Rózsa betegségei

A r√≥zsa betegs√©gei gomb√°k √©s k√°rtevŇĎk √°ltal alakulhatnak ki. A k√°rtevŇĎk √©s a k√≥rokoz√≥k mindenhol fell√©phetnek √©s f√ľggetlenek a termŇĎhelyi viszonyokt√≥l. Ha a r√≥zsa ellen√°ll√≥ k√©pess√©ge cs√∂kken, akkor tud kialakulni a fertŇĎz√©s.

Az ellenálló képesség az alábbiak miatt csökkenhet:

 • t√°panyaghi√°ny
 • t√ļl√∂nt√∂z√©s
 • az √∂nt√∂z√©s hi√°nya
 • talajszerkezet roml√°sa
 • sz√©lsŇĎs√©ges idŇĎj√°r√°si viszonyok (fagy, forr√≥s√°g, p√°r√°s idŇĎ)

A r√≥zsa √©rz√©keny a betegs√©gekre, sokf√©le k√°rtevŇĎ √©s betegs√©g is k√°ros√≠thatja. Ezek ellen legink√°bb a beteg r√©szek elt√°vol√≠t√°s√°val √©s megsemmis√≠t√©s√©vel, valamint a n√∂v√©ny permetez√©s√©vel v√©dekezhet√ľnk.

Rózsa betegségei lehetnek:

 • Lisztharmat
  Ezt a betegs√©get egy gombafajta okozza, mely a meleg csapad√©kos idŇĎben vezethet a fertŇĎz√©s kialakul√°s√°hoz. A gomba a r√ľgyekben √°t tud telelni √©s innen √ļjra tudja fertŇĎzni a vir√°got. Ekkor a r√≥zsa minden r√©sz√©n kialakul√≥ feh√©res, pen√©szes bevonat alakul ki. A fertŇĎz√∂tt r√©szeket le kell v√°gni √©s megsemmis√≠teni. Tavasszal t√∂bbsz√∂ri lemos√≥ permetez√©ssel lehet v√©dekezni ellene.
 • Csillagrozsda
  Ezt a betegs√©get egy gombafajta okozza, ilyenkor a leveleken feket√©s foltok jellennek meg, melyek sz√©le csipk√©zett. A levelek ennek k√∂vetkezt√©ben megs√°rgulnak √©s lehullanak. Gomba√∂lŇĎ szeres permetez√©ssel lehet v√©dekezni ellene.
 • R√≥zsa rozsda
  Ezt a betegs√©get is gombafajta okozza. T√ľnetei a leveleken √©s a sz√°rakon tavasszal megjelenŇĎ narancss√°rga foltok, melyek azt√°n s√°rga, majd fekete sz√≠nŇĪek lesznek. A k√≥rokoz√≥ √°t tud telelni a lehullott leveleken, √©s a sz√°rakon, √≠gy tavasszal innen √ļjra fertŇĎzŇĎdik a n√∂v√©ny. Tavasszal t√∂bbsz√∂ri lemos√≥ permetez√©ssel orvosolhat√≥ a probl√©ma.
 • Botr√≠tiresz foltok
  Ezt a betegs√©get is egy gomba okozza. Ebben az esetben a vir√°gszirmokon jelennek meg lil√°s sz√≠nŇĪ foltok. Ha a bimb√≥z√°skor megjelenik, akkor a bimb√≥k elhal√°s√°hoz vezet. √Āltal√°ban tart√≥san p√°r√°s k√∂r√ľlm√©nyek miatt alakul ki. Gomba√∂lŇĎ szeres permetez√©ssel √©s a fertŇĎz√∂tt r√©szek lemetsz√©s√©vel, megsemmis√≠t√©s√©vel v√©dekezhet√ľnk ellene.

K√°rtevŇĎk okozta r√≥zsa betegs√©gek

 • Lev√©ltetŇĪ
  A k√°rtevŇĎ a fiatal hajt√°sv√©geket, leveleket t√°madja meg, a n√∂v√©nyi r√©szeket sz√≠vogatja. Ennek k√∂vetkezt√©ben a levelek els√°rgulnak, deform√°l√≥dnak √©s lehullanak. A lev√©ltetvek √ľr√ľl√©ke a m√©zharmat. Tavasszal lemos√≥-, illetve gomba√∂lŇĎ szeres permetez√©s seg√≠ts√©g√©vel lehet v√©dekezni ellene, illetve a levendula r√≥zsa mell√© √ľltetve is hathat√≥s seg√≠ts√©g.
Rózsa betegségei
 • Lev√©lsodr√≥ r√≥zsadar√°zs
  A k√°r okoz√≥ja az √°prilis v√©g√©n, m√°jus elej√©n megjelenŇĎ dar√°zs, mely a toj√°sait a levelek sz√©l√©re rakja. Ennek k√∂vetkezt√©ben a levelek √∂sszesodr√≥dnak, ezekben fejlŇĎdnek ki a l√°rv√°k, amik a leveleket megr√°gj√°k. √ćgy azok elŇĎbb csŇĎszerŇĪen √∂sszecsavarodnak, els√°rgulnak √©s lehullanak. Felsz√≠v√≥d√≥ rovar√∂lŇĎ szerekkel lehet ellene v√©dekezni.
 • Varr√≥ dar√°zs
  Ezt a betegs√©get is egy dar√°zs okozza, mely a toj√°sait a hajt√°sokba teszi. Ez√°ltal a fertŇĎz√∂tt hajt√°sok, levelek elhervadnak, elhalnak. Felsz√≠v√≥d√≥ rovar√∂lŇĎ szerekkel lehet v√©dekezni ellene.
 • R√≥zsa kab√≥ca
  Megjelen√©s√©re a sz√°raz √©s meleg nyarakon sz√°m√≠thatunk. A levelek fon√°kj√°ra teszi a kab√≥ca a l√°rv√°it, ezek a lev√©lzetet sz√≠vogatj√°k, aminek hat√°s√°ra a lev√©len apr√≥ s√°rg√°s p√∂tty√∂k jelennek meg. A l√°rv√°k a vesszŇĎk reped√©seiben √°t is tudnak telelni, √≠gy fertŇĎzve vissza a r√≥zs√°t. Tavasszal lemos√≥ permetez√©ssel, azt k√∂vetŇĎen rovar√∂lŇĎ szeres permetez√©ssel lehet v√©dekezni ellen√ľk.
 • R√≥zsa szab√≥m√©h
  Ez a m√©h m√°jusban kel ki √©s a r√≥zsa (vadszŇĎlŇĎ, orgona, fagyal) levelekbŇĎl √©p√≠ti az ut√≥dai sz√°m√°ra a f√©szk√©t. Ekkor a levelekbŇĎl szab√°lyosan kikanyar√≠tott r√©szek hi√°nyoznak. Ez a m√©h hasznos is, mivel beporz√°st is v√©gez.
 • Nyugati vir√°gtripsz
  A r√≥zsa bimb√≥it, vir√°gait √©s sziromleveleit is sz√≠vogatja a tripsz. Hat√°s√°ra a sziromlevelek sz√©lei megbarnulnak, majd elhalnak, a bimb√≥k is torzulhatnak s√ļlyos fertŇĎz√©s eset√©n. T√∂bbsz√∂ri rovar√∂lŇĎ szeres permetez√©ssel lehet v√©dekezni ellene.

Hogyan elŇĎzhetŇĎk meg a r√≥zsa betegs√©gei

A betegs√©gek, illetve a k√°rokoz√≥k ellen elsŇĎdlegesen √ļgy v√©dekezhet√ľnk, hogy eg√©szs√©ges, erŇĎs, betegs√©gekkel szemben ellen√°ll√≥bb, v√≠rusmentes r√≥zsat√∂vet v√°s√°rolunk. A fertŇĎz√©s azonban a vir√°gz√≥ n√∂v√©ny lev√°g√°s√°val is terjedhet, ez√©rt c√©lszerŇĪ a lev√°gott n√∂v√©nyi r√©szeket el√©getni √©s a metszŇĎoll√≥t, vagy r√≥zsav√°g√≥ oll√≥t fertŇĎtlen√≠teni hypo, vagy m√°s fertŇĎtlen√≠tŇĎszerrel. √Črdemes az √∂nt√∂z√©sre is figyelni, mert a r√≥zsa alatti pang√≥ v√≠z is gomb√°sod√°shoz vezethet.

https://pharmarosa.com/webpage/a_rozsak_kartevoi_es_betegsegei

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom