Levendulás rózsa dzsem

A levendul√°s r√≥zsa dzsem, ak√°rcsak a r√≥zsaszirom sz√∂rp a r√≥zs√°k szirmaib√≥l √©s a levendula illatos vir√°g√°b√≥l k√©sz√≠tett kev√©sb√© ismert, de ann√°l zamatosabb lekv√°r. A r√≥zsa √©s a levendula is az ehetŇĎ vir√°gok k√∂z√© tartozik. R√°ad√°sul min√©l illatosabb, ann√°l √≠zletesebb, zamatosabb lesz a belŇĎle k√©sz√ľlt lekv√°r √©s sz√∂rp is.

A piros √©s a v√∂r√∂s r√≥zs√°k szirmaib√≥l k√©sz√≠thetŇĎ a leg√≠zletesebb lekv√°r. Fontos a k√©sz√≠t√©s√©n√©l, hogy csak olyan szirmokat haszn√°ljunk fel, amiket eg√©szen biztosan nem permeteztek! Azokat a szirmokat c√©lszerŇĪ felhaszn√°lni sz√∂rp, illetve r√≥zsa dzsem k√©sz√≠t√©s√©hez, melyek m√°r elvir√°gz√°snak indultak, de m√©g egyben vannak, nem hullottak le. A levendula eset√©n haszn√°lhat√≥ sz√°r√≠tott vir√°g is.

Levendulás rózsa dzsem készítése házilag

A h√°zilag k√©sz√≠tett lekv√°rok nagy elŇĎnye, hogy adal√©k anyag mentesek, illetve pontosan tudjuk, hogy mi van benn√ľk.

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 dl liter v√≠z
  • 15 fej piros √©s/vagy s√∂t√©t v√∂r√∂s sz√≠nŇĪ r√≥zsaszirom
  • 10 sz√°l friss levendula (vagy 6 sz√°l sz√°r√≠tott)
  • 30 dkg cukor
  • 3 db alma
  • j√≥l z√°r√≥d√≥ kisebb befŇĎttes√ľvegek

Levendulás rózsa lekvár elkészítése:

  1. A r√≥zsaszirmokat √≥vatosan √°t kell √∂bl√≠teni, mosni, hogy ne maradjon rajta szennyezŇĎd√©s, rovarok. A feh√©r r√©szeket m√°r a szed√©sn√©l le kell v√°gni, hogy ne legyen keserŇĪ tŇĎle a lekv√°r.
  2. Az almákat meg kell hámozni és apró darabokra vágni.
  3. A levendula virágokat lemorzsolni a szálakról.
  4. Az alm√°t a cukorral folyamatos kever√©s mellett fel kell fŇĎzni, majd botmixerrel p√©pes√≠teni.
  5. Ebbe a massz√°ba kell beletenni a r√≥zsaszirmokat (fel lehet ŇĎket vagdosni is, ha nagyon nagyok lenn√©nek a szirmok) √©s a levendula vir√°gokat, √©s tov√°bb kell fŇĎzni m√©g 2-3 percig.
  6. Ha elk√©sz√ľlt, m√©g forr√≥n √ľvegekbe kell t√∂lteni.
  7. A tetej√©re √°ll√≠tva hagyjuk kihŇĪlni meleg dunsztban.
  8. KihŇĪl√©s ut√°n s√∂t√©t, hŇĪv√∂s helyen t√°rolhat√≥.
  9. Felbont√°st k√∂vetŇĎen hŇĪtŇĎben tartsuk.

Ha m√©gsem szeretn√©nk magunk foglalatoskodni az √©lk√©sz√≠t√©s√©vel, k√©szen is v√°s√°rolhatunk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √≠zes√≠t√©sekkel r√≥zsa lekv√°rt. K√ľl√∂nleges √≠z vil√°g√ļ, illatos lekv√°rok ezek, mely pir√≠t√≥sra, kal√°csra kenhetŇĎ, de s√ľtem√©nybe, palacsint√°ba is felhaszn√°lhat√≥. De ak√°r aj√°nd√©kba is adhat√≥!

https://webshop.halmosmonika.hu/index.php/etelek-etel-alapanyagok

Vissza a kategória cikkeihez