Mister Linkoln rózsa

A Mister Linkoln rózsa egy magastörzsű teahibrid fajta, mely Kaliforniából származik. Az amerikai Herbert Swim és a Weeks Rose Growers által 1964-ben tenyésztett rózsát 1965-ben az All-America Rose Selections nyertesévé választották. A gyönyörű, bordó színű, bársonyos, teltvirágú, erősen illatos rózsa hamar népszerűvé vált a világ többi részén is.  Szakaszos virágzás jellemzi és a virágot sokáig tartja. A virágok teltek, kellemes illatúak és mivel hosszú száron nyílnak, kiválóak vágott virágnak. 

Mistern Linkoln rózsa jellemzése

Ez a fajta rózsa bokor 70-150 cm magasra is megnövő fajta. Éppen ezért ültetésénél érdemes figyelni arra, hogy 60 cm sor- és 40 cm tőtávolságot hagyjunk számára. Valamint arra is, hogy fényigényes növény. Olyan helyet keressünk számára, ahol legalább 4-6 óra napfényt éri.

Talajban nem válogat, de a tápanyagban dús, kötött talajon fejlődik a leginkább. Az ültetés évében még nincs szükség tápanyag utánpótlásra. A második évtől érdemes már a talajba dolgozni négyzetméterenként 5-10 kg istállótrágyát. Ügyeljünk arra, hogy csak érett trágyát használjunk, mert a trágya korhadó részei a hajszálgyökereket károsítja. A komposztot is meg hálálja a rózsa.

Metszése

A metszésre legalkalmasabb idő tavasszal – február közepétől április közepéig – van. Ősszel, tél elején kizárólag az elhervadt virágokat és a beteg ágakat vágjuk vissza. A tavaszi metszés során arra figyeljünk a visszavágás során, hogy 3-4 vázágat hagyjunk. A gyenge növekedésűeket 3-4 szemre, a közepes növekedésűeket 5-6 szemre, az erős növekedésűeket 6-8 szemre metsszük. Érdemes figyelni arra, hogy metszeni mindig ferdén, közvetlenül 5-10 mm-rel a rügy felett kell. A vadhajtásokat és az elöregedett ágakat tőből távolítsuk el. A sérült beteg hajtásokat szintén vágjuk vissza és semmisítsük meg őket. A metszés során törekedjünk arra, hogy a bokrokat szellőssé tegyük. Az elhervadt virágokat folyamatosan távolítsuk el róla. 

Teleltetése

Bár a hidegnek és fagyoknak -4ºC-ig ellenáll, érdemes a rózsatöveket késő ősszel felkupacolni. Akkor jó, ha a szemzés fölött 15-20 cm magasságban takarja a föld. Valamint magastörzsű rózsa esetén az ágak közét is ajánlott szalmával vagy papírral kitömni és zsákkal bevonni a koronát. Ezt egy spárgával érdemes úgy megkötni a korona aljánál, hogy az ágak ne sérüljenek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom