Rózsa szaporítása

Rózsa szaporítása nemcsak oltással történhet. Az egyik legegyszerűbb módszer a gyökereztetés vagy dugványozás. Ezt érdemes nyáron végezni, mert félárnyékban, üvegbúra alatt tartva nyáron gyökeresedik legjobban a rózsa.

Rózsa szaporítása hajtásról lépésről lépésre

A dugványozás ivartalan szaporítási mód, így az ilyen módszerrel szaporított rózsa virága teljesen ugyanolyan lesz, mint a fő növényen nyíló virág volt.

  • Olyan rózsahajtást kell választani szaporításra, melynek a tetején már nyílt, vagy épp nyílik virág. Ha most nyílik, azt vissza kell metszeni. Ez ezért fontos, mert amelyik hajtás még nem virágzott korábban, az lehet, hogy nem megfelelően fásodott, így nehezebben is lehet gyökereztetni. Célszerű legalább 20-25 centiméteres vesszőt választani, melynek az alsó 15 centiméteréről el kell távolítani a leveleket.
  • A levágott vesszőt homokkal kevert, tápanyagban dús földdel megtöltött cserépbe kell tenni, jó mélyen ültetve, azaz a 15 centiméteres lelevelezett rész a föld alatt legyen. Öntözéshez használható gombaölő szeres víz is – a biztonság kedvéért.
  • A cserépre egy nagy, 5 literes befőttesüveget kell ráborítani, ez fogja a párát biztosítani. Van, aki zacskót húz a dugványra, de a pára miatt a zacskó a levelekre tapad, és ez levélbetegségek megjelenéséhez vezet.
  • A cserepet a befőttesüveggel félárnyékos helyre kell állítani, de akár félig a földbe is leásható a cserép. Ebben az esetben stabilabban áll rajta az üveg, és kevésbé forrósodik fel a cserépben lévő föld nagy melegben.

Ha a dugvány az üvegbúra alatt új levelet hoz, növekedni kezd, akkor sikeres volt a gyökereztetés. Ekkor vehető le róla az üvegbúra és fokozatosan – egy-két hét alatt – hozzá kell szoktatni a növényt a naposabb körülményekhez. Ezután ültethető csak ki a végleges helyére.

Rózsa gyökereztetése újságpapírban

A rózsagyökereztetés lépései újságpapírban:

  • Újságpapírba kell szorosan becsomagolni a 15-20 cm hosszúra levágott rózsavesszőket, melyekről a leveleket már eltávolítottuk.
  • Az újságpapír csomagokat egy pillanatra csap alá kell tartani, így benedvesedik, ezután egy nagyobb zacskóba kell tenni.
  • Sötét, hűvös helyre kell tenni 2 hétre, hogy a gyökerezése meginduljon.
  • A két hét letelte után ültethetők cserépbe a gyökeresedésnek indult vesszők. Itt figyelni kell arra, hogy ami a levágáskor az alsó része volt a vesszőnek, az kerüljön a cserépben is alulra.
  • Párás, napos meleg helyen kell tovább nevelni.

A gyökereztetés időpontja ezzel a módszerrel valamikor tavasszal, nyár elején történjen, mert a dugványoknak meg kell erősödnie és beérnie ahhoz, hogy a telet át tudja vészelni. A hagyományos gyökereztetésnél ez a módszer lényegesen egyszerűbb, de kevésbé sikeres.

https://balkonada.cafeblog.hu/2016/09/14/bevalt-modszerek-rozsa-szaporitasara/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom