Mini rózsa

A mini r√≥zsa v√°ltozatai is k√ľl√∂nlegesen sz√©pek, ak√°rcsak a v√°gott r√≥zsa fajt√°k. De sajnos sokszor nem is tartanak tov√°bb, mint v√°gott t√°rsaik. Hogyan legyen gy√∂ny√∂rŇĪ mini r√≥zs√°nk hossz√ļ idŇĎn kereszt√ľl? A mini r√≥zsa gondoz√°s√°nak 3 titka.

Mini rózsa gondozásának lépései

  • Nagyon fontos a n√∂v√©ny √°t√ľltet√©se, ugyanis kicsi cser√©pben √°rulj√°k.
  • A leggyakrabban az okozza a n√∂v√©nypusztul√°s√°t, hogy az am√ļgy is kis m√©retŇĪ cser√©pben, egy tŇĎzeges szinte vir√°gf√∂ld n√©lk√ľli kever√©kben van a r√≥zsa, ami √≠gy pillanatok alatt kisz√°rad, ha nem √∂nt√∂zz√ľk megfelelŇĎ √ľtemben.
  • √Črdemes nagyobb cser√©pbe √°t√ľltetni, amibe laza szerkezetŇĪ, levegŇĎs f√∂ldkever√©ket tesz√ľnk, ami rostos tŇĎzeget, perlitet, vagy k√≥kuszrostot √©s kev√©s agyagot is tartalmaz.

Az elsŇĎ titok a mini r√≥zsa megfelelŇĎ helyre rak√°sa, ugyanis nagyon magas a napf√©ny ig√©nye. F√©l√°rny√©kban a n√∂v√©ny nem tud megfelelŇĎen fejlŇĎdni, √©s vir√°gozni.

A m√°sodik titok a rendszeres √∂nt√∂z√©s √©s a t√°panyagp√≥tl√°s. Sok vizet ig√©nyel, a ny√°ri forr√≥s√°gban ak√°r naponta k√©tszer is lehet locsolni, l√©nyeg, hogy ne √°lljon alatta a v√≠z, de a f√∂ldje se sz√°radjon ki. Ny√°ron hetente egyszer t√°poldatos vizet is aj√°nlott adni neki. A legc√©lravezetŇĎbb, ha olyan t√°lc√°ra helyezz√ľk a r√≥zs√°t, amiben kavicsr√©teget helyez√ľnk el, majd vizet √∂nt√ľnk r√°. √ćgy a nedves kavics√°gyr√≥l a v√≠z p√°rolog, de nem jut be a gy√∂kerekhez.

Ezzel pedig el is jutottunk a harmadik titokhoz, a p√°rologtat√°shoz. A minir√≥zsa gondoz√°s√°nak ugyanis elengedhetetlen felt√©tele a megfelelŇĎ p√°rologtat√°s. Ha a lak√°s levegŇĎje sz√°raz, a r√≥zsa k√∂zel√©ben elhelyezett p√°r√°s√≠t√≥ berendez√©ssel teremthetj√ľk meg a n√∂v√©ny sz√°m√°ra legmegfelelŇĎbb k√∂r√ľlm√©nyeket. 

Az elny√≠lt, elhervadt vir√°gokat folyamatosan t√°vol√≠tsuk el a n√∂v√©nyrŇĎl, ezzel elŇĎseg√≠tj√ľk a gazdagabb vir√°gz√°s√°t. A sz√°rakat is √©rdemes folyamatosan metszeni. Ha rajta hagyjuk az elny√≠lt elsz√°radt vir√°gokat, nem fog √ļjra vir√°got hozni a r√≥zsa.

Cserepes rózsa szaporítása

A legegyszerŇĪbb szapor√≠t√°si m√≥dszer a gy√∂kereztet√©s, vagy dugv√°nyoz√°s. Enn√©l a m√≥dszern√©l egy majdnem elvir√°gzott r√≥zsa vesszŇĎt kell lev√°gni. 5 lev√©lnyit kell legal√°bb lemetszeni √©s p√°r levelet hagyni a vesszŇĎn, a szirmokat leszedni a vir√°gr√≥l. J√≥l be√∂nt√∂z√∂tt f√∂ldbe kell dugni √©s egy befŇĎttes√ľveget helyezni r√°. Majd v√°rni, hogy kigy√∂kerezzen.

Mini rózsa betegségei

A mini r√≥zsa betegs√©gei √©s a leggyakrabban elŇĎfordul√≥ k√°rtevŇĎi

  • a lev√©ltetvek
  • de a legk√°rt√©konyabbak a tripszek 
  • √©s az atk√°k

A lev√©ltetvek ellen azzal is v√©dekezhet√ľnk, hogy levendula mell√© tessz√ľk a r√≥zs√°t. A levendula r√≥zsa mellett ugyanis a lev√©ltetveket elŇĪzi.

A cserepes r√≥zsa az erk√©lyen is j√≥l √©rzi mag√°t, de a kertbe is ki√ľltethetŇĎ. Fontos a n√∂v√©ny sz√°m√°ra a napf√©ny, hiszen ak√°r csak a nagy m√©retŇĪ r√≥zs√°k, a mini r√≥zsa is napf√©nyig√©nyes. F√©l√°rny√©kban n√∂v√©ny nem tud megfelelŇĎen fejlŇĎdni, √©s vir√°gozni.

A rendszeres √∂nt√∂z√©st √©s t√°poldatoz√°st megh√°l√°lja, sŇĎt a t√©li fagyokat is √°tv√©szeli, √©s tavasszal visszav√°gva √ļjra erŇĎre kap.

https://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas/

Címlapkép: Mini rózsa (forrás: https://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom