√ľli kever√©kben van a r√≥zsa, ami √≠gy pillanatok alatt kisz√°rad, ha nem √∂nt√∂zz√ľk megfelelŇĎ √ľtemben.
 • f√∂ldkever√©k
  √Āt√ľltet√©s√©hez mindig laza szerkezetŇĪ, levegŇĎs f√∂ldkever√©ket haszn√°ljunk, ami rostos tŇĎzeget, perlitet, vagy k√≥kuszrostot √©s kev√©s agyagot is tartalmaz.
 • hely
  A cserepes r√≥zsa f√©nyig√©nyes √©s a v√≠zig√©nye is magas. √Črdemes napf√©nyes helyre tenni √©s gondoskodni a megfelelŇĎ v√≠zell√°t√°sr√≥l. A pang√≥ vizet nem szereti. A sok f√©ny alacsony hŇĎm√©rs√©klettel p√°rosulva meghosszabb√≠tja a vir√°gz√°s idej√©t, √©s az √ļj bimb√≥k k√©pzŇĎd√©s√©t. Ablakp√°rk√°nyon nagyon j√≥l √©rzi mag√°t.
 • √∂nt√∂z√©se
  Sok vizet igényel, a nyári forróságban akár naponta kétszer is lehet locsolni, lényeg, hogy ne álljon alatta a víz, de a földje se száradjon ki. Nyáron hetente egyszer tápoldatos vizet is ajánlott adni neki.
 • metsz√©se
  Az elny√≠lt, elhervadt vir√°gokat folyamatosan t√°vol√≠tsuk el a n√∂v√©nyrŇĎl, ezzel elŇĎseg√≠tj√ľk a gazdagabb vir√°gz√°s√°t. A sz√°rakat is √©rdemes folyamatosan metszeni. Ha rajta hagyjuk az elny√≠lt elsz√°radt vir√°gokat, nem fog √ļjra vir√°got hozni a r√≥zsa.

Cserepes r√≥zs√°k k√°rtevŇĎi

A cserepes r√≥zsa betegs√©gei √©s a leggyakrabban elŇĎfordul√≥ k√°rtevŇĎia lev√©ltetvek, de a legk√°rt√©konyabbak a tripszek √©s az atk√°k. A lev√©ltetvek ellen azzal is v√©dekezhet√ľnk, hogy levendula mell√© tessz√ľk a r√≥zs√°t. A levendula r√≥zsa mellett ugyanis a lev√©ltetveket elŇĪzi.

A cserepes r√≥zsa az erk√©lyen is j√≥l √©rzi mag√°t, de a kertbe is ki√ľltethetŇĎ. Fontos a n√∂v√©ny sz√°m√°ra a napf√©ny, hiszen ak√°r csak a nagy m√©retŇĪ r√≥zs√°k, a mini r√≥zsa is napf√©nyig√©nyes. F√©l√°rny√©kban n√∂v√©ny nem tud megfelelŇĎen fejlŇĎdni, √©s vir√°gozni.

A rendszeres √∂nt√∂z√©st √©s t√°poldatoz√°st megh√°l√°lja, sŇĎt a t√©li fagyokat is √°tv√©szeli, √©s tavasszal visszav√°gva √ļjra erŇĎre kap.

https://citygreen.hu/szobarozsa-rosa-chinensis-var-minima-gondozasa/

Vissza a kategória cikkeihez