Cserepes rózsa

A cserepes rózsa változatai is különlegesen szépek, akárcsak a vágott rózsa fajták. Ha pedig tudjuk hogyan kell gondozni, akkor cserépben is hosszú életűek lesznek.

Cserepes rózsa gondozásának lépései

 • a növény átültetése
  Első lépésben minél rövidebb időn belül ültessük át egy nagyobb cserépbe a növényt. A leggyakrabban az okozza a növény pusztulását, hogy az amúgy is kis méretű cserépben, egy tőzeges szinte virágföld nélküli keverékben van a rózsa, ami így pillanatok alatt kiszárad, ha nem öntözzük megfelelő ütemben.
 • földkeverék
  Átültetéséhez mindig laza szerkezetű, levegős földkeveréket használjunk, ami rostos tőzeget, perlitet, vagy kókuszrostot és kevés agyagot is tartalmaz.
 • hely
  A cserepes rózsa fényigényes és a vízigénye is magas. Érdemes napfényes helyre tenni és gondoskodni a megfelelő vízellátásról. A pangó vizet nem szereti. A sok fény alacsony hőmérséklettel párosulva meghosszabbítja a virágzás idejét, és az új bimbók képződését. Ablakpárkányon nagyon jól érzi magát.
 • öntözése
  Sok vizet igényel, a nyári forróságban akár naponta kétszer is lehet locsolni, lényeg, hogy ne álljon alatta a víz, de a földje se száradjon ki. Nyáron hetente egyszer tápoldatos vizet is ajánlott adni neki.
 • metszése
  Az elnyílt, elhervadt virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről, ezzel elősegítjük a gazdagabb virágzását. A szárakat is érdemes folyamatosan metszeni. Ha rajta hagyjuk az elnyílt elszáradt virágokat, nem fog újra virágot hozni a rózsa.

Cserepes rózsák kártevői

A cserepes rózsa betegségei és a leggyakrabban előforduló kártevőia levéltetvek, de a legkártékonyabbak a tripszek és az atkák. A levéltetvek ellen azzal is védekezhetünk, hogy levendula mellé tesszük a rózsát. A levendula rózsa mellett ugyanis a levéltetveket elűzi.

A cserepes rózsa az erkélyen is jól érzi magát, de a kertbe is kiültethető. Fontos a növény számára a napfény, hiszen akár csak a nagy méretű rózsák, a mini rózsa is napfényigényes. Félárnyékban növény nem tud megfelelően fejlődni, és virágozni.

A rendszeres öntözést és tápoldatozást meghálálja, sőt a téli fagyokat is átvészeli, és tavasszal visszavágva újra erőre kap.

https://citygreen.hu/szobarozsa-rosa-chinensis-var-minima-gondozasa/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom