Különleges rózsa

A különleges rózsa lehet élő, vagy akár örök rózsa is, hiszen a rózsa az egyik legismertebb és legkeresettebb rózsa, akár a kertünket szeretnénk szebbé varázsolni, akár ajándékba szánjuk.

A rózsa hosszú és izgalmas múltra tekint vissza és annyira népszerű, hogy még Rózsa nap is van.

A legkorábbi rózsa ábrázolás, a Kr.e. 1770-ben készült krétai falfestményen látható, ahol egy 5 szirmú rózsaszínű rózsa bontogatja virágait. Egyiptomi sírokban fellelt virágkoszorúk egyik alkotóeleme szintén a rózsa. A rózsa szimbóluma végigvonul a vallástörténeten is, és népszerű díszítő elem, elég csak a templomok rózsa ablakaira gondolni. 

Különleges rózsa

A rózsát évszázadok óta nemesítik a rózsa nemesítők, hogy különlegesebbnél, különlegesebb, a betegségek ellen ellenállóbb és sokszirmú rózsákat hozzanak létre. Amit még nekik sem sikerült előállítaniuk, az a fekete rózsa és a szivárvány rózsa, mert ezek a természetben nem fordulnak elő. Azonban vannak gyönyörű kétszínű rózsák, vagy, mint az angol rózsa, akár több, mint 100 szirommal rendelkező csodálatos példányok is. 

A rózsanemesítők a világszerte megváltozott új igényekhez próbálnak igazodni, hiszen manapság nagyon fontos a szállíthatóság, a tartósság és egyre nagyobb igény van a különlegességekre is. Az utóbbi pár évben megnőtt például az érdeklődés a szokatlan mintázatú virágok iránt is. Hazánkban a híres rózsanemesítő Márk Gergely nyugdíjba vonulása óta az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet budatétényi területén nem nemesítettek rózsákat, azonban most egy igazi különlegességen dolgoznak. Ez pedig egy perzsamintás rózsa.

Igazi különleges rózsa a perzsamintás rózsa

A perzsamintás rózsa nemes rózsa és a perzsa vadrózsa keresztezéséből jön létre. Ez egy olyan nemesített rózsa, amelynek a szirmai tövén sötét folt található, amely felülről nézve sötét gyűrűnek látszik. A fehér vagy sárgás szemfolt egyébként sem ritka a nemesített kerti rózsánál, de ez a sötét mintázat azonban igazi különlegesség. Fényes lombozata igen ellenálló a gombabetegségekkel szemben is.

https://magyarmezogazdasag.hu/2013/09/03/perzsaszemes-rozsak

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom