Rózsa fajták

A rózsa fajták nemesítése évszázdokkal ezelőtt elkezdődött és mind a mai napi tart. A rózsa nemesítők világszerte megszámlálhatatlan fajtát hoztak létre. Ezek pontos ismertetése lehetetlen is, ezért általában a fajtacsoportok szerint kategorizálják őket. Mielőtt valaki rózsatövet vásárol a kertjébe, ennek mentén célszerű végig nézni, hogy mi a megfelelő az adott helyre. A szinte zavarba ejtően bőséges kínálatból nem egyszerű a választás. A külső megjelenésen kívül nagyon lényeges az is, hogy a betegségekkel szemben melyik mennyire ellenálló. Ha ugyanis egy bámulatosan szép, de lisztharmatra nagyon fogékony fajtát ültetünk, valószínűleg a gondos ápolás ellenére sem tudjuk megóvni a szívós gomba támadásaitól. Persze a legedzettebb fajta is csak akkor tud teljes pompájában tündökölni, ha megfelelő környezetet biztosítunk számára.

Rózsa fajták csoportosítása

 • Ágyásrózsák
  60-150 cm magasságú kompakt fajták, melyekbe bele tartozik: a polyanta, polyanta hibrid, floribunda, és a grandiflor. Ezek szembeötlő különbsége a többi fajáéval szemben, hogy száranként nem csak egy-egy virágot hoznak, hanem a virágok csokrosan nyílnak. Ezek a növények a parkokban, kertekben is igazán jól mutatnak, a kertépítészet alapelemei. A színe, alakja a teahibridekére emlékeztet, csak a csokros megjelenésükben különböznek.  A híres magyar rózsanemesítő Márk Gergely is mintegy 400 ágyásrózsa fajtát nemesített, melyek Márk rózsa néven váltak ismertté.  
 • Teahibridek
  50-100 cm hosszúságú, egyenes szárú növények. A teahibrid rózsa fajták a vágott virágok fő fajtái. Fő jellemzője a hosszú, egyenes, szinte elágazás nélküli szárak, melyek végén általában egy nagy illatos virág nyílik. Ritkán 2, vagy több. Virágzási ideje kora nyártól akár novemberig a fagyokig tarthat. Ennek a típusnak van a legnagyobb színválasztéka, akár kétszínű rózsa is.
 • Bokor rózsák
  Akár 3-4 méter magasra is megnőhetnek, és a terebélyességük is lehet ekkora. Emiatt legalább 1,5 méterre kell ültetni őket egymástól. Vannak egyszer és többször virágzó fajtáik. Ez utóbbiakat tágas helyre érdemes ültetni, az előbbi fajták ma már kevésbé divatosak. Télen csipkebogyóik madáreleségként szolgálnak.

Rózsa fajtáinak csoportosítása magasságuk szerint

 • Futórózsák
  Vagy más néven kúszó rózsa. Ezek a fajták hosszú hajtásokat hoznak, mellyel kerítésre, pergolára futtatthatók. Viszont maguktól nem tudnak megkapaszkodni, így oda kell erősíteni a hajtásokat. Többféle változatuk megtalálható a kereskedelemben, olyan is, ami évente egyszer, vagy kétszer virágzik. Vannak fajták, amik nagyon gyorsan nőnek és akár a 4-6 méteres magasságot is elérhetik. Ezt érdemes figyelembe venni a helyének meghatározásánál.
 • Törpe rózsák
  Vagy más néven mini rózsa. Max. 30-40 centiméteresre nőnek, ideálisak erkélyekre, balkonokra, akár virágládában tartva is. Ültethetőek sziklakertbe, vagy ágyásszegélynek is. Egész nyáron át tartó virágzásukkal mindenhol jól mutatnak. A vágott virágokkal együtt virágboltban is sokszor kapható, ajándéknak gyakori rózsa fajta.
 • Talajtakaró rózsák
  Ezek a fajták 20-60 centiméter közötti magaságukkal az alacsony rózsa fajták közé tartoznak. Könnyen terjednek a talajon. Kedvelt talajtakarók cserjék és fák alatt, de az ágyásban is megállják a helyüket. Ezen felül kiválóan alkalmasak különböző kerti virágtartók vagy kerti figurák beültetésére, díszítésére.  A színes, apró csokor rózsák hihetetlen gazdagsággal virágoznak nyártól egészen az első őszi fagyokig.  
 • Törzses rózsák
  A magastörzsű rózsa nem tekinthető külön fajtának, mivel ebben az esetben egy magas, 40-90 centiméteres törzsre oltott nemes-, ágyás-, vagy törperózsáról van szó. Vannak csüngő változataik is, melyek magasabban 140 cm körüli törzsről indítanak oltással. Előnyük, hogy nem kell lehajolni hozzájuk sem a metszésnél, sem ahhoz, ha gyönyörködni szeretnénk bennük. Másik előnyük, hogy többszintessé tehetik a rózsa ágyást.

A 80-as évektől kezdve újra fokozódott az érdeklődés a régi, nosztalgikus, illatos fajták iránt a vásárlók és a nemesítők részéről is. David Austin angol rózsái mellett Alain Meilland francia nemesítő is előállította ’Provence-i illatos rózsa’ sorozatát.

https://www.tuja.hu/rozsa.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom