Rózsa fajták

A r√≥zsa fajt√°k nemes√≠t√©se √©vsz√°zdokkal ezelŇĎtt elkezdŇĎd√∂tt √©s mind a mai napi tart. A r√≥zsa nemes√≠tŇĎk vil√°gszerte megsz√°ml√°lhatatlan fajt√°t hoztak l√©tre. Ezek pontos ismertet√©se lehetetlen is, ez√©rt √°ltal√°ban a fajtacsoportok szerint kategoriz√°lj√°k ŇĎket. MielŇĎtt valaki r√≥zsat√∂vet v√°s√°rol a kertj√©be, ennek ment√©n c√©lszerŇĪ v√©gig n√©zni, hogy mi a megfelelŇĎ az adott helyre. A szinte zavarba ejtŇĎen bŇĎs√©ges k√≠n√°latb√≥l nem egyszerŇĪ a v√°laszt√°s. A k√ľlsŇĎ megjelen√©sen k√≠v√ľl nagyon l√©nyeges az is, hogy a betegs√©gekkel szemben melyik mennyire ellen√°ll√≥. Ha ugyanis egy b√°mulatosan sz√©p, de lisztharmatra nagyon fog√©kony fajt√°t √ľltet√ľnk, val√≥sz√≠nŇĪleg a gondos √°pol√°s ellen√©re sem tudjuk meg√≥vni a sz√≠v√≥s gomba t√°mad√°sait√≥l. Persze a legedzettebb fajta is csak akkor tud teljes pomp√°j√°ban t√ľnd√∂k√∂lni, ha megfelelŇĎ k√∂rnyezetet biztos√≠tunk sz√°m√°ra.

Rózsa fajták csoportosítása

 • √Āgy√°sr√≥zs√°k
  60-150 cm magass√°g√ļ kompakt fajt√°k, melyekbe bele tartozik: a polyanta, polyanta hibrid, floribunda, √©s a grandiflor. Ezek szembe√∂tlŇĎ k√ľl√∂nbs√©ge a t√∂bbi faj√°√©val szemben, hogy sz√°rank√©nt nem csak egy-egy vir√°got hoznak, hanem a vir√°gok csokrosan ny√≠lnak. Ezek a n√∂v√©nyek a parkokban, kertekben is igaz√°n j√≥l mutatnak, a kert√©p√≠t√©szet alapelemei. A sz√≠ne, alakja a teahibridek√©re eml√©keztet, csak a csokros megjelen√©s√ľkben k√ľl√∂nb√∂znek.  A h√≠res magyar r√≥zsanemes√≠tŇĎ M√°rk Gergely is mintegy 400 √°gy√°sr√≥zsa fajt√°t nemes√≠tett, melyek M√°rk r√≥zsa n√©ven v√°ltak ismertt√©.  
 • Teahibridek
  50-100 cm hossz√ļs√°g√ļ, egyenes sz√°r√ļ n√∂v√©nyek. A teahibrid r√≥zsa fajt√°k a v√°gott vir√°gok fŇĎ fajt√°i. FŇĎ jellemzŇĎje a hossz√ļ, egyenes, szinte el√°gaz√°s n√©lk√ľli sz√°rak, melyek v√©g√©n √°ltal√°ban egy nagy illatos vir√°g ny√≠lik. Ritk√°n 2, vagy t√∂bb. Vir√°gz√°si ideje kora ny√°rt√≥l ak√°r novemberig a fagyokig tarthat. Ennek a t√≠pusnak van a legnagyobb sz√≠nv√°laszt√©ka, ak√°r k√©tsz√≠nŇĪ r√≥zsa is.
 • Bokor r√≥zs√°k
  Ak√°r 3-4 m√©ter magasra is megnŇĎhetnek, √©s a tereb√©lyess√©g√ľk is lehet ekkora. Emiatt legal√°bb 1,5 m√©terre kell √ľltetni ŇĎket egym√°st√≥l. Vannak egyszer √©s t√∂bbsz√∂r vir√°gz√≥ fajt√°ik. Ez ut√≥bbiakat t√°gas helyre √©rdemes √ľltetni, az elŇĎbbi fajt√°k ma m√°r kev√©sb√© divatosak. T√©len csipkebogy√≥ik mad√°reles√©gk√©nt szolg√°lnak.

Rózsa fajtáinak csoportosítása magasságuk szerint

 • Fut√≥r√≥zs√°k
  Vagy m√°s n√©ven k√ļsz√≥ r√≥zsa. Ezek a fajt√°k hossz√ļ hajt√°sokat hoznak, mellyel ker√≠t√©sre, pergol√°ra futtatthat√≥k. Viszont magukt√≥l nem tudnak megkapaszkodni, √≠gy oda kell erŇĎs√≠teni a hajt√°sokat. T√∂bbf√©le v√°ltozatuk megtal√°lhat√≥ a kereskedelemben, olyan is, ami √©vente egyszer, vagy k√©tszer vir√°gzik. Vannak fajt√°k, amik nagyon gyorsan nŇĎnek √©s ak√°r a 4-6 m√©teres magass√°got is el√©rhetik. Ezt √©rdemes figyelembe venni a hely√©nek meghat√°roz√°s√°n√°l.
 • T√∂rpe r√≥zs√°k
  Vagy m√°s n√©ven mini r√≥zsa. Max. 30-40 centim√©teresre nŇĎnek, ide√°lisak erk√©lyekre, balkonokra, ak√°r vir√°gl√°d√°ban tartva is. √últethetŇĎek sziklakertbe, vagy √°gy√°sszeg√©lynek is. Eg√©sz ny√°ron √°t tart√≥ vir√°gz√°sukkal mindenhol j√≥l mutatnak. A v√°gott vir√°gokkal egy√ľtt vir√°gboltban is sokszor kaphat√≥, aj√°nd√©knak gyakori r√≥zsa fajta.
 • Talajtakar√≥ r√≥zs√°k
  Ezek a fajt√°k 20-60 centim√©ter k√∂z√∂tti magas√°gukkal az alacsony r√≥zsa fajt√°k k√∂z√© tartoznak. K√∂nnyen terjednek a talajon. Kedvelt talajtakar√≥k cserj√©k √©s f√°k alatt, de az √°gy√°sban is meg√°llj√°k a hely√ľket. Ezen fel√ľl kiv√°l√≥an alkalmasak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kerti vir√°gtart√≥k vagy kerti figur√°k be√ľltet√©s√©re, d√≠sz√≠t√©s√©re.  A sz√≠nes, apr√≥ csokor r√≥zs√°k hihetetlen gazdags√°ggal vir√°goznak ny√°rt√≥l eg√©szen az elsŇĎ ŇĎszi fagyokig.  
 • T√∂rzses r√≥zs√°k
  A magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa nem tekinthetŇĎ k√ľl√∂n fajt√°nak, mivel ebben az esetben egy magas, 40-90 centim√©teres t√∂rzsre oltott nemes-, √°gy√°s-, vagy t√∂rper√≥zs√°r√≥l van sz√≥. Vannak cs√ľngŇĎ v√°ltozataik is, melyek magasabban 140 cm k√∂r√ľli t√∂rzsrŇĎl ind√≠tanak olt√°ssal. ElŇĎny√ľk, hogy nem kell lehajolni hozz√°juk sem a metsz√©sn√©l, sem ahhoz, ha gy√∂ny√∂rk√∂dni szeretn√©nk benn√ľk. M√°sik elŇĎny√ľk, hogy t√∂bbszintess√© tehetik a r√≥zsa √°gy√°st.

A 80-as √©vektŇĎl kezdve √ļjra fokoz√≥dott az √©rdeklŇĎd√©s a r√©gi, nosztalgikus, illatos fajt√°k ir√°nt a v√°s√°rl√≥k √©s a nemes√≠tŇĎk r√©sz√©rŇĎl is. David Austin angol r√≥zs√°i mellett Alain Meilland francia nemes√≠tŇĎ is elŇĎ√°ll√≠totta ‚ÄôProvence-i illatos r√≥zsa‚Äô sorozat√°t.

https://www.tuja.hu/rozsa.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom