Hawaii rózsa

A hawaii r√≥zsa a f√∂ldkereks√©g egyik legszebb vir√°ga, melynek illata semmihez sem hasonl√≠t√≥an var√°zslatos. Frangip√°ninak, illetve botanikai nev√©n Plumeri√°nak h√≠vj√°k, K√∂z√©p-Amerik√°b√≥l, a Karib t√©rs√©gbŇĎl sz√°rmazik, √©s a tr√≥pusi vil√°g egyik legismertebb vir√°gcsod√°ja.

Hawaii r√≥zsa jellemzŇĎi

 • Lombhullat√≥ cserje, mely ak√°r 7-8 m√©teres f√°v√° is nŇĎhet megfelelŇĎ √©ghajlaton.
 • Levelei f√©nyesek, ov√°lis alak√ļak, sz√≠n√ľk a vil√°gosz√∂ldtŇĎl eg√©szen a s√∂t√©tz√∂ldig v√°ltozhat.
 • F√°ja csak 500 ¬įC fok f√∂l√∂tt gyullad meg.
 • Vannak lombhullat√≥ √©s √∂r√∂kz√∂ld fajai, ez ut√≥bbihoz tartozik pl. a t√∂rpe hawaii r√≥zsa.
 • Vir√°gz√°sa kora ny√°rt√≥l eg√©szen k√©sŇĎ ŇĎszig tart.
 • Nagy f√ľrt√∂kben vir√°gzik.
 • √Ėtszirm√ļ vir√°gai, propellerszerŇĪen csavartak.
 • Rengeteg sz√≠nv√°ltozata van √©s Hawaii sziget√©n a vir√°gf√ľz√©rek n√©lk√ľl√∂zhetetlen kell√©ke.

A hawaii rózsa gondozása

A t√°panyagd√ļs, j√≥ v√≠zgazd√°lkod√°s√ļ talaj a legmegfelelŇĎbb sz√°m√°ra. √últet√©skor √©rdemes √∂sszetett mŇĪtr√°gy√°t √©rdemes alkalmazni a bŇĎs√©ges vir√°gz√°s √©rdek√©ben.

Szereti a meleget √©s a napf√©nyt, akkor √©rzi j√≥l mag√°t, ha legal√°bb 6 √≥r√°t direkt napf√©ny √©ri. √ćgy hozza a legt√∂bb √©s legszebb vir√°got. Elhelyez√©s√©hez szellŇĎs, helyet keress√ľnk. A sz√°razs√°got j√≥l viseli, de rendszeres nem t√ļl bŇĎ √∂nt√∂z√©st ig√©nyel. Ne pangjon alatta a v√≠z, mert att√≥l begomb√°sodhat √©s bel√ľlrŇĎl rothad√°snak indulhat a n√∂v√©ny. Betegs√©gekre nem √©rz√©keny, de a tak√°csatk√°k megt√°madhatj√°k.

A Frangipáni metszése

Metsz√©s√©t a levelek lehull√°sa ut√°n c√©lszerŇĪ megejteni, de ne t√ļls√°gosan vissza v√°gva, mert az a vir√°gok k√°r√°ra mehet. Csak a hajt√°sv√©geket kell visszav√°gni a bokrosod√°st elŇĎseg√≠tendŇĎ. A rendszeres visszav√°g√°s karbantartja a n√∂v√©nyt √©s elŇĎseg√≠ti a vir√°gz√°st is. Rendszeres, de nem t√ļl bŇĎ √∂nt√∂z√©st ig√©nyel.

A hawaii rózsa teleltetése

Mivel tr√≥pusi n√∂v√©ny, fagy√©rz√©keny, mely m√°r a 10¬įC alatti hŇĎm√©rs√©kletet sem viseli j√≥l, ez√©rt mindenk√©ppen sz√ľks√©ges a teleltet√©se.  MielŇĎtt bevinn√©nk √©rdemes a sz√°raz leveleket, √°gakat leszedni, ha t√ļl nagyra nŇĎtt esetleg vissza is v√°gni. √Črdemes √°tn√©zni, hogy vannak-e rajta k√°rtevŇĎk, a tak√°csatk√°k megt√°madhatj√°k.

A teleltet√©shez az √°tlagos szobahŇĎm√©rs√©kletn√©l j√≥val hŇĪv√∂sebb (10-15¬įC), kev√©sb√© vil√°gos helyet v√°lasszunk sz√°m√°ra. A teleltet√©s ideje alatt nem ig√©nyel t√°poldatot, √∂nt√∂zni alig sz√ľks√©ges, csak arra figyelj√ľnk, hogy ne sz√°radjon ki. ElŇĎfordulhat, hogy a cs√∂kkent f√©nyviszonyok miatt az √ļj hely√©n a levelei s√°rgulni kezdenek, √©s lehullanak.

Tavasszal ‚Äď ha m√°r kellemesen meleg az idŇĎ – helyezz√ľk vissza a megszokott hely√©re. Ha sz√ľks√©ges az √°t√ľltet√©s√©t is ilyenkor kell elv√©gezni.

A hawaii rózsa szaporítása

Szaporítása kétféleképpen történhet:

 • Dugv√°nyoz√°ssal
  Ehhez sz√ľks√©ges egy erŇĎs, abban az √©vben fejlŇĎd√∂tt hajt√°s, ami max. 10 cm hossz√ļ. Ezt a dugv√°nyt kell 2-3 cm m√©lyen laza vir√°gf√∂ldbe dugni √©s v√°rhatjuk, hogy gy√∂keret n√∂vesszen. Enn√©l a m√≥dszern√©l 1-2 √©ves korukban kezdenek vir√°gozni.
 • Magr√≥l
  Ebben az esetben 4-5 éves korukban várható a virágzásuk.

√Črdekess√©gek a hawaii r√≥zs√°r√≥l

A gy√∂ny√∂rŇĪ vir√°got t√∂bb orsz√°gban is igen nagy becsben tartj√°k:

 • Laoszban: az egyik √°llami jelk√©p
 • Nicaragua nemzeti vir√°ga, mely szerepel t√∂bb bankjegy√ľk√∂n is
 • Szic√≠li√°ban a sziget fŇĎv√°ros√°nak ‚Äď Palerm√≥nak a vir√°ga

Templomfa n√©ven is ismert, csod√°latos vir√°ga nagyon kellemes illat√ļ. A szirmaib√≥l az aromater√°pi√°ban is felhaszn√°lt sz√©rumokat vonnak ki.

A Hawaii sziget√©n elŇĎ nŇĎk a f√ľl√ľk m√∂g√∂tt viselik, √©s att√≥l f√ľggŇĎen, hogy hol tal√°lhat√≥, meg√°llap√≠that√≥ a h√∂lgy sz√°nd√©ka √©s/vagy csal√°di √°llapota.

 • Ha ugyanis a bal f√ľle m√∂g√© helyezi, annak ‚ÄěszeretŇĎt, t√°rsat keresek‚ÄĚ a jelent√©se.
 • A jobb f√ľl m√∂g√© helyezve azt jelzi, hogy a vir√°g gazd√°ja m√°r foglalt.
 • Ha pedig mindk√©t f√ľl m√∂g√∂tt hibiszkusz l√°that√≥, az azt jelzi, hogy ‚Äď b√°r a h√∂lgynek van m√°r p√°rja ‚Äď sz√≠vesen fogadna egy m√°sik szeretŇĎt is.

https://plumeria.hu/plumeria-gondozas/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom