Polyantha rózsa

A polyantha rózsa egy gyönyörű virág, melynek eredete az 1800-as évek elejére nyúlik vissza. Ez a fajta rózsa hibridizálás eredményeként jött létre, a kerti rózsa (Rosa chinensis) és a félcserjés rózsa (Rosa multiflora) keresztezésével. Ez a keresztezés eredményezte az apró, de gazdag virágzatú rózsát, amely a polyantha rózsa jellegzetessége.

A polyantha rózsa általános jellemzői

Apróbb méretű virágokkal rendelkezik, amelyeket gyakran csomókban hoz létre. A virágok általában fehér, rózsaszín vagy piros színűek lehetnek, és kellemes illatuk van, tartósak és egész nyáron nyílnak. Az egyik legismertebb polyantha rózsa például a ‘The Fairy’ fajta, amely széles körben elterjedt.

Mérete tekintetében ez a rózsa általában alacsonyabb, mint más rózsafajták. A növekedése során általában 30-60 cm magasra nő, ezért ideális választás lehet kisebb kertekbe vagy balkonokba, cserepekbe egyaránt. Ültetés során a rózsatövek 40 cm sor-, 30 cm tőtávolságra kerüljenek egymástól.

A polyantha rózsa számára a jó vízelvezetésű talaj a legmegfelelőbb. A jó vízelvezetés biztosítja, hogy a rózsanövény ne álljon vízben, ami elkerüli a gyökérrothadást. A közepesen tápanyagdús talaj és a napos vagy félárnyékos hely ideális a számára.

Gondozása

A polyantha rózsa gondozása általában egyszerű, mivel ez a fajta viszonylag ellenálló. Képes ellenállni a betegségeknek és a kártevőknek, ami lehetővé teszi, hogy kevésbé kelljen aggódni a növény egészsége miatt. Mulcsozással még kevesebb gondozást igényel.

Ez a fajta rózsa kevés metszést igényel. A metszés célja ennél a fajtacsoportnál az, hogy minél hamarabb, minél nagyobb tömegű virágot kapjunk. Az elhervadt virágokat és a beteg, sérült ágakat azonban érdemes folyamatosan eltávolítani.

Vásárlása

A polyantha rózsát általában kerti központokban, virágüzletekben és online növénykereskedésekben lehet megtalálni. A választék az adott régiótól függően változhat, de általában széles választékban elérhetőek. Érdemes helyi kertészeteket vagy online kertészeti webáruházakat is keresni, hogy megtaláljuk a kívánt fajtákat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom