Mini rózsa

A mini rózsa változatai is különlegesen szépek, akárcsak a vágott rózsa fajták. De sajnos sokszor nem is tartanak tovább, mint vágott társaik. Hogyan legyen gyönyörű mini rózsánk hosszú időn keresztül? A mini rózsa gondozásának 3 titka.

Mini rózsa gondozásának lépései

  • Nagyon fontos a növény átültetése, ugyanis kicsi cserépben árulják.
  • A leggyakrabban az okozza a növénypusztulását, hogy az amúgy is kis méretű cserépben, egy tőzeges szinte virágföld nélküli keverékben van a rózsa, ami így pillanatok alatt kiszárad, ha nem öntözzük megfelelő ütemben.
  • Érdemes nagyobb cserépbe átültetni, amibe laza szerkezetű, levegős földkeveréket teszünk, ami rostos tőzeget, perlitet, vagy kókuszrostot és kevés agyagot is tartalmaz.

Az első titok a mini rózsa megfelelő helyre rakása, ugyanis nagyon magas a napfény igénye. Félárnyékban a növény nem tud megfelelően fejlődni, és virágozni.

A második titok a rendszeres öntözés és a tápanyagpótlás. Sok vizet igényel, a nyári forróságban akár naponta kétszer is lehet locsolni, lényeg, hogy ne álljon alatta a víz, de a földje se száradjon ki. Nyáron hetente egyszer tápoldatos vizet is ajánlott adni neki. A legcélravezetőbb, ha olyan tálcára helyezzük a rózsát, amiben kavicsréteget helyezünk el, majd vizet öntünk rá. Így a nedves kavicságyról a víz párolog, de nem jut be a gyökerekhez.

Ezzel pedig el is jutottunk a harmadik titokhoz, a párologtatáshoz. A minirózsa gondozásának ugyanis elengedhetetlen feltétele a megfelelő párologtatás. Ha a lakás levegője száraz, a rózsa közelében elhelyezett párásító berendezéssel teremthetjük meg a növény számára legmegfelelőbb körülményeket. 

Az elnyílt, elhervadt virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről, ezzel elősegítjük a gazdagabb virágzását. A szárakat is érdemes folyamatosan metszeni. Ha rajta hagyjuk az elnyílt elszáradt virágokat, nem fog újra virágot hozni a rózsa.

Cserepes rózsa szaporítása

A legegyszerűbb szaporítási módszer a gyökereztetés, vagy dugványozás. Ennél a módszernél egy majdnem elvirágzott rózsa vesszőt kell levágni. 5 levélnyit kell legalább lemetszeni és pár levelet hagyni a vesszőn, a szirmokat leszedni a virágról. Jól beöntözött földbe kell dugni és egy befőttesüveget helyezni rá. Majd várni, hogy kigyökerezzen.

Mini rózsa betegségei

A mini rózsa betegségei és a leggyakrabban előforduló kártevői

  • a levéltetvek
  • de a legkártékonyabbak a tripszek 
  • és az atkák

A levéltetvek ellen azzal is védekezhetünk, hogy levendula mellé tesszük a rózsát. A levendula rózsa mellett ugyanis a levéltetveket elűzi.

A cserepes rózsa az erkélyen is jól érzi magát, de a kertbe is kiültethető. Fontos a növény számára a napfény, hiszen akár csak a nagy méretű rózsák, a mini rózsa is napfényigényes. Félárnyékban növény nem tud megfelelően fejlődni, és virágozni.

A rendszeres öntözést és tápoldatozást meghálálja, sőt a téli fagyokat is átvészeli, és tavasszal visszavágva újra erőre kap.

https://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas/

Címlapkép: Mini rózsa (forrás: https://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom