Japán rózsa

A jap√°n r√≥zsa Kelet-√Āzsi√°b√≥l sz√°rmazik, az 1800-as √©vek k√∂zep√©n ker√ľlt Eur√≥p√°ba, ahol hamar elterjedt, mivel rendk√≠v√ľl j√≥l viseli az itteni √©ghajlatot √©s a betegs√©gekkel szemben is ellen√°ll√≥. Hamar a parkok, kertek kedvelt n√∂v√©ny√©v√© v√°lt.

Jap√°n r√≥zsa jellemzŇĎi

 • Magyar elnevez√©se a csipkebokor, melynek t√∂bbnyire s√∂t√©t r√≥zsasz√≠n, n√©ha feh√©r vir√°gai a vadr√≥zs√°ra eml√©keztetnek.
 • A kifejlett n√∂v√©ny 1-2 m√©ter magas, erŇĎsen t√ľsk√©s, lombhullat√≥ d√≠sz- √©s gy√≥gyn√∂v√©ny.
 • T√©l√°ll√≥, a tavaszi √©s t√©li fagyokat √©s a sz√°razs√°got is j√≥l elviseli.
 • √Čl√©nk z√∂ld r√°ncos, fon√°kj√°n szŇĎr√∂s levelei ŇĎsszel s√°rg√°ra sz√≠nezŇĎdnek.
 • Nagym√©retŇĪ, kellemesen illatos vir√°gai m√°just√≥l kezdve eg√©sz ny√°ron ak√°r a fagyok be√°llt√°ig is ny√≠lnak.
 • Term√©se piros, vagy narancss√°rga nagy m√©retŇĪ, ak√°r 2-3 cm is lehet √©s h√ļsos.
 • √Črdekess√©ge, hogy a vir√°gok √©s a bogy√≥k egyszerre l√°that√≥ak rajta.
 • Bogy√≥ja frissen √©s sz√°r√≠tva is fogyaszthat√≥, b√°r a vadr√≥zs√°n√°l savanyk√°sabb √≠zŇĪ.
 • Sok C vitamint tartalmaz.

A japán rózsa gondozása

Nincs nagy talajig√©nye, de a meszes talajt nem b√≠rja, arra √©rz√©keny. A gyeng√©n savany√ļ talajokat kedveli. A talaj k√∂t√∂tts√©g√©re nem ig√©nyes. A meleg, napos, sz√©lv√©dett helyet kedveli, mivel nagy f√©nyig√©nyŇĪ √©s a term√©se itt lesz a legjobb minŇĎs√©gŇĪ. S√∂t√©t helyen nem vir√°gzik, a levelei lehullanak √©s a n√∂v√©ny elpusztul. Betegs√©gekkel szemben ellen√°ll√≥, ehhez azonban sz√ľks√©ges a rendszeres √∂nt√∂z√©se. Sz√°raz viszonyok k√∂z√∂tt tartva a kezdeti gyors n√∂veked√©se le√°ll, 1-2 √©v alatt kiritkul, el√∂regszik √©s elpusztul.

Cserepes japán rózsák

A jap√°n r√≥zs√°k cser√©pben is tarthat√≥k. Nincs sz√ľks√©ge nagy cser√©pre, mert hajlamos lesz arra, hogy a gy√∂kereket a cser√©p sz√©le fel√© n√∂vessze √©s a k√∂z√©psŇĎ r√©sz√©t √ľresen hagyja. Azonban √≠gy a gy√∂kerek csak r√©szlegesen tudnak fejlŇĎdni. Sz√ľks√©ges a rendszeres √∂nt√∂z√©se, azonban arra figyelni kell, hogy ne √°lljon alatta a v√≠z, mert akkor megt√°madhatj√°k betegs√©gek. Meleg, napf√©nyes helyen tartsuk.

A japán rózsa metszése

AlapvetŇĎen nem ig√©nyel metsz√©st, de ha azt szeretn√©nk, hogy sz√©p vir√°gokat hozzon, n√©ha nem √°rt visszav√°gni. Az √°gak visszav√°g√°s√°ra kora tavasz a legmegfelelŇĎbb idŇĎ, ilyenkor tudjuk bokorr√° is form√°zni. Az el√∂regedett t√∂veket is meg√ļj√≠thatjuk, ha minden hajt√°st a talaj f√∂l√∂tt 10 cm-re visszav√°gunk. A sz√°raz idŇĎszakokban rendszeres √∂nt√∂z√©st ig√©nyel, k√ľl√∂nben kor√°n el√∂regszik.

A japán rózsa szaporítása

Szaporítása kétféleképpen történhet:

 • Dugv√°nyoz√°ssal
  Ehhez sz√ľks√©ges egy erŇĎs, abban az √©vben fejlŇĎd√∂tt hajt√°s, ami max. 10 cm hossz√ļ. Ezt a dugv√°nyt kell 2-3 cm m√©lyen laza vir√°gf√∂ldbe dugni √©s v√°rhatjuk, hogy gy√∂keret n√∂vesszen.
 • Gy√∂k√©rsarjakkal
  Enn√©l a m√≥dn√°l a hajt√°scs√ļcsokon l√©vŇĎ sarjn√∂v√©nyeket el kell √ľltetni, majd miut√°n gy√∂keret n√∂vesztettek, le kell ŇĎket v√°lasztani az anyan√∂v√©nyrŇĎl.

Japán rózsa árak

Ez a virágos növény szinte minden kertészetben kapható, a japán rózsa árak pedig nem mondhatóak nagyon kirívónak más rózsa fajtákkal összehasonlítva.

https://blikkruzs.blikk.hu/otthon/igy-gondozd-a-kulonleges-japan-rozsat-meghalalja/dq4dyzz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom