Csipkebogyó

A vadrózsa inkább csipkebogyó néven ismert. Bár tulajdonképpen a csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Hazánkban számos néven ismert a legjellemzőbb talán a hecsedli, de ezen kívül ismert még kutyarózsának, ebrózsának, csitkenyének, tüskefának is. Ősszel az erdőt járva számos helyen találkozhatunk vele. Sőt nemcsak erdőkben, a parlagon hagyott legelőkön gazként terjed. Piros színű, érett bogyói szinte világítanak a gyér levelű bozótosokban. Érdemes belőle gyűjteni a kirándulások, séták alkalmával, mert rendkívül egészséges. Feldolgozható lekvárnak, készülhet belőle leves vagy tea egyaránt. Ráadásul dekorálásra is kitűnően felhasználható. Akár őszi ajtódísz részeként, vagy csak a vázába állítva.

Csipkebogyó vitamin tartalma

A csipkebogyó számos vitamint tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Megtalálható benne az A-, B-, K- és E-vitaminok, azonban a C-vitamin tartalma a kiemelkedő. Ugyanis 10 dkg csipkebogyóhús kb. 400 mg C-vitamint tartalmaz. (Érdekességképp ez a citrom C-vitamin tartalmának közel a tízszerese.) Ezen kívül tartalmaz még gyümölcssavakat, gyümölcscukrot, pektint, magnéziumot, vasat, kalciumot és illóolajokat is.

Ezek együttes hatása miatt:

  • erősíti az immunrendszert
  • enyhíti a láz tüneteit
  • hatékony segítség az influenzás, megfázásos időszakban
  • segítség a szív- és érrendszeri megbetegedések, keringési zavarok gyógyításában
  • jótékonyan hat a vesekő, homokkő kezelésére
  • serkenti a máj működését
  • javítja az emésztést

Csipkebogyó felhasználása

30-40 évvel ezelőtt még árulták a piacokon az átpasszírozott, vízzel felfőzött csipkebogyót, vagy ahogy Veszprémben és Zalában mondták: a bicskét. Napjainkra azonban leginkább a bioboltokban, webshopokban található csipkelekvár kapható. Pedig ezek sem árban, sem ízben nem veszik fel a versenyt a házilag készített lekvárokkal. Bár elsőre macerácnak tűnik, érdemes kipróbálni a lekvárfőzést csipkebogyóból is.

Csipkebogyó lekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg csipkebogyóhús
  • 2,5 dl víz
  • 1 zacskó zseléfix
  • sűrűszövésű szűrő
  • befőttesüveg fedővel

Előkészítés:

Ha úgy szedjük a bogyókat, hogy alig marad rajta szár, akkor nem is nagyon kell tisztogatni. Alaposan meg kell mosni váltóvízzel.

Elkészítése:

  1. A megmosott gyümölcsöt lábosba kell tenni és felöntve a vízzel néhány percig fel kell főzni.
  2. Majd az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni.
  3. A sűrű szövésű szűrőn át kell passzírozni a gyümölcshúst. (Ha túl sűrű kicsi vízzel lehet a masszát hígítani.)
  4. Az átpasszírozott péphez kell keverni a zseléfixet és fel kell főzni.
  5. Majd az előzőleg kimosott, fertőtlenített üvegekbe kell merni és lezárni jól záródó kupakokkal.
  6. Az elkészült üvegeket 10 percre fejre fordítjuk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük.
  7. Ha teljesen kihűlt (ez akár 24 óra is lehet), mehet a kamra polcaira.

Csipkebogyóleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg csipkebogyó
  • 1 l víz
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg burgonyaliszt

Elkészítése:

  1. A csipkebogyókat megmossuk, majd leöntjük forró vízzel és megfőzzük.
  2. Leszűrjük, majd a gyümölcsöt szitán áttörjük.
  3. Visszatesszük a főzővízbe, hozzákeverjük a kevés lében elkevert burgonyalisztet és a cukrot.
  4. Összekeverjük és felforraljuk.

Ha szárított bogyóval készül, azt a felhasználás előtt 10-12 óráig szükséges forralt vízben áztatni, hogy megpuhuljon.

Csipkebogyó tea

Legjobb, ha magunk gyűjtjük a dércsípte bogyókat. Otthon szétterítve kell hagyni, hogy megszáradjon. Majd papírzacskóba téve hűvös helyen érdemes tárolni. A tea készítéshez előzőleg 8-10 órán keresztül kell áztatni langyos vízben. Majd rövid ideig fel kell forralni. Főzzünk belőle egy evőkanálnyit 10 percig 2 dl vízben, így magas C-vitamin tartalmú, kellemesen savanykás ízű teát kapunk. (A gyerekeknek nem ez lesz a kedvence.) Különösen megfázás esetén hatásos. Erősebb főzete emésztést segítő és vízhajtó hatású.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vadr%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom