Rózsa tápoldat

R√≥zsa t√°poldat ak√°r h√°zilag is k√©sz√≠thetŇĎ, ha van egy kis idŇĎnk √©rdemes ezt is kipr√≥b√°lni. Ha nincs idŇĎnk, vagy nem sz√≠vesen k√≠s√©rletezgetn√©nk, akkor term√©szetesen v√°s√°rolhatunk is k√©szen. T√∂bbf√©le t√°poldat k√∂z√ľl v√°logathatunk. De l√°ssuk elŇĎsz√∂r a h√°zi k√©sz√≠t√©sŇĪ t√°poldatot, melynek nagy elŇĎnye, hogy igen kedvezŇĎ √°ron kihozhat√≥, szemben k√©szen vett t√°rsaival.

Rózsa tápoldat házilag

Abb√≥l k√©sz√≠ts√ľk, amit otthon, a h√°ztart√°sban tal√°lunk.

  • Cukor
    A cukor kifejezetten j√≥ a n√∂v√©nyek sz√°m√°ra, szemben az emberi fogyaszt√°s√°val. EttŇĎl ugyanis sokkal szebbek, z√∂ldebbek lesznek, ez√©rt √©rdemes n√©ha egy te√°skan√°llal az √∂nt√∂zŇĎv√≠zhez adni. A vir√°gf√∂ldre is sz√≥rhat√≥ k√∂zvetlen√ľl, ebben az esetben erre kell locsolni a szoba hŇĎm√©rs√©kletŇĪ vizet. A kaktusz k√ľl√∂n√∂sen szereti a cukrot.
  • Ban√°n
    A ban√°n nagyon sok k√°liumot tartalmaz, mely a n√∂v√©nyek sz√°m√°ra is igen hasznos. Hogyan tudjuk a t√°panyagot a n√∂v√©nyeknek √°tadni? Ennek a legegyszerŇĪbb m√≥dja a k√∂vetkezŇĎ: a ban√°nh√©jat apr√≥ darabokra kell v√°gni, √©s a vir√°gf√∂ldbe bele kell √°sni, keverni. M√°sik lehets√©ges m√≥dszer, ha t√©len kisz√°r√≠tjuk a h√©jakat, tavasszal ledar√°ljuk √©s ezt haszn√°ljuk tr√°gyak√©nt a pal√°nt√°k √©s a n√∂v√©nyek al√°.
  • Ricinusolaj
    A ricinusolaj a n√©pi gy√≥gy√°szatban elsŇĎsorban hashajt√≥k√©nt ismert, a kozmetik√°ban √©s a sz√©ps√©giparban az eg√©szs√©ges haj, k√∂r√∂m √©s bŇĎr megŇĎrz√©s√©ben van nagy szerepe. Azonban nemcsak az emberi szervezetre, a n√∂v√©nyekre is j√≥t√©konyan hat, ugyanis elŇĎseg√≠ti a bimb√≥k √©s r√ľgyek fejlŇĎd√©s√©t. Egy liter v√≠zhez egy te√°skan√°l olajat kell keverni, √©s ezzel locsolni meg a vir√°gokat.

Rózsa tápoldat cserépben nevelt fajtákhoz

Cserépben nevelt rózsák esetén érdemes az alábbi tápoldatot elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 10 gramm friss √∂sszemorzsolt √©lesztŇĎ
  • 1 evŇĎkan√°lnyi cukor
  • 1 liter meleg v√≠z

Elkészítése:

  1. Az √∂sszemorzsolt √©lesztŇĎt el kell keverni egy kev√©s v√≠zben, majd hozz√°adni a cukrot √©s azzal tov√°bb keverni.
  2. Legalább 2 órát hagyni kell pihenni.
  3. Az oldatot fel kell hígítani vízzel. A hígítási arány: 1:5 legyen.

Tavasszal √©s ny√°ron havonta 3X, ŇĎsszel √©s t√©len havonta 1X √©rdemes meglocsolni vele a n√∂v√©nyeket.

Az √©lesztŇĎ sz√°mos t√°panyagot tartalmaz, melyek elŇĎseg√≠tik a n√∂v√©nyek fejlŇĎd√©s√©t √©s a gy√∂kereknek is kifejezetten j√≥t tesz. P√°r h√≥nap alatt √©szrevehetŇĎ a v√°ltoz√°s. √Črdemes kipr√≥b√°lni.

Persze aki nem szeretné maga keverni a tápoldatokat, készen is tud vásárolni a kertészetekben.

http://www.vitaflora.hu/index.php?CN=30.140&CIE=0

Vissza a kategória cikkeihez