Mini rózsa

A mini rózsa változatai is különlegesen szépek, akárcsak a vágott rózsa fajták. De sajnos sokszor nem is tartanak tovább, mint vágott társaik. Hogyan legyen gyönyörű mini rózsánk hosszú időn keresztül? A mini rózsa gondozásának 3 titka.

Mini rózsa gondozásának lépései

Nagyon fontos a növény átültetése, ugyanis kicsi cserépben árulják. A leggyakrabban az okozza a növénypusztulását, hogy az amúgy is kis méretű cserépben, egy tőzeges szinte virágföld nélküli keverékben van a rózsa, ami így pillanatok alatt kiszárad, ha nem öntözzük megfelelő ütemben. Érdemes nagyobb cserépbe átültetni, amibe laza szerkezetű, levegős földkeveréket teszünk, ami rostos tőzeget, perlitet, vagy kókuszrostot és kevés agyagot is tartalmaz.

Az első titok a mini rózsa megfelelő helyre rakása, ugyanis nagyon magas a napfény igénye. Félárnyékban a növény nem tud megfelelően fejlődni, és virágozni.

A második titok a rendszeres öntözés és a tápanyagpótlás. Sok vizet igényel, a nyári forróságban akár naponta kétszer is lehet locsolni, lényeg, hogy ne álljon alatta a víz, de a földje se száradjon ki. Nyáron hetente egyszer tápoldatos vizet is ajánlott adni neki. A legcélravezetőbb, ha olyan tálcára helyezzük a rózsát, amiben kavicsréteget helyezünk el, majd vizet öntünk rá. Így a nedves kavicságyról a víz párolog, de nem jut be a gyökerekhez.

Ezzel pedig el is jutottunk a harmadik titokhoz, a párologtatáshoz. A minirózsa gondozásának ugyanis elengedhetetlen feltétele a megfelelő párologtatás. Ha a lakás levegője száraz, a rózsa közelében elhelyezett párásító berendezéssel teremthetjük meg a növény számára legmegfelelőbb körülményeket. 

Az elnyílt, elhervadt virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről, ezzel elősegítjük a gazdagabb virágzását. A szárakat is érdemes folyamatosan metszeni. Ha rajta hagyjuk az elnyílt elszáradt virágokat, nem fog újra virágot hozni a rózsa.

Cserepes rózsa szaporítása

A legegyszerűbb szaporítási módszer a gyökereztetés, vagy dugványozás. Ennél a módszernél egy majdnem elvirágzott rózsa vesszőt kell levágni. 5 levélnyit kell legalább lemetszeni és pár levelet hagyni a vesszőn, a szirmokat leszedni a virágról. Jól beöntözött földbe kell dugni és egy befőttesüveget helyezni rá. Majd várni, hogy kigyökerezzen.

Mini rózsa betegségei

A mini rózsa betegségei és a leggyakrabban előforduló kártevőia levéltetvek, de a legkártékonyabbak a tripszek és az atkák. A levéltetvek ellen azzal is védekezhetünk, hogy levendula mellé tesszük a rózsát. A levendula rózsa mellett ugyanis a levéltetveket elűzi.

A cserepes rózsa az erkélyen is jól érzi magát, de a kertbe is kiültethető. Fontos a növény számára a napfény, hiszen akár csak a nagy méretű rózsák, a mini rózsa is napfényigényes. Félárnyékban növény nem tud megfelelően fejlődni, és virágozni.

A rendszeres öntözést és tápoldatozást meghálálja, sőt a téli fagyokat is átvészeli, és tavasszal visszavágva újra erőre kap.

https://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas/

Címlapkép: Mini rózsa (forrás: https://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas)

Vissza a kategória cikkeihez