Márk rózsa

Márk rózsa néven a Márk Gergely (1923-2012) által nemesített rózsákat nevezik. Márk Gergely kertészmérnök, gyógynövény- és hazánk egyik méltán elismert rózsanemesítője. Hosszú pályafutása során több száz rózsa nemesítését végezte és a rózsa nemzetközi hírű szakértőjévé is vált.

1959-ben rendezte első rózsakiállítását akkori munkahelyén a Kertészeti Kutató Intézet területén, melyet minden évben megrendeztek. 1963-ra létrehozta hazánk első nagy rózsagyűjteményét. A Budatétényi Rózsakert abban az időben Európa legnagyobb rózsakertje volt. Évente 50 000 látogatót vonzott a gyönyörű rózsáival. A gyűjtemény hungarikum és a világon egyedülálló, de sorsa bizonytalan. Nyugdíjazását követően Törökbálinton alakított ki egy bemutatóteret, mely a Magyar Rózsák Kertje elnevezést kapta. Itt Geschwind Rudolf – a múlt században élt – szintén magyar rózsanemesítő rózsáiból fennmaradt fajtákat is tartott. Gyógynövény nemesítőként érdekelték az illóolaj tartalmú növények, mint a levendula is, amikkel szintén sokat foglalkozott.  

Márk rózsa

Az általa nemesített rózsák neveit híres magyar emberekről a történelmi nagy Magyarország területén elhelyezkedő településekről, földrajzi helyekről nevezte el. Egy-egy rózsát 5-10 évig figyeltek feleségével, – Benedek Ilona, Ica nénivel, aki szintén kertészmérnök volt, – nevet csak ezután adtak neki.

Első saját nemesítésű rózsája a Budatétény, egy halvány barack színű a hazai klímát jól tűrő fajta 1963-ban a Hamburgban aranyérmet, 1967-ben állami elismerést nyert. Melyet aztán még több, mint 100 követett. 2000-ben Rómában nyert aranyérmet az Árpádházi Szent Erzsébet elnevezésű rózsával.   

A Márk Gergely által nemesített fajták, különösen erős, a hazai klímán nemesített rózsák, melyek rendkívül jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a betegségekre sem érzékenyek. Szinte egész nyáron virágoznak és nem igényelnek nagy törődést. Színviláguk rendkívül széles skálán mozog, mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Ezek között a nemesített magyar fajták között megtalálhatóak a teahibrid, polyantha, floribunda, parkrózsa, törperózsa és futó rózsa is. Így akár nagyobb parkba, vagy kisebb kertbe keresünk rózsa fajtákat, biztosan találunk oda valót.

A nevével fémjelzett rózsák természetesen megvásárolhatók, meg is rendelhetők.

http://www.rozsamarkgergely.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom