Henri Matisse rózsa

Henri Matisse egy igazán különleges, elegáns megjelenésű floribunda rózsa fajta, melyet Georges Delbard francia rózsatermesztő tenyésztett 1993-ban. Nevét a francia származású festő után kapta. Jellegzetes a rózsaszín és karmazsin színű virágok elegáns kombinációjáról. A floribunda fajta a tearózsák és a polyantha rózsák keresztezésével létrehozott fajta. Ezek jellemzően kisebbek, bokrosabbak, mint a tearózsák, de kevésbé sűrűek és kevésbé szerteágazók, mint a polyantha rózsák. Virágai kisebbek, mint a tearózsa virágai, de csokorba rendeződve nőnek a hajtások végén. Rendkívül mutatósak, széles színválasztékkal rendelkeznek, beleértve a különböző árnyalatokat és kombinációkat.

Henri Matisse rózsa jellemzői

Virágzása

A Henri Matassi rózsák hosszú virágzási idejűek. Már általában tavasszal – májusban – kezdődik virágzásuk, mely egészen őszig tart. Folyamatosan hozzák gyönyörű, új virágaikat, így rendkívül díszítő hatásúak lehetnek a kertben, parkokban egyaránt. A virágok általában kisebbek, mint a klasszikus tearózsák, de nagyobbak, mint a polyantha rózsák virágai. Gazdagon virágzik. Virágai általában kisebb csoportokba rendeződnek, és az ágak végén nőnek. Szirmain többféle szín – sötétpiros, rózsaszín és fehér – is megtalálható. A virágok akár 30 sziromból állnak, és teljes, nagy kupolát képeznek, elérve akár 10 cm átmérőt is.

Növekedése

Erőteljes növekedésű rózsák, melyek bokrosabbak és általában alacsonyabbak, mint a tearózsák. Ezért népszerűek a kertekben, parkokban, de akár balkonokon is, mivel jól illeszkednek a kisebb területekhez is.

Ápolása

Ültetése az év bármely szakában történhet, ha nem fagyos a talaj. Fényigényes növény, így ültetése során gondoskodjunk a megfelelő hely kiválasztásáról. Végleges magassága kb. 80-90 cm és 50-60 cm széles. A jó vízelvezetésű, enyhén agyagos talaj a számára legmegfelelőbb. Ezek a fajták könnyen gondozhatók, és ellenállóbbak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Rendszeres metszéssel és megfelelő öntözéssel gondoskodhatunk róluk. Az öntözése során figyeljünk rá, hogy a leveleket ne érje víz. Ha száraz, meleg a nyár, legalább hetente kétszer locsoljuk, de ügyeljünk rá, hogy pangó víz ne legyen alatta.

Az elhervadt virágokat folyamatosan vágjuk le a növényről. Majd ősz végén vágjuk vissza a töveket és akkor távolítsuk el a beteg-, vagy sérült ágakat is.

Henri Matisse rózsa vásárlása

A rendkívüli színek miatt ez a rózsa nagy népszerűségnek örvend a világ számos kertésze és rózsakertjei körében. A kertészeti áruházakban és online katalógusokban is elérhető. Szabadgyökeres- vagy konténeres változatban is kapható. Nagy mérete miatt azonban jellemzően nem szállítják házhoz postai úton.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom