David Austin rózsa

A David Austin rózsa az angol születésű rózsanemesítő nevét viseli, aki munkássága során több, mint 190 rózsát mutatott be a nagyközönség számára. Rózsáit Anglia földrajzi nevezetességei, történelmi eseményei, és brit írók munkáinak vagy azok szereplőinek tiszteletére nevezte el őket.

David Austin rózsa jellemzői 

Az angol rózsák David Austin által nemesített rózsa fajták, melyek közel 200 rózsafajtát ölelnek fel. Főleg a régimódi virágformájú rózsákat ötvözte modern színvilággal.

Virágaik sokszirmúak, alakjuk a történelmi rózsákéra emlékeztetnek.  Felhasználhatók szegélyágyások, parkok díszítésére vagy kisebb növénycsoportok színesítésére, ugyanis az angol rózsák erőteljes, bokros növekedésüknek köszönhetően a vegyes szegélyágyak nélkülözhetetlen tagjai. Bársonyos viráguk rengetek sziromból áll, a William Shakespeare virága pl. kb. 120 sziromból, a Teasing Georgia jellegzetes csésze alakú virágaiban is legalább 110 szirom található.

Az angol rózsa gondozása

Nyár derekától őszig virágzanak több hullámban is. A virágzásuk alatt bőséges öntözést igényelnek. Érdemes évente kétszer műtrágyával is ellátni a földjüket. Fényigényes növények, ültethetők félárnyékba is, de legalább 4-5 órán keresztül érje őket napfény. Érdemes arra is figyelni, hogy közvetlenül fal tövéhez ne kerüljön, mert nem jól viseli a fény- és esőárnyékot.

A David Austin rózsa metszése

Metszése során erőteljes visszavágással közepes növekedésű bokorrá nevelhetők, enyhén megmetszve közepesen magasra nővő futórózsát is nevelhetünk. Ezt a kétféle nevelési módot nagyon jól viseli pl. a Teasing Georgia.Elágazódó, bokros növekedésének köszönhetően nagyon jól megállja a helyét a rózsaágyakban, vegyes szegélyágyakban, de nevelhetünk belőle alacsony sövényt, illetve támaszték mellett futórózsaként is mutatós. Ha futórózsára vágjuk vissza, akkor érdemes a tőből eltávolítani a gyenge, vékony hajtásokat is, hogy rövidebb idő alatt tudja benőni a pergolát.

Számos angol rózsa fajtából kialakítható törzses rózsa, melyek magasságuk miatt kiemelkedően szépen mutatnak parkok, kertek virágágyásaiban.

Az elnyílt virágokat is érdemes lemetszeni, ezáltal elősegítve a további virágzást.

David Austin rózsa fajták

Mivel közel 200 rózsa fajtája van csak egy néhány a teljesség igénye nélkül:

Munstead Wood, Darcey Bussel, Falstaff, Heathcliff, Sir John Betjeman, Benjamin Britten, Princess Anne, England’s Rose.

Az alábbiak, melyek futórózsának is nevelhetők a teljesség igénye nélkül:

Crown Princess Margareta, St. Swithun, Gertrude Jekyll, Graham Thomas, Teasing Georgia, A Shropshire Lad, Tess of The d’Urbervilles, The Georgeous Gardener, The Pilgrim.

David Austin rózsa vásárlása

Az angol rózsák számos fajtája megtalálható a legtöbb kertészetben, érdemes válogatni közülük. Kiskertekben is kiváló központi látványosságot nyújtanak eleganciájukkal és formális hatásukkal. 

https://regirozsak.hu/vadr%C3%B3zs%C3%A1k/angol-r%C3%B3zs%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez