Japán rózsa

A japán rózsa Kelet-Ázsiából származik, az 1800-as évek közepén került Európába, ahol hamar elterjedt, mivel rendkívül jól viseli az itteni éghajlatot és a betegségekkel szemben is ellenálló. Hamar a parkok, kertek kedvelt növényévé vált.

Japán rózsa jellemzői

 • Magyar elnevezése a csipkebokor, melynek többnyire sötét rózsaszín, néha fehér virágai a vadrózsára emlékeztetnek.
 • A kifejlett növény 1-2 méter magas, erősen tüskés, lombhullató dísz- és gyógynövény.
 • Télálló, a tavaszi és téli fagyokat és a szárazságot is jól elviseli.
 • Élénk zöld ráncos, fonákján szőrös levelei ősszel sárgára színeződnek.
 • Nagyméretű, kellemesen illatos virágai májustól kezdve egész nyáron akár a fagyok beálltáig is nyílnak.
 • Termése piros, vagy narancssárga nagy méretű, akár 2-3 cm is lehet és húsos.
 • Érdekessége, hogy a virágok és a bogyók egyszerre láthatóak rajta.
 • Bogyója frissen és szárítva is fogyasztható, bár a vadrózsánál savanykásabb ízű.
 • Sok C vitamint tartalmaz.

A japán rózsa gondozása

Nincs nagy talajigénye, de a meszes talajt nem bírja, arra érzékeny. A gyengén savanyú talajokat kedveli. A talaj kötöttségére nem igényes. A meleg, napos, szélvédett helyet kedveli, mivel nagy fényigényű és a termése itt lesz a legjobb minőségű. Sötét helyen nem virágzik, a levelei lehullanak és a növény elpusztul. Betegségekkel szemben ellenálló, ehhez azonban szükséges a rendszeres öntözése. Száraz viszonyok között tartva a kezdeti gyors növekedése leáll, 1-2 év alatt kiritkul, elöregszik és elpusztul.

Cserepes japán rózsák

A japán rózsák cserépben is tarthatók. Nincs szüksége nagy cserépre, mert hajlamos lesz arra, hogy a gyökereket a cserép széle felé növessze és a középső részét üresen hagyja. Azonban így a gyökerek csak részlegesen tudnak fejlődni. Szükséges a rendszeres öntözése, azonban arra figyelni kell, hogy ne álljon alatta a víz, mert akkor megtámadhatják betegségek. Meleg, napfényes helyen tartsuk.

A japán rózsa metszése

Alapvetően nem igényel metszést, de ha azt szeretnénk, hogy szép virágokat hozzon, néha nem árt visszavágni. Az ágak visszavágására kora tavasz a legmegfelelőbb idő, ilyenkor tudjuk bokorrá is formázni. Az elöregedett töveket is megújíthatjuk, ha minden hajtást a talaj fölött 10 cm-re visszavágunk. A száraz időszakokban rendszeres öntözést igényel, különben korán elöregszik.

A japán rózsa szaporítása

Szaporítása kétféleképpen történhet:

 • Dugványozással
  Ehhez szükséges egy erős, abban az évben fejlődött hajtás, ami max. 10 cm hosszú. Ezt a dugványt kell 2-3 cm mélyen laza virágföldbe dugni és várhatjuk, hogy gyökeret növesszen.
 • Gyökérsarjakkal
  Ennél a módnál a hajtáscsúcsokon lévő sarjnövényeket el kell ültetni, majd miután gyökeret növesztettek, le kell őket választani az anyanövényről.

Japán rózsa árak

Ez a virágos növény szinte minden kertészetben kapható, a japán rózsa árak pedig nem mondhatóak nagyon kirívónak más rózsa fajtákkal összehasonlítva.

https://blikkruzs.blikk.hu/otthon/igy-gondozd-a-kulonleges-japan-rozsat-meghalalja/dq4dyzz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom