Rózsa mulcsozása

A rózsa mulcsozása több okból kifolyólag is indokolt. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, hogy pontosan mi az a mulcsozás és miért van – nemcsak a rózsa termesztés esetében – nagy jelentősége. A rózsa nagyon népszerű virág, nemcsak kerteket, de parkokat, virágágyásokat is díszítenek. Ez érthető, hiszen elképesztően szépek és csodálatos illattal töltik meg a környezetüket. Ehhez pedig szükséges megfelelően gondozni őket, melynek része a mulcsozás – vagy más néven talajtakarás – is.

A rózsa mulcsozása

A különböző rózsa fajták gyökérzete gyorsan fejlődik és a kiszáradás, de a fagy is veszélyeztetheti. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy a gyökere közel van a földfelszínhez, így viszont nagyon ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ezért a takarása segít a megfelelő körülményeket biztosítani a fejlődéséhez.

A mulcsozás segíti:

  • a talaj víz-levegő optimalizását
  • a hőmérséklet szabályozását
  • a gyommentesítést
  • a gyökerek védelmét az időjárási körülményektől
  • a talaj nedvességének megtartását
  • a növény védelmét a kórokozók, kártevők ellen

Milyen anyaggal mulcsozzunk

A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a virágok kevésbé koszolódnak.

A mulcsozást akár többféle anyag keverékéből is kombinálhatjuk. A szárazabb anyagok a levegőztetésben, míg a nehezebbek az időjárás védelmében, és a gyomok ellen nyújtanak nagyobb segítséget.

Az ideális vastagság 4-8 cm között van. Arra azonban figyeljünk, hogy ne legyen túlzottan vastag a talajtakaró réteg. Ennek következtében ugyanis a talaj levegőellátása romlik.  Így pedig a növény nem tud megfelelően fejlődni, hervadásnak indul, de akár teljes pusztulásához is vezethet.Ha kevesebb a vastagsága, azt az erős széllökések széthordhatják.

Mivel mulcsozzuk a rózsákat

Bármilyen szerves anyag megfelelő lehet erre. Ilyen például a fűrészpor, moha, szalma, vágott fű, komposzt stb.

Tőzeg – mivel növeli a talaj savasságát, lúgos kémhatású talajon érdemes alkalmazni

Trágya – a túlérett trágya csökkenti a savasságot, így alacsony kémhatású talajoknál jó választás

Szalma – jó hőszigetelésű, így a hirtelen éjszakai fagyok esetén alkalmazható

Levágott fű – nitrogénnel dúsítja a talajt

Használatával a talaj kevésbé tömörödik, így lazítására ritkábban kell sort keríteni. A mulcsozás helyes használatával a növények gondozására fordított időt is csökkenteni lehet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom