Tartalomjegyzék
A vadrózsa inkább csipkebogyó néven ismert. Bár tulajdonképpen a csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Hazánkban számos néven ismert a legjellemzőbb talán a hecsedli, de ezen kívül ismert még kutyarózsának, ebrózsának, csitkenyének, tüskefának is. Ősszel az erdőt járva számos helyen találkozhatunk vele. Sőt nemcsak erdőkben, a parlagon hagyott legelőkön gazként terjed. Piros színű, érett bogyói szinte világítanak a gyér levelű bozótosokban. Érdemes belőle gyűjteni a kirándulások, séták alkalmával, mert rendkívül egészséges. Feldolgozható lekvárnak, készülhet belőle leves vagy tea egyaránt. Ráadásul dekorálásra is kitűnően felhasználható. Akár őszi ajtódísz részeként, vagy csak a vázába állítva.
Csipkebogyó vitamin tartalma
A csipkebogyó számos vitamint tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Megtalálható benne az A-, B-, K- és E-vitaminok, azonban a C-vitamin tartalma a kiemelkedő. Ugyanis 10 dkg csipkebogyóhús kb. 400 mg C-vitamint tartalmaz. (Érdekességképp ez a citrom C-vitamin tartalmának közel a tízszerese.) Ezen kívül tartalmaz még gyümölcssavakat, gyümölcscukrot, pektint, magnéziumot, vasat, kalciumot és illóolajokat is.
Ezek együttes hatása miatt:
- erősíti az immunrendszert
- enyhíti a láz tüneteit
- hatékony segítség az influenzás, megfázásos időszakban
- segítség a szív- és érrendszeri megbetegedések, keringési zavarok gyógyításában
- jótékonyan hat a vesekő, homokkő kezelésére
- serkenti a máj működését
- javítja az emésztést
Csipkebogyó felhasználása
30-40 évvel ezelőtt még árulták a piacokon az átpasszírozott, vízzel felfőzött csipkebogyót, vagy ahogy Veszprémben és Zalában mondták: a bicskét. Napjainkra azonban leginkább a bioboltokban, webshopokban található csipkelekvár kapható. Pedig ezek sem árban, sem ízben nem veszik fel a versenyt a házilag készített lekvárokkal. Bár elsőre macerácnak tűnik, érdemes kipróbálni a lekvárfőzést csipkebogyóból is.
Csipkebogyó lekvár
Hozzávalók:
- 1 kg csipkebogyóhús
- 2,5 dl víz
- 1 zacskó zseléfix
- sűrűszövésű szűrő
- befőttesüveg fedővel
Előkészítés:
Ha úgy szedjük a bogyókat, hogy alig marad rajta szár, akkor nem is nagyon kell tisztogatni. Alaposan meg kell mosni váltóvízzel.
Elkészítése:
- A megmosott gyümölcsöt lábosba kell tenni és felöntve a vízzel néhány percig fel kell főzni.
- Majd az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni.
- A sűrű szövésű szűrőn át kell passzírozni a gyümölcshúst. (Ha túl sűrű kicsi vízzel lehet a masszát hígítani.)
- Az átpasszírozott péphez kell keverni a zseléfixet és fel kell főzni.
- Majd az előzőleg kimosott, fertőtlenített üvegekbe kell merni és lezárni jól záródó kupakokkal.
- Az elkészült üvegeket 10 percre fejre fordítjuk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük.
- Ha teljesen kihűlt (ez akár 24 óra is lehet), mehet a kamra polcaira.
Csipkebogyóleves
Hozzávalók:
- 60 dkg csipkebogyó
- 1 l víz
- 6 dkg cukor
- 3 dkg burgonyaliszt
Elkészítése:
- A csipkebogyókat megmossuk, majd leöntjük forró vízzel és megfőzzük.
- Leszűrjük, majd a gyümölcsöt szitán áttörjük.
- Visszatesszük a főzővízbe, hozzákeverjük a kevés lében elkevert burgonyalisztet és a cukrot.
- Összekeverjük és felforraljuk.
Ha szárított bogyóval készül, azt a felhasználás előtt 10-12 óráig szükséges forralt vízben áztatni, hogy megpuhuljon.
Csipkebogyó tea
Legjobb, ha magunk gyűjtjük a dércsípte bogyókat. Otthon szétterítve kell hagyni, hogy megszáradjon. Majd papírzacskóba téve hűvös helyen érdemes tárolni. A tea készítéshez előzőleg 8-10 órán keresztül kell áztatni langyos vízben. Majd rövid ideig fel kell forralni. Főzzünk belőle egy evőkanálnyit 10 percig 2 dl vízben, így magas C-vitamin tartalmú, kellemesen savanykás ízű teát kapunk. (A gyerekeknek nem ez lesz a kedvence.) Különösen megfázás esetén hatásos. Erősebb főzete emésztést segítő és vízhajtó hatású.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vadr%C3%B3zsa
Vissza a kategória cikkeihez