Csüngő rózsafa

A törzses csüngő rózsafa a kertek ékessége, főleg, ha ágyásrózsák és szegélyrózsák közé ültetjük.  Ezek a törzses fajták rendkívül nagy népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. Ennek oka többek között, hogy rengeteg színárnyalatban kapható, szinte nincs olyan színárnyalat, amely ne létezne, a kétszínű rózsa pedig egyszerűen szemet gyönyörködtető.  

A törzses rózsák alapvetően szemzéssel nemesített fajták, általában 90-120cm magas vadrózsa törzsre szemzettek, melyek lehetnek:

Az alacsonyabb törzsre törpe fajtákat, a magasabbra futó-, vagy tearózsát szemeznek. A csüngő változatokat formájuk miatt magasabbról, 140 centiméter körüli törzsről indítanak oltással.

Magas törzsű csüngő rózsafa fajták:

 • Rosa Rot Fairy – piros színű csüngő rózsa
 • Rosa Apricot Blossom – fehér színű
 • Rosa San Remo – ciklámen
 • sárga magas törzsű csüngő rózsa

Gyönyörű látványt nyújtanak, ezért érdemes mindenképpen központi helyre ültetni. A rózsa ágyás többszintessé tehető általa, hiszen kiemelkednek az alacsonyabb parkrózsák, a tearózsák közül. Nyár elejétől késő őszig folyamatosan virágoznak, így sokáig ékesítik a kertet.

Csüngő rózsafa ültetése, gondozása

Ültetése

Érdemes a gyökér csomagolt, illetve konténeres, mind pedig a szabadgyökerű rózsát ültetés előtt napos helyen legalább fél napra vízbe állítani, hogy a tárolás, illetve a szállítás során elveszített nedvességet pótolhassa. A konténeres növényt edényestől bele lehet állítani a vízbe. A szabadgyökerű rózsa gyökérzetét általában fűrészporral töltött zsugorfóliába csavarják. Ezt el kell távolítani, majd a gyökereket óvatosan széthajtva a sérült részek fölött vissza kell vágni. Ültetés előtt a gyenge hajtásokat is célszerű eltávolítani, a főhajtásokat pedig visszametszeni 2-3 szemre.

Egész évben ültethető, kivéve a fagyos téli időben. Először a megfelelő helyet kell megtalálni számára, melynél fontos szempont, hogy napfényes, de szélvédett legyen. Akkor fog szépen virágozni, ha naponta legalább 5-6 óra napfény éri. Ha ez a reggeli időszakban van, akkor a reggeli harmatot is fel tudja szárítani a növényről.

Ültetés előtt az ültető gödröt – mely jóval nagyobb kell legyen a cserépnél, – célszerű tápanyagban gazdag trágyával ellátni és alaposan belocsolni vízzel. A cserépből úgy vegyük ki a növényt, hogy ne sérüljön a gyökere. A öldet hagyjuk a gyökereken, azzal együtt kerüljön a belocsolt gödörbe, ezután földdel be kell temetni és megöntözni.

A csüngő rózsafa esetén az ültetési távolság legalább 1 méter legyen. A növény magassága kifejlett állapotban 1,5-2 méter körül alakul.

Gondozása

A gondozása nem igényel túl sok munkát, de azt nagyon meghálálja.

 • Főleg a csapadékmentes időszakban kell gondoskodni a megfelelő vízellátásáról.
 • Inkább ritkábban 6-7 naponta igényli a vizet, de ezt rendszeresen,
 • Úgy öntözzük, hogy pangó víz ne álljon alatta, azt nem kedveli.
 • A növény gyorsabb fejlődése, gazdagabb virágzása érdekében évente 2X pótolni kell a tápanyagot alatta.
 • Érdemes levendula társaságába ültetni, mert a rózsa levendula mellett kevésbé lesz tetves.
 • Az elnyílt virágok visszametszését a gazdagabb virágzással hálálja meg.
 • Tavasszal érdemes fenntartó metszést végezni.
 • A koronája hidegben elfagyhat, ezért meg kell oldani a védelmét. Erre jó megoldás lehet az ágak közepébe begyűrt újságpapír, majd a koronára húzott papírzsák.

Csüngő rózsafa rendelés, vásárlás

A magastörzsű rózsa nem egy kifejezetten kényes növény, de érdemes tudni, hogy milyen körülmények között voltak a tövek, mielőtt megrendeljük őket. Érdemes a szállításnak is utánajárni. A webáruházból történő rendelés esetén általában ki is szállítják a megrendelt növényeket, ami azért is fontos, mert így gondoskodnak is arról, hogy a növényeket épségben kapjuk meg.  Természetesen nagyobb áruházak kertészeti osztályán is kaphatók magastörzsű rózsa fajták, így az OBI-ban és Praktikerben is.

https://www.rosegarden.hu/magastorzsu-rozsak_c3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom