Cs√ľngŇĎ r√≥zsafa

A t√∂rzses cs√ľngŇĎ r√≥zsafa a kertek √©kess√©ge, fŇĎleg, ha √°gy√°sr√≥zs√°k √©s szeg√©lyr√≥zs√°k k√∂z√© √ľltetj√ľk.  Ezek a t√∂rzses fajt√°k rendk√≠v√ľl nagy n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvendnek az ut√≥bbi idŇĎben. Ennek oka t√∂bbek k√∂z√∂tt, hogy rengeteg sz√≠n√°rnyalatban kaphat√≥, szinte nincs olyan sz√≠n√°rnyalat, amely ne l√©tezne, a k√©tsz√≠nŇĪ r√≥zsa pedig egyszerŇĪen szemet gy√∂ny√∂rk√∂dtetŇĎ.  

A t√∂rzses r√≥zs√°k alapvetŇĎen szemz√©ssel nemes√≠tett fajt√°k, √°ltal√°ban 90-120cm magas vadr√≥zsa t√∂rzsre szemzettek, melyek lehetnek:

Az alacsonyabb t√∂rzsre t√∂rpe fajt√°kat, a magasabbra fut√≥-, vagy tear√≥zs√°t szemeznek. A cs√ľngŇĎ v√°ltozatokat form√°juk miatt magasabbr√≥l, 140 centim√©ter k√∂r√ľli t√∂rzsrŇĎl ind√≠tanak olt√°ssal.

Magas t√∂rzsŇĪ cs√ľngŇĎ r√≥zsafa fajt√°k:

 • Rosa Rot Fairy ‚Äď piros sz√≠nŇĪ cs√ľngŇĎ r√≥zsa
 • Rosa Apricot Blossom ‚Äď feh√©r sz√≠nŇĪ
 • Rosa San Remo ‚Äď cikl√°men
 • s√°rga magas t√∂rzsŇĪ cs√ľngŇĎ r√≥zsa

Gy√∂ny√∂rŇĪ l√°tv√°nyt ny√ļjtanak, ez√©rt √©rdemes mindenk√©ppen k√∂zponti helyre √ľltetni. A r√≥zsa √°gy√°s t√∂bbszintess√© tehetŇĎ √°ltala, hiszen kiemelkednek az alacsonyabb parkr√≥zs√°k, a tear√≥zs√°k k√∂z√ľl. Ny√°r elej√©tŇĎl k√©sŇĎ ŇĎszig folyamatosan vir√°goznak, √≠gy sok√°ig √©kes√≠tik a kertet.

Cs√ľngŇĎ r√≥zsafa √ľltet√©se, gondoz√°sa

Ültetése

√Črdemes a gy√∂k√©r csomagolt, illetve kont√©neres, mind pedig a szabadgy√∂kerŇĪ r√≥zs√°t √ľltet√©s elŇĎtt napos helyen legal√°bb f√©l napra v√≠zbe √°ll√≠tani, hogy a t√°rol√°s, illetve a sz√°ll√≠t√°s sor√°n elvesz√≠tett nedvess√©get p√≥tolhassa. A kont√©neres n√∂v√©nyt ed√©nyestŇĎl bele lehet √°ll√≠tani a v√≠zbe. A szabadgy√∂kerŇĪ r√≥zsa gy√∂k√©rzet√©t √°ltal√°ban fŇĪr√©szporral t√∂lt√∂tt zsugorf√≥li√°ba csavarj√°k. Ezt el kell t√°vol√≠tani, majd a gy√∂kereket √≥vatosan sz√©thajtva a s√©r√ľlt r√©szek f√∂l√∂tt vissza kell v√°gni. √últet√©s elŇĎtt a gyenge hajt√°sokat is c√©lszerŇĪ elt√°vol√≠tani, a fŇĎhajt√°sokat pedig visszametszeni 2-3 szemre.

Eg√©sz √©vben √ľltethetŇĎ, kiv√©ve a fagyos t√©li idŇĎben. ElŇĎsz√∂r a megfelelŇĎ helyet kell megtal√°lni sz√°m√°ra, melyn√©l fontos szempont, hogy napf√©nyes, de sz√©lv√©dett legyen. Akkor fog sz√©pen vir√°gozni, ha naponta legal√°bb 5-6 √≥ra napf√©ny √©ri. Ha ez a reggeli idŇĎszakban van, akkor a reggeli harmatot is fel tudja sz√°r√≠tani a n√∂v√©nyrŇĎl.

√últet√©s elŇĎtt az √ľltetŇĎ g√∂dr√∂t – mely j√≥val nagyobb kell legyen a cser√©pn√©l, – c√©lszerŇĪ t√°panyagban gazdag tr√°gy√°val ell√°tni √©s alaposan belocsolni v√≠zzel. A cser√©pbŇĎl √ļgy vegy√ľk ki a n√∂v√©nyt, hogy ne s√©r√ľlj√∂n a gy√∂kere. A √∂ldet hagyjuk a gy√∂kereken, azzal egy√ľtt ker√ľlj√∂n a belocsolt g√∂d√∂rbe, ezut√°n f√∂lddel be kell temetni √©s meg√∂nt√∂zni.

A cs√ľngŇĎ r√≥zsafa eset√©n az √ľltet√©si t√°vols√°g legal√°bb 1 m√©ter legyen. A n√∂v√©ny magass√°ga kifejlett √°llapotban 1,5-2 m√©ter k√∂r√ľl alakul.

Gondoz√°sa

A gondoz√°sa nem ig√©nyel t√ļl sok munk√°t, de azt nagyon megh√°l√°lja.

 • FŇĎleg a csapad√©kmentes idŇĎszakban kell gondoskodni a megfelelŇĎ v√≠zell√°t√°s√°r√≥l.
 • Ink√°bb ritk√°bban 6-7 naponta ig√©nyli a vizet, de ezt rendszeresen,
 • √ögy √∂nt√∂zz√ľk, hogy pang√≥ v√≠z ne √°lljon alatta, azt nem kedveli.
 • A n√∂v√©ny gyorsabb fejlŇĎd√©se, gazdagabb vir√°gz√°sa √©rdek√©ben √©vente 2X p√≥tolni kell a t√°panyagot alatta.
 • √Črdemes levendula t√°rsas√°g√°ba √ľltetni, mert a r√≥zsa levendula mellett kev√©sb√© lesz tetves.
 • Az elny√≠lt vir√°gok visszametsz√©s√©t a gazdagabb vir√°gz√°ssal h√°l√°lja meg.
 • Tavasszal √©rdemes fenntart√≥ metsz√©st v√©gezni.
 • A koron√°ja hidegben elfagyhat, ez√©rt meg kell oldani a v√©delm√©t. Erre j√≥ megold√°s lehet az √°gak k√∂zep√©be begyŇĪrt √ļjs√°gpap√≠r, majd a koron√°ra h√ļzott pap√≠rzs√°k.

Cs√ľngŇĎ r√≥zsafa rendel√©s, v√°s√°rl√°s

A magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa nem egy kifejezetten k√©nyes n√∂v√©ny, de √©rdemes tudni, hogy milyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt voltak a t√∂vek, mielŇĎtt megrendelj√ľk ŇĎket. √Črdemes a sz√°ll√≠t√°snak is ut√°naj√°rni. A web√°ruh√°zb√≥l t√∂rt√©nŇĎ rendel√©s eset√©n √°ltal√°ban ki is sz√°ll√≠tj√°k a megrendelt n√∂v√©nyeket, ami az√©rt is fontos, mert √≠gy gondoskodnak is arr√≥l, hogy a n√∂v√©nyeket √©ps√©gben kapjuk meg.  Term√©szetesen nagyobb √°ruh√°zak kert√©szeti oszt√°ly√°n is kaphat√≥k magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa fajt√°k, √≠gy az OBI-ban √©s Praktikerben is.

https://www.rosegarden.hu/magastorzsu-rozsak_c3

Vissza a kategória cikkeihez