A rózsa dzsem, akárcsak a rózsaszirom szörp a rózsák szirmaiból készített kevésbé ismert, de annál zamatosabb lekvár. A rózsa az ehető virágok közé tartozik. Ráadásul minél illatosabb, annál ízletesebb, zamatosabb lesz a belőle készült dzsem és szörp is. A piros és a vörös rózsák szirmaiból készíthető a legízletesebb lekvár. Fontos a készítésénél, hogy csak olyan szirmokat használjunk fel, amiket egészen biztosan nem permeteztek! Azokat a szirmokat célszerű felhasználni szörp, illetve rózsa dzsem készítéséhez, melyek már elvirágzásnak indultak, de még egyben vannak, nem hullottak le. A rózsa fejekről ezt kell begyűjteni és lehetőleg a leszedést követő egy órán belül fel is kell használni, vagy ha erre akkor nincs lehetőség, hűtőben célszerű tárolni. De ott sem sokáig. A rózsaszirmok ugyanis hamar elvesztik nedvességtartalmukat.

Rózsa lekvár készítése házilag

A rózsa dzsem házilag elkészítve adalékanyagmentes lekvár, mely csak cukrot és citromsavat tartalmaz.

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 dl liter víz
  • 15 dkg piros és sötét vörös színű rózsaszirom
  • 30 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromsav
  • 12 g piros színű tortazselé
  • a zseléhez 2 dl víz
  • jól záródó kisebb befőttesüvegek

Rózsa dzsem elkészítése:

  1. A rózsaszirmokat óvatosan át kell öblíteni, mosni, hogy ne maradjon rajta szennyeződés, rovarok.
  2. A vizet beleöntjük egy lábosba és a cukorral elkeverjük.
  3. Ezt követően a rózsaszirmokat is beletesszük. (Fel lehet őket vagdosni is, ha nagyon nagyok lennének a szirmok.)
  4. Közepes hőfokon kb. 40 percig egyenletes tűznél kell főzni, de forralni nem szabad.
  5. Közben el kell készíteni a tortazselét a 2 dl vízzel.
  6. A főzésidő végén hozzá kell keverni a szirmokhoz.
  7. A citromsavat is bele kell szórni és óvatosan elkeverni vele a lekvárt.
  8. Még az egészet össze kell forralni.
  9. Majd botmixer segítségével össze kell turmixolni, de nem baj, ha maradnak benne szirom darabkák.
  10. Ha elkészült, még forrón üvegekbe kell tölteni.
  11. A tetejére állítva hagyjuk kihűlni meleg dunsztban.
  12. Kihűlés után sötét, hűvös helyen tárolható.
  13. Felbontást követően hűtőben tartsuk.

Ha mégsem szeretnénk magunk foglalatoskodni az élkészítésével, készen is vásárolhatunk rózsa lekvárt. Különleges íz világú, illatos lekvár, mely pirítósra, kalácsra kenhető, de süteménybe, palacsintába is felhasználható. De akár ajándékba is adható!

https://ridikul.hu/2016/07/16/rozsalekvar-befozes-eheto-virag/

Vissza a kategória cikkeihez