Olivia rózsa

Az Olivia rózsa egy angol rózsa fajta, amelyet az angol születésű rózsanemesítő David Austin nemesített. Munkássága során több, mint 190 rózsát mutatott be a nagyközönség számára. Rózsáit Anglia földrajzi nevezetességei, történelmi eseményei, és brit írók munkáinak vagy azok szereplőinek tiszteletére nevezte el őket.

Olivia rózsa 

Az Olivia rózsa nevét Austin lányának tiszteletére kapta és 2015-ben mutatták be a nagyközönség számára. A klasszikus angol rózsákra emlékeztet. Virágai sokszirmúak, alakjuk a történelmi rózsákéra emlékeztetnek.  Felhasználhatók szegélyágyások, parkok díszítésére vagy kisebb növénycsoportok színesítésére, ugyanis az angol rózsák erőteljes, bokros növekedésüknek köszönhetően a vegyes szegélyágyak nélkülözhetetlen tagjai.

Nagy, telt virágai gyönyörű rózsaszín és barack színben pompáznak, finom rózsaillattal. A virágok átmérője 10-12 cm lehet, a bokrok jellemzően 120-140 cm magasra nőnek. A rózsa egyik jellemzője az egész nyáron át tartó virágzása és a hosszú szára, amelyen több virág is kinyílik. Az Olivia Rose Austin többállású rózsa, azaz több évig is virágozhat, ha megfelelően gondozzuk. Virágaik sokszirmúak, alakjuk a történelmi rózsákéra emlékeztetnek.  

Olivia rózsa gondozása

Az Olivia Rose Austin rózsa általában a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, de legalább 4-5 órán keresztül érje őket napfény. Legjobban a jó minőségű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik. Érdemes évente kétszer trágyával is ellátni a földjüket. Az öntözést rendszeresen kell végezni, de ügyelni kell arra, hogy ne áztassuk el a növényt. A rózsát általában az ültetés után az első tavasszal metszik vissza, majd a szezon folyamán a lekopaszodott virágokat rendszeresen el kell távolítani.

Nyár derekától őszig virágzanak több hullámban is. A virágzásuk alatt bőséges öntözést igényelnek. Érdemes évente kétszer trágyával is ellátni a földjüket. Fényigényes növények, ültethetők félárnyékba is, de arra is figyeljünk, hogy közvetlenül fal tövéhez ne kerüljön, mert nem jól viseli a fény- és esőárnyékot.

Vásárlása

Az angol rózsák számos fajtája megtalálható a legtöbb kertészetben, érdemes válogatni közülük. Az Olivia Rose Austin rózsát szintén kertészetekben és online rózsa kereskedésekben lehet keresni. Mivel ez egy viszonylag új fajta, nem mindenhol biztos, hogy elérhető, de az interneten keresgélve találhatóak árusító helyek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom