Ghislaine de Féligonde rózsa

A Ghislaine de Féligonde egy gyönyörű futó rózsa fajta, amelyet 1916-ban tenyésztett Turbat, egy francia rózsatenyésztő. Nevét Ghislaine de Feligonde grófnő tiszteletére kapta, aki nagyon szerette a rózsákat és a kerteket. Ez a rózsa a Rosa multiflora és a Rosa moschata hibridje. Azért is híres, mert az első olyan rózsa volt, amelynek virágai halvány sárgás-lila árnyalatban nyílnak.

Ez a rózsa rendkívül vonzó megjelenésű. A virágok közepes méretűek és lazán töltött, így egy romantikus hatást keltenek. Szirmaik eleinte sárgás-rózsaszín színnel nyílnak, majd ahogy öregszik, fokozatosan halványlila árnyalatot öltenek. A virágok sokszor csoportosan nyílnak, és intenzív illatuk van, ami tovább fokozza vonzerejüket.

A Ghislaine de Féligonde rózsa általános jellemzői

A Ghislaine de Féligonde egy rendkívül illatosan virágzó és erős növény. A futó rózsa jellegéből adódóan hosszú hajtásokat hoz létre, amelyek akár 3-4 méteresre is megnőhetnek. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, ahol megfelelő hely van a növekedéséhez. A tápanyaggal dúsított, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban. A jó vízelvezetés elengedhetetlen, mert a pangó víz gyengítheti a növényt és megnövelheti a betegségek kockázatát.

Gondozása

Mérsékelt metszésre van szükség. A legjobb időpont a metszésre a virágzás utáni időszak vagy a téli pihenő idején, amikor a növény nyugalmi állapotban van. Az elhervadt virágok és a beteg ágak eltávolításáról folyamatosan gondoskodjunk. A nyári nagy melegben meghálálja az öntözést. Azonban arra figyeljünk, hogy ne locsoljunk a levelekre, mert a nedves környezet elősegítheti a betegségek kialakulását. Mulcsozással megkönnyíthetjük a gondozását.

Ez a rózsafajta különösen ellenálló a betegségekkel szemben, ideértve a fekete foltot és rozsdát is, ami előnyt jelent a rózsakertészek számára. Azonban nehezebben bírja az erős fagypont alatti hőmérsékleteket, ezért hideg éghajlati területeken vagy hideg telek esetén extra védelemre lehet szükség.

Gyakran használják pergolák, kerítések vagy falak díszítésére, mivel könnyen felkapaszkodik és sűrűn beborítja a felületet. Az ápolt növény egészséges marad, ha rendszeresen tápláljuk és megfelelően locsoljuk.

Ez a rózsa egy kiváló futó rózsa fajta, amely a kertekben igazi látványosság lehet. A gyönyörű virágok, erős növekedési képesség és betegségellenállás együttesen teszik vonzóvá. Rendszeres tápanyagellátás, megfelelő locsolás és gondozás mellett, hosszú ideig kertünk dísze lehet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom