Rózsa szaporítása

R√≥zsa szapor√≠t√°sa nemcsak olt√°ssal t√∂rt√©nhet. Az egyik legegyszerŇĪbb m√≥dszer a gy√∂kereztet√©s vagy dugv√°nyoz√°s. Ezt √©rdemes ny√°ron v√©gezni, mert f√©l√°rny√©kban, √ľvegb√ļra alatt tartva ny√°ron gy√∂keresedik legjobban a r√≥zsa.

R√≥zsa szapor√≠t√°sa hajt√°sr√≥l l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre

A dugv√°nyoz√°s ivartalan szapor√≠t√°si m√≥d, √≠gy az ilyen m√≥dszerrel szapor√≠tott r√≥zsa vir√°ga teljesen ugyanolyan lesz, mint a fŇĎ n√∂v√©nyen ny√≠l√≥ vir√°g volt.

  • Olyan r√≥zsahajt√°st kell v√°lasztani szapor√≠t√°sra, melynek a tetej√©n m√°r ny√≠lt, vagy √©pp ny√≠lik vir√°g. Ha most ny√≠lik, azt vissza kell metszeni. Ez ez√©rt fontos, mert amelyik hajt√°s m√©g nem vir√°gzott kor√°bban, az lehet, hogy nem megfelelŇĎen f√°sodott, √≠gy nehezebben is lehet gy√∂kereztetni. C√©lszerŇĪ legal√°bb 20-25 centim√©teres vesszŇĎt v√°lasztani, melynek az als√≥ 15 centim√©ter√©rŇĎl el kell t√°vol√≠tani a leveleket.
  • A lev√°gott vesszŇĎt homokkal kevert, t√°panyagban d√ļs f√∂lddel megt√∂lt√∂tt cser√©pbe kell tenni, j√≥ m√©lyen √ľltetve, azaz a 15 centim√©teres lelevelezett r√©sz a f√∂ld alatt legyen. √Ėnt√∂z√©shez haszn√°lhat√≥ gomba√∂lŇĎ szeres v√≠z is ‚Äď a biztons√°g kedv√©√©rt.
  • A cser√©pre egy nagy, 5 literes befŇĎttes√ľveget kell r√°bor√≠tani, ez fogja a p√°r√°t biztos√≠tani. Van, aki zacsk√≥t h√ļz a dugv√°nyra, de a p√°ra miatt a zacsk√≥ a levelekre tapad, √©s ez lev√©lbetegs√©gek megjelen√©s√©hez vezet.
  • A cserepet a befŇĎttes√ľveggel f√©l√°rny√©kos helyre kell √°ll√≠tani, de ak√°r f√©lig a f√∂ldbe is le√°shat√≥ a cser√©p. Ebben az esetben stabilabban √°ll rajta az √ľveg, √©s kev√©sb√© forr√≥sodik fel a cser√©pben l√©vŇĎ f√∂ld nagy melegben.

Ha a dugv√°ny az √ľvegb√ļra alatt √ļj levelet hoz, n√∂vekedni kezd, akkor sikeres volt a gy√∂kereztet√©s. Ekkor vehetŇĎ le r√≥la az √ľvegb√ļra √©s fokozatosan ‚Äď egy-k√©t h√©t alatt ‚Äď hozz√° kell szoktatni a n√∂v√©nyt a naposabb k√∂r√ľlm√©nyekhez. Ezut√°n √ľltethetŇĎ csak ki a v√©gleges hely√©re.

R√≥zsa gy√∂kereztet√©se √ļjs√°gpap√≠rban

A r√≥zsagy√∂kereztet√©s l√©p√©sei √ļjs√°gpap√≠rban:

  • √öjs√°gpap√≠rba kell szorosan becsomagolni a 15-20 cm hossz√ļra lev√°gott r√≥zsavesszŇĎket, melyekrŇĎl a leveleket m√°r elt√°vol√≠tottuk.
  • Az √ļjs√°gpap√≠r csomagokat egy pillanatra csap al√° kell tartani, √≠gy benedvesedik, ezut√°n egy nagyobb zacsk√≥ba kell tenni.
  • S√∂t√©t, hŇĪv√∂s helyre kell tenni 2 h√©tre, hogy a gy√∂kerez√©se meginduljon.
  • A k√©t h√©t letelte ut√°n √ľltethetŇĎk cser√©pbe a gy√∂keresed√©snek indult vesszŇĎk. Itt figyelni kell arra, hogy ami a lev√°g√°skor az als√≥ r√©sze volt a vesszŇĎnek, az ker√ľlj√∂n a cser√©pben is alulra.
  • P√°r√°s, napos meleg helyen kell tov√°bb nevelni.

A gy√∂kereztet√©s idŇĎpontja ezzel a m√≥dszerrel valamikor tavasszal, ny√°r elej√©n t√∂rt√©njen, mert a dugv√°nyoknak meg kell erŇĎs√∂dnie √©s be√©rnie ahhoz, hogy a telet √°t tudja v√©szelni. A hagyom√°nyos gy√∂kereztet√©sn√©l ez a m√≥dszer l√©nyegesen egyszerŇĪbb, de kev√©sb√© sikeres.

https://balkonada.cafeblog.hu/2016/09/14/bevalt-modszerek-rozsa-szaporitasara/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom