Magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa

A magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa az egyik legszebben mutat√≥ az √°gy√°sr√≥zs√°k √©s szeg√©lyr√≥zs√°k k√∂z√© √ľltetve, fŇĎleg, ha k√©tsz√≠nŇĪ r√≥zsa. Olyan, mint egy apr√≥ r√≥zsafa, ami a kertek, balkonok √©kess√©ge lehet. Ezek a t√∂rzses fajt√°k az ut√≥bbi idŇĎben nagy n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvendenek, fŇĎleg mivel rengeteg sz√≠n√°rnyalatban van, szinte nincs olyan sz√≠n√°rnyalat, amely ne l√©tezne.

Magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa fajt√°k, r√≥zsafa szapor√≠t√°sa

A kereskedelemben termesztett r√≥zs√°k t√∂bbs√©ge szemz√©ssel szapor√≠tott. Ehhez sz√ľks√©ges alanynak egy erŇĎs √©s sz√©p hajt√°st v√°lasztani olyan r√≥zs√°r√≥l, melyen erŇĎs r√ľgyek vannak. LehetŇĎleg a vesszŇĎ k√∂zep√©rŇĎl v√°lasszunk n√©h√°ny erŇĎs r√ľgyet. Fontos, hogy az alany nedvd√ļs, a r√ľgy pedig √©rett √°llapotban, nyugalmi n√∂veked√©si f√°zisban legyen. C√©lszerŇĪ a r√≥zsa szemz√©s√©t ŇĎsszel v√©gezni.  

A t√∂rzses r√≥zs√°k alapvetŇĎen szemz√©ssel nemes√≠tett fajt√°k, √°ltal√°ban 90-120cm magas vadr√≥zsa t√∂rzsre szemzettek, melyek lehetnek: tear√≥zsa, parkr√≥zsa, talajtakar√≥ r√≥zsa √©s t√∂rper√≥zsa is. Az alacsonyabb t√∂rzsre t√∂rpe fajt√°kat, a magasabbra fut√≥-, vagy tear√≥zs√°t szemeznek. Magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa fajt√°k:

Gy√∂ny√∂rŇĪ l√°tv√°nyt ny√ļjt, ez√©rt √©rdemes mindenk√©ppen k√∂zponti helyre √ľltetni. A r√≥zsa √°gy√°s t√∂bbszintess√© tehetŇĎ √°ltala, hiszen kiemelkednek az alacsonyabb parkr√≥zs√°k, a tear√≥zs√°k k√∂z√ľl. Ny√°r elej√©tŇĎl k√©sŇĎ ŇĎszig folyamatosan vir√°goznak, √≠gy sok√°ig √©kes√≠tik a kertet. FŇĎbb fajt√°i: Erika Pluhar, Kimono, Vulkan, Snow Flake, Alinka, San Remo, Dame de Coure, Sultana, Rot Fairy.

Magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa √ľltet√©se, gondoz√°sa

Ültetése

 • az √©v b√°rmely idŇĎszak√°ban el√ľltethetŇĎ a cser√©pben l√©vŇĎ n√∂v√©ny, kiv√©ve, ha fagyos a talaj
 • ki kell v√°lasztani a hely√©t
 • legal√°bb 5-6 √≥ra napf√©ny √©rje ink√°bb a reggeli √≥r√°kban
 • t√°panyagban gazdag, savany√ļ talajt√≠pusban √©rzi j√≥l mag√°t, de homokos talajon is meg√©l
 • √©rdemes az √ľltetŇĎ g√∂dr√∂t ist√°ll√≥tr√°gy√°val ell√°tni
 • a cser√©p m√©ret√©n√©l nagyobb g√∂dr√∂t aj√°nlott √°sni √©s j√≥l belocsolni v√≠zzel
 • a cser√©pbŇĎl √≥vatosan, a cser√©p oldal√©t megnyomkodva vegy√ľk ki a n√∂v√©nyt, hogy ne s√©r√ľlj√∂n a gy√∂kere
 • a f√∂ldet hagyjuk a gy√∂kereken, azzal egy√ľtt ker√ľlj√∂n a belocsolt g√∂d√∂rbe, ezut√°n f√∂lddel be kell temetni √©s meg√∂nt√∂zni
 • az √ľltet√©si t√°vols√°g legal√°bb 1 m legyen. Magass√°ga kifejlett √°llapotban 1,5-2 m√©ter.

Gondoz√°sa

 • Sz√°raz idŇĎszakban gondoskodni kell a megfelelŇĎ v√≠zell√°t√°s√°r√≥l.
 • Ink√°bb ritk√°bban 6-7 naponta rendszeresen locsoljuk, de pang√≥ v√≠z ne √°lljon alatta.
 • A gazdagabb vir√°gz√°s √©rdek√©ben √©vente 2X ‚Äď tavasszal, √©s ŇĎsszel ‚Äď t√°poldatozni sz√ľks√©ges.
 • √Črdemes levendula t√°rsas√°g√°ba √ľltetni, mert a r√≥zsa levendula mellett kev√©sb√© lesz tetves.
 • Az elny√≠lt vir√°gok visszametsz√©s√©vel a n√∂v√©ny gazdagabb vir√°gz√°s√°t seg√≠tj√ľk elŇĎ.
 • A koron√°ja hidegben elfagyhat, ez√©rt meg kell oldani a v√©delm√©t. Erre j√≥ megold√°s lehet az √°gak k√∂zep√©be begyŇĪrt √ļjs√°gpap√≠r, majd a koron√°ra h√ļzott pap√≠rzs√°k.

Metszése

ElŇĎny√ľk, hogy a magass√°guk miatt k√∂nnyebben kezelhetŇĎek, metszhetŇĎek, √≠gy a magast√∂rzsŇĪ r√≥zsafa metsz√©se √°llva is k√©nyelmesen elv√©gezhetŇĎ. T√©l v√©g√©n, tavasz elej√©n mindenk√©ppen el kell v√©gezni a r√≥zsa fenntart√≥ metsz√©s√©t.  Ez fŇĎleg a f√°s r√©szeket √©rinti. √ögy metssz√ľk, hogy a r√ľgy f√∂l√∂tt 5-10 mm-el v√°gjuk el a vesszŇĎt. Fiatal√≠t√≥ metsz√©st is lehet v√©gezni az √∂regebb t√∂vek eset√©n. Ezzel az elj√°r√°ssal hajt√°sn√∂veked√©sre lehet √∂szt√∂n√∂zni a bokrokat. Ezt is t√©l v√©g√©n kell elv√©gezni. Mindezekkel egy√ľtt pedig alak√≠t√≥ metsz√©sekkel pedig a bokrokat lehet megform√°zni. Az elny√≠lt vir√°gok visszametsz√©s√©rŇĎl pedig folyamatosan gondoskodni kell, hogy a n√∂v√©nyeket gazdagabb vir√°gz√°sra √∂szt√∂n√∂zz√ľk.

Magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa rendel√©se, v√°s√°rl√°sa, web√°ruh√°z

A t√∂rzses r√≥zsa nem egy kifejezetten k√©nyes n√∂v√©ny, de √©rdemes tudni, hogy milyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt voltak a t√∂vek, mielŇĎtt megrendelj√ľk ŇĎket. √Črdemes a sz√°ll√≠t√°snak is ut√°na √©rdeklŇĎdni. A web√°ruh√°zb√≥l t√∂rt√©nŇĎ rendel√©s eset√©n √°ltal√°ban ki is sz√°ll√≠tj√°k a megrendelt n√∂v√©nyeket, ami az√©rt is fontos, mert √≠gy gondoskodnak is arr√≥l, hogy a n√∂v√©nyeket √©ps√©gben adj√°k √°t.  Term√©szetesen nagyobb √°ruh√°zak kert√©szeti oszt√°ly√°n is kaphat√≥k magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa fajt√°k, √≠gy az OBI-ban √©s Praktikerben is.

https://www.rosegarden.hu/magastorzsu-rozsak_c3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom