Rózsa

A rózsa az egyik legkedveltebb virágunk, a virágok királynője, mely évszázadok óta velünk van. Már a népgyógyászatban ismerték és használták illóolajok és parfümök készítésére, de gyógyászati célokra is. Hiszen a vadrózsa áltermése a csipkebogyó gazdag C-vitaminban, egészségvédő hatását már akkor nagyra becsülték.

Napjainkban a szépségiparban főleg a damaszkuszi rózsa szirmait használják, mely remek frissítő, hidratáló hatása miatt a bőr és a szemek felfrissítésében játszik nagy szerepet, de a sebek gyógyításánál és a cellulitisz ellen is használatos.

Belsőleg fogyasztva a rózsa tea hatása leginkább a hangulatjavításban, stresszoldásban, depresszió ellen, de a köszvény és reuma ellen is segítség. Mivel jó összehúzó a fogíny sorvadására, ínygyulladásra és afták ellen öblögetőként is használatos. Teáját nőgyógyászati problémákra és a klimax időszaka alatt is előszeretettel fogyasztják.

E különleges virág mindig a jót, a szépet, a nemeset jelképezi és éppúgy helye van a kertekben, mint a kastélyok, terek parkjaiban. Végig kíséri az életünket a születésen át a végső búcsúig, velünk van a kozmetikumokban, motívumokban, jelképeken.

A rózsa színei, fajtái

Rózsa

rózsa szó jelentheti magát a rózsafélékhez tartozó fásszárú, évelő növényt, annak virágát, de még a női nevet is. A rózsáról is mindenkinek másmilyen jut eszébe, attól függően, hogy neki mi kedves ezzel kapcsolatban. A sok színű fajták között pedig kinek-kinek megvan a kedvenc színe is. Igen különleges rózsák vannak már a rózsanemesítőknek köszönhetően. Ilyen a kétszínű rózsa, de akár a sokszirmú angol rózsa fajták is, melyek bársonyos szirmaikkal a történelmi rózsákat idézik meg.

Van, akinek a rózsáról a középkori és reneszánsz udvarok idillikus képei jutnak eszébe, ahol a várfalakat díszítette gyönyörű futórózsa, vagy a kertekben pompázott, illatával elbűvölve a várak, kastélyok lakóit. Manapság a köztereket, parkokat, kastély kerteket, de a kiskerteket is a parkrózsa díszíti leginkább. Bár egyre több helyen találkozhatunk a napjainkban egyre divatosabbá váló magastörzsű rózsa szemet gyönyörködtető – akár többszínű példányaival is. A sokszor ajándékba kapott mini rózsa is nagyon szép dísze a lakásnak, erkélynek és nem kell a kukában kikössön 2 hét múlva, ha tudjuk hogyan gondozzuk.

A rózsa ültetése nem különösebben bonyolult feladat, ha a rózsa fajták sajátosságait figyelembe vesszük, nem tudunk nagyot hibázni. A gondozásánál is csak egy-két fő momentum van, például, hogy pangó víz ne álljon alatta, de vannak szinte gondozást alig igénylő fajták, főleg a talajtakaró rózsák között. Akit ezek még nem tántorítottak el attól, hogy rózsát ültessenek a kertjükbe, azok még a rózsa metszése miatt visszakozhatnak. Ugyanis ez az a művelet, ami miatt sokan inkább nem tartanak ebből a gyönyörű cserjéből a kertjükben. Pedig ez is megtanulható.

Rózsák vásárlása

A rózsák mindenféle színben, változatban kaphatók a különböző kertészetekben, ahol szakemberek is segítségünkre vannak a választásban. Természetesen sok kertészetnek már webáruháza is van, itt pedig képek és árak is segítik a megfelelő döntést. Legtöbb webáruháznál kiszállítás is kérhető, így biztosak lehetünk benne, hogy a növényeket szakszerű csomagolásban, a legnagyobb gondosság mellett kapjuk meg.

https://www.medezs.hu/rozsak

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom