Rózsa tápoldat

Rózsa tápoldat akár házilag is készíthető, ha van egy kis időnk érdemes ezt is kipróbálni. Ha nincs időnk, vagy nem szívesen kísérletezgetnénk, akkor természetesen vásárolhatunk is készen. Többféle tápoldat közül válogathatunk. De lássuk először a házi készítésű tápoldatot, melynek nagy előnye, hogy igen kedvező áron kihozható, szemben készen vett társaival.

Rózsa tápoldat házilag

Abból készítsük, amit otthon, a háztartásban találunk.

 • Cukor
  A cukor kifejezetten jó a növények számára, szemben az emberi fogyasztásával. Ettől ugyanis sokkal szebbek, zöldebbek lesznek, ezért érdemes néha egy teáskanállal az öntözővízhez adni. A virágföldre is szórható közvetlenül, ebben az esetben erre kell locsolni a szoba hőmérsékletű vizet. A kaktusz különösen szereti a cukrot.
 • Banán
  A banán nagyon sok káliumot tartalmaz, mely a növények számára is igen hasznos. Hogyan tudjuk a tápanyagot a növényeknek átadni? Ennek a legegyszerűbb módja a következő: a banánhéjat apró darabokra kell vágni, és a virágföldbe bele kell ásni, keverni. Másik lehetséges módszer, ha télen kiszárítjuk a héjakat, tavasszal ledaráljuk és ezt használjuk trágyaként a palánták és a növények alá.
 • Ricinusolaj
  A ricinusolaj a népi gyógyászatban elsősorban hashajtóként ismert, a kozmetikában és a szépségiparban az egészséges haj, köröm és bőr megőrzésében van nagy szerepe. Azonban nemcsak az emberi szervezetre, a növényekre is jótékonyan hat, ugyanis elősegíti a bimbók és rügyek fejlődését. Egy liter vízhez egy teáskanál olajat kell keverni, és ezzel locsolni meg a virágokat.

Rózsa tápoldat cserépben nevelt fajtákhoz

Cserépben nevelt rózsák esetén érdemes az alábbi tápoldatot elkészíteni.

Hozzávalók:

 • 10 gramm friss összemorzsolt élesztő
 • 1 evőkanálnyi cukor
 • 1 liter meleg víz

Elkészítése:

 1. Az összemorzsolt élesztőt el kell keverni egy kevés vízben, majd hozzáadni a cukrot és azzal tovább keverni.
 2. Legalább 2 órát hagyni kell pihenni.
 3. Az oldatot fel kell hígítani vízzel. A hígítási arány: 1:5 legyen.

Tavasszal és nyáron havonta 3X, ősszel és télen havonta 1X érdemes meglocsolni vele a növényeket.

Az élesztő számos tápanyagot tartalmaz, melyek elősegítik a növények fejlődését és a gyökereknek is kifejezetten jót tesz. Pár hónap alatt észrevehető a változás. Érdemes kipróbálni.

Persze aki nem szeretné maga keverni a tápoldatokat, készen is tud vásárolni a kertészetekben.

http://www.vitaflora.hu/index.php?CN=30.140&CIE=0

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom