Kínai rózsa

A kínai rózsa más néven kínai hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozó növény, mely Indiából származik.

Kínai rózsa jellemzői

 • Gyorsan nővő, évelő örökzöld növény, mely akár 2-3 méteres cserjévé is fejlődhet, mivel nagyon jól viseli hazánk klímáját.
 • Rendkívül látványos virágai fehér, rózsaszín, piros, sárga és narancssárga színűek is lehetnek, szirmai kissé ráncosak.
 • Gazdag virágzása a nyár derekától egészen szeptemberig tart.
 • Érdekessége, hogy egy-egy virága csak egy napig nyílik, szirmai ehetők.

A kínai hibiszkusz gondozása

 • Meglehetősen kényes növény, mely rosszul tűri a tűző napot, a túlöntözést, és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat is.
 • A talajra nem érzékeny, de arra figyelni kell, hogy lazább szerkezetű, jó áteresztő képességű legyen.
 • Ültetéskor szerves trágyát kell a talajba jól bedolgozni, tavasszal pedig 6-8 hónapig tartó, lassan bomló műtrágyát érdemes a virágok tövébe szórni.
 • Szereti a meleget és a napfényt, de tűző napra ne tegyük.
 • Elhelyezéséhez védett, félárnyékos helyet keressünk.
 • Viszont védjük az esőtől, mert a törékeny virágait károsíthatja a sok nedvesség.
 • A szárazságot jól viseli, de rendszeres öntözést igényel.
 • Szereti a párásítást is, vagyis a levelek vízzel való permetezését.
 • Egy-másfél hetente ajánlott az öntözés során tápoldatot is biztosítani neki.
 • Kora nyártól a levéltetvek elleni védekezés is ajánlott, bár egyéb kártevőkre, betegségekre nem érzékeny.

A kínai rózsa metszése

Kínai rózsa

Már márciusban a fagyok elmúltával vissza kell vágni, ekkor alakítható formára is. A rendszeres visszavágás karbantartja a növényt és elősegíti a virágzást is. Érdemes megrövidíteni az előző évi hajtásokat és szellősebbé is tenni a növényt, ha szükséges. Amennyiben magastörzsű fát szeretnénk kialakítani belőle, akkor vissza kell metszeni a mellékágakat, és csak a fő ágat kell meghagyni. Ha elérte a kívánt magasságát a csúcsot le kell vágni. Amennyiben már elöregedett a növény és kevés virágot hoz, akkor érdemes egy fiatalító metszést is elvégezni a bokron. Ehhez vissza kell metszeni minden hajtást különböző magasságokban, de max. 50 cm-re, és világossá, szellőssé kell metszeni a koronát. A következő évben valószínűleg kimarad a virágzás, utána viszont újra életerős lesz a növény.

A hibiszkusz tavasszal későn, csak április végén, május elején hajt ki. A virágzás ideje alatt naponta kell locsolni, de figyelni kell rá, hogy ne álljon alatta a víz. Ha túl száraz a földje, akkor ledobálja a virágait. Tavasszal, a növekedési időszakban célszerű hetente adni neki egy adagot a folyékony trágyából. 

A hibiszkusz teleltetése

Ha a hibiszkusz szabadban van tartva és 12 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor a teleltetését már nem szabad tovább húzni. Mielőtt bevinnénk érdemes a száraz leveleket, ágakat leszedni, ha túl nagyra nőtt esetleg vissza is vágni. Érdemes átnézni, hogy vannak-e rajta kártevők, hogy ne vigyük be azokat is a lakásba. 

Ha eredetileg a lakásban tartjuk a növényt, akkor is érdemes hűvösebb helyet keresni számára a jelenleginél télre.

A teleltetéshez az átlagos szobahőmérsékletnél kissé hűvösebb (16-18fok), világos helyet válasszunk a hibiszkusz számára. A teleltetés ideje alatt nem igényel tápoldatot, öntözni is csak mértékkel, arra figyelve, hogy ne száradjon ki. Előfordulhat, hogy az új helyén a levelei sárgulni kezdenek, és lehullanak. Ha ez nem túlzott mértékű, a hajtásai egészségesek, akkor nincs baja a növénynek.

Tavasszal – ha már kellemesen meleg az idő – helyezzük vissza a hibiszkuszt megszokott helyére. Ekkor végezzük el a visszavágását, rendszeres öntözését és a tápoldatozást is. Bőséges virágzással fogja meghálálni a gondoskodást.  Ha szükséges az átültetését is ilyenkor kell elvégezni.

Cserepes kínai rózsa

A kínai rózsák cserépben is tarthatók. Ehhez azonban nagy méretűt, akár dézsát is szükséges neki biztosítani. A cserepes növény esetén javasolt, hogy a közeget homokkal keverjük, mivel a földnek jó víz elvezetésűnek kell lennie. Inkább legyen száraz a földje, de nedves, pangó vizes helyen ne álljon a növény. Cserépben tartás esetén folyamatosan friss, tápanyagban gazdag földre van szüksége. Meleg, napfényes helyen tartsuk, de közvetlen eső ne érje.

A kínai rózsa szaporítása

Szaporítása dugványozással történhet. Ehhez szükséges egy erős, abban az évben fejlődött hajtás, ami max. 10 cm hosszú. Ezt a dugványt kell 2-3 cm mélyen laza virágföldbe dugni és várhatjuk, hogy gyökeret növesszen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kínai  hibiszkusz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom