A levendulás rózsa dzsem, akárcsak a rózsaszirom szörp a rózsák szirmaiból és a levendula illatos virágából készített kevésbé ismert, de annál zamatosabb lekvár. A rózsa és a levendula is az ehető virágok közé tartozik. Ráadásul minél illatosabb, annál ízletesebb, zamatosabb lesz a belőle készült lekvár és szörp is. A piros és a vörös rózsák szirmaiból készíthető a legízletesebb lekvár. Fontos a készítésénél, hogy csak olyan szirmokat használjunk fel, amiket egészen biztosan nem permeteztek! Azokat a szirmokat célszerű felhasználni szörp, illetve rózsa dzsem készítéséhez, melyek már elvirágzásnak indultak, de még egyben vannak, nem hullottak le. A levendula esetén használható szárított virág is.

Levendulás rózsa dzsem készítése házilag

A házilag készített lekvárok nagy előnye, hogy adalék anyag mentesek, illetve pontosan tudjuk, hogy mi van bennük.

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 dl liter víz
  • 15 fej piros és/vagy sötét vörös színű rózsaszirom
  • 10 szál friss levendula (vagy 6 szál szárított)
  • 30 dkg cukor
  • 3 db alma
  • jól záródó kisebb befőttesüvegek

Levendulás rózsa lekvár elkészítése:

  1. A rózsaszirmokat óvatosan át kell öblíteni, mosni, hogy ne maradjon rajta szennyeződés, rovarok. A fehér részeket már a szedésnél le kell vágni, hogy ne legyen keserű tőle a lekvár.
  2. Az almákat meg kell hámozni és apró darabokra vágni.
  3. A levendula virágokat lemorzsolni a szálakról.
  4. Az almát a cukorral folyamatos keverés mellett fel kell főzni, majd botmixerrel pépesíteni.
  5. Ebbe a masszába kell beletenni a rózsaszirmokat (fel lehet őket vagdosni is, ha nagyon nagyok lennének a szirmok) és a levendula virágokat, és tovább kell főzni még 2-3 percig.
  6. Ha elkészült, még forrón üvegekbe kell tölteni.
  7. A tetejére állítva hagyjuk kihűlni meleg dunsztban.
  8. Kihűlés után sötét, hűvös helyen tárolható.
  9. Felbontást követően hűtőben tartsuk.

Ha mégsem szeretnénk magunk foglalatoskodni az élkészítésével, készen is vásárolhatunk különböző ízesítésekkel rózsa lekvárt. Különleges íz világú, illatos lekvárok ezek, mely pirítósra, kalácsra kenhető, de süteménybe, palacsintába is felhasználható. De akár ajándékba is adható!

https://webshop.halmosmonika.hu/index.php/etelek-etel-alapanyagok

Vissza a kategória cikkeihez