Rózsa metszése

A rózsa metszése egy fontos gondozási feladat, ami elősegíti a növény gazdagabb virágzását és az új hajtások növekedését. Valamint ezáltal az elhalt és beteg hajtásokat is el lehet távolítani. A különböző rózsa fajták formálása is visszavágással érhető el. A rózsa metszéséhez szükségesek az alábbi eszközök: ágmetsző ollók, hosszúnyelű metszőollók (magas bokrok esetén), vastag kesztyűk.

Néhány tipp a rózsabokrok metszése előtt:

  • mindig tiszta, éles eszközöket használjunk
  • a rózsabokor belseje is kapjon elegendő napfényt
  • a metszést soha ne 90, hanem 45 fokos szögben végezzük
  • addig kell a vesszőt visszavágni, ameddig már nem fehér színű a belseje
  • a vékony ceruzahajtásokat, amelyek gyengék ne hagyjuk a bokrokon
  • az összes beteg, vagy elhalt vesszőt el kell távolítani
  • a beteg ágakat érdemes megsemmisíteni elkerülendő az újra fertőzést

Mikor történjen a rózsa metszése?

A legtöbb rózsa metszése az időjárás függvényében, de tavasszal történik. A fagyos idő elmúlásával február végétől egészen április közepéig történhet. Amikor a levél rügyei kezdenek duzzadni és bepirosodnak, akkor kezdődhet a munka. A tényleges metszés még a rózsa nyugalmi állapotában meg kell történjen. A nyári metszés folyamatos kell legyen, ahogy a virágok elnyílnak, azokat vissza kell vágni, elősegítendő a gazdagabb virágzást.

Bokor rózsa metszése

A teahibrid rózsa fajták a legkényesebbek, a metszés szempontjából. Ha nem vagyunk tisztában a rózsa fajtájával, érdemes egy egész évszakon keresztül figyelni a növényt. Metszeni még akkor kell, amikor nyugalmi állapotban van, ha azonban korán virágzik a növény, már csak virágzás után szabad visszavágni.

Folyamatosan virágzó rózsák és Floribunda: Ezek a rózsák az épp aktuális évben nőtt új hajtáson virágzanak a legjobban. Metszd meg tavasszal a vesszőket és távolítsd el az öreg fás szárakat. Hagyj meg 3-5 egészséges vesszőt egyenletesen elosztva a növény körül. Vágd őket különböző magasságúakra 46 cm-től 61 cm-ig, hogy elősegítsd a folyamatos virágzást.

Teahibrid fajták:Ezek szintén az új ágakon virágzanak és kora tavasszal kell őket megmetszeni. Távolítsd el az elhalt vagy a gyenge ágakat. Alakíts ki váza alakzatot a megmaradt szárakból úgy, hogy eltávolítod a középső töveket és minden olyan ágat, amely befelé nő. Aztán csökkentsd a megmaradt tövek hosszát 1,30 cm-rel egészen 46-61 cm-ig. A régebbi, erősebb töveket hagyd egy kicsit hosszabbra, mint az új hajtásokat.

A mini rózsa esetén szinte csak az elnyílt virágokat kell levágni, ha nincsenek beteg, elhalt ágai és nem akarunk a formáján változtatni, akkor további visszavásást nem igényel.

Rózsa metszése tavasszal:

https://www.edenkert.hu/diszkert/viragagyasok/rozsak-szakszeru-metszese/5081/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom