A rózsa betegségei gombák és kártevők által alakulhatnak ki. A kártevők és a kórokozók mindenhol felléphetnek és függetlenek a termőhelyi viszonyoktól. Ha a rózsa ellenálló képessége csökken, akkor tud kialakulni a fertőzés.

Az ellenálló képesség az alábbiak miatt csökkenhet:

  • tápanyaghiány
  • túlöntözés
  • az öntözés hiánya
  • talajszerkezet romlása
  • szélsőséges időjárási viszonyok (fagy, forróság, párás idő)

A rózsa érzékeny a betegségekre, sokféle kártevő és betegség is károsíthatja. Ezek ellen leginkább a beteg részek eltávolításával és megsemmisítésével, valamint a növény permetezésével védekezhetünk.

Rózsa betegségei lehetnek:

Lisztharmat

Ezt a betegséget egy gombafajta okozza, mely a meleg csapadékos időben vezethet a fertőzés kialakulásához. A gomba a rügyekben át tud telelni és innen újra tudja fertőzni a virágot. Ekkor a rózsa minden részén kialakuló fehéres, penészes bevonat alakul ki. A fertőzött részeket le kell vágni és megsemmisíteni. Tavasszal többszöri lemosó permetezéssel lehet védekezni ellene.

Csillagrozsda

Ezt a betegséget egy gombafajta okozza, ilyenkor a leveleken feketés foltok jellennek meg, melyek széle csipkézett. A levelek ennek következtében megsárgulnak és lehullanak. Gombaölő szeres permetezéssel lehet védekezni ellene.

Rózsa rozsda

Ezt a betegséget is gombafajta okozza. Tünetei a leveleken és a szárakon tavasszal megjelenő narancssárga foltok, melyek aztán sárga, majd fekete színűek lesznek. A kórokozó át tud telelni a lehullott leveleken, és a szárakon, így tavasszal innen újra fertőződik a növény. Tavasszal többszöri lemosó permetezéssel orvosolható a probléma.

Botrítiresz foltok

Ezt a betegséget is egy gomba okozza. Ebben az esetben a virágszirmokon jelennek meg lilás színű foltok. Ha a bimbózáskor megjelenik, akkor a bimbók elhalásához vezet. Általában tartósan párás körülmények miatt alakul ki. Gombaölő szeres permetezéssel és a fertőzött részek lemetszésével, megsemmisítésével védekezhetünk ellene.

Kártevők okozta rózsa betegségek

Levéltetű

Rózsa betegségei

A kártevő a fiatal hajtásvégeket, leveleket támadja meg, a növényi részeket szívogatja. Ennek következtében a levelek elsárgulnak, deformálódnak és lehullanak. A levéltetvek ürüléke a mézharmat. Tavasszal lemosó-, illetve gombaölő szeres permetezés segítségével lehet védekezni ellene, illetve a levendula rózsa mellé ültetve is hathatós segítség.

Levélsodró rózsadarázs

A kár okozója az április végén, május elején megjelenő darázs, mely a tojásait a levelek szélére rakja. Ennek következtében a levelek összesodródnak, ezekben fejlődnek ki a lárvák, amik a leveleket megrágják. Így azok előbb csőszerűen összecsavarodnak, elsárgulnak és lehullanak. Felszívódó rovarölő szerekkel lehet ellene védekezni.

Varró darázs

Ezt a betegséget is egy darázs okozza, mely a tojásait a hajtásokba teszi. Ezáltal a fertőzött hajtások, levelek elhervadnak, elhalnak. Felszívódó rovarölő szerekkel lehet védekezni ellene.

Rózsa kabóca

Megjelenésére a száraz és meleg nyarakon számíthatunk. A levelek fonákjára teszi a kabóca a lárváit, ezek a levélzetet szívogatják, aminek hatására a levélen apró sárgás pöttyök jelennek meg. A lárvák a vesszők repedéseiben át is tudnak telelni, így fertőzve vissza a rózsát. Tavasszal lemosó permetezéssel, azt követően rovarölő szeres permetezéssel lehet védekezni ellenük.

Rózsa szabóméh

Ez a méh májusban kel ki és a rózsa (vadszőlő, orgona, fagyal) levelekből építi az utódai számára a fészkét. Ekkor a levelekből szabályosan kikanyarított részek hiányoznak. Ez a méh hasznos is, mivel beporzást is végez.

Nyugati virágtripsz

A rózsa bimbóit, virágait és sziromleveleit is szívogatja a tripsz. Hatására a sziromlevelek szélei megbarnulnak, majd elhalnak, a bimbók is torzulhatnak súlyos fertőzés esetén. Többszöri rovarölő szeres permetezéssel lehet védekezni ellene.

Hogyan előzhetők meg a rózsa betegségei

A betegségek, illetve a károkozók ellen elsődlegesen úgy védekezhetünk, hogy egészséges, erős, betegségekkel szemben ellenállóbb, vírusmentes rózsatövet vásárolunk. A fertőzés azonban a virágzó növény levágásával is terjedhet, ezért célszerű a levágott növényi részeket elégetni és a metszőollót, vagy rózsavágó ollót fertőtleníteni hypo, vagy más fertőtlenítőszerrel. Érdemes az öntözésre is figyelni, mert a rózsa alatti pangó víz is gombásodáshoz vezethet.

https://pharmarosa.com/webpage/a_rozsak_kartevoi_es_betegsegei

Vissza a kategória cikkeihez