Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa más néven bazsarózsa a májustól júniusig tartó virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény kedvelt kerti növény. Kínában kb. 2000 évvel ezelőtt már gyógynövényként termesztették, Európában a középkorban terjedt el. Igen hosszú életű növény, akár 100 évig is elélhet. Minden része mérgező, ezért otthoni gyógyászati felhasználása nem javasolt. Kertben és vágott virágként is nagyon mutatósak.

Pünkösdi rózsa jellemzői

 • Évelő, 70-80 cm magas bokros növény, mely szeret háborítatlanul, egy helyen növekedni, amíg csak lehet.
 • A pünkösdi rózsa gyöktörzzsel rendelkező növény, mely nemzetsége között akadnak lágyszárú, fás szárú és lombhullató cserjék egyaránt.
 • Virágai hatalmas rózsaszín, mályva vagy piros virágokkal nyílnak.
 • Virágának igen erős, jellegzetes, a rózsára hasonlító illata van.
 • Bár virágzása nem tart túl sokáig, látványa mégis kárpótol minket.
 • Májustól július elejéig folyamatosan nyílnak a szebbnél szebb színes virágok, egy-egy bokrán akár 20-30 virág is lehet.
 • A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt fajták virágai megszámlálhatatlan szirmok sokaságából álló gömb alakban nyílnak.

Pünkösdi rózsák szaporítása

Szaporítására a növény őszi, nyugalmi időszaka a legalkalmasabb.  Ilyenkor a tőosztás és az ültetés is igen könnyen elvégezhető. Mind a fás szárú, mind pedig az évelő pünkösdi rózsák is szaporíthatók magvetéssel is, de a magok hajlamosak több évig is elfeküdni, ezért eredményesebb az ivartalan szaporítás.

Tőszaporítás

A lágyszárú pünkösdirózsákat a vaskos gyöktörzsek szétosztásával, feldarabolásával is lehet szaporítani. Éles késsel vágjuk szét a gyöktörzset úgy, hogy mindegyiken legyen néhány szem és elegendő gyökérzet. Majd fektessük a földbe, de nem szabad túl mélyre ültetni, az ideális mélység 5-10 cm. Késő ősszel takarjuk szalmával vagy lombbal, hogy az erősebb fagyoktól megvédjük.

Ültetése, gondozása

A bazsarózsa gumóit 3-4 cm mélyre kell csak ültetni. Annál mélyebbre nem, mert akkor nem fog virágozni. Napsütéses helyet igényel. Olyan helyet érdemes keresni neki, ahol legalább fél napig éri a napsütés, egyébként a virágzása elmarad. Mély termőrétegű, tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. A homokos talajt komposzttal lehet gazdagítani. A trágyázással vigyázni kell, ugyanis könnyedén kiégethető a növény. Tavasszal és nyáron kerüljük a trágyázást, inkább ültetés előtt, vagy ősszel célszerű elvégezni ezt a tápanyag gazdagítást.

Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést. A növényt nyáron öntözzük folyamatosan, és kéthetente egyszer a virágzás időszakában adjunk neki tápoldatot. Fontos, hogy a talajt kell locsolni és nem a növényt.

Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani. Ha nagy virágokat szeretnénk, a borsónyi oldalrügyeket el kell távolítani.
Nyár végén kell ültetni, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökerek kifejlődéséhez. A legtöbb faj télálló, ám a kevésbé védett helyeken érdemes fenyőmulcsot, vagy szalmatakarást használni, ami megvédi a növényt a tél viszontagságaitól.

Ültethetjük kertbe, vagy nagyobb virágdézsába is.

Ha nem virágzik annak az alábbi okai lehetnek:

 • túl mélyre lett ültetve a növény
 • túl sok neki a nitrogén
 • nem éri elegendő napfény
 • nem kap elég vizet
 • elfagytak a virágrügyek

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_bazsarózsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom