Rózsafesztivál

A Rózsafesztivál 1999-ben falunapból nőtte ki magát Szőregen, ezen a Szeged melletti településen és azóta már Rózsamúzeummal is büszkélkedhetnek. A szőregi lakosok már a XIX. század második felében gyümölcsfa és rózsatermesztéssel kezdtek foglalkozni és manapság már a hazánkban termesztett rózsa 98 százaléka a Csongrád megyei településről és környékéről származik. Napjainkban több, mint 300 család foglalkozik rózsatermesztéssel, így nem véletlen, hogy a rózsát évről-évre megünneplik . 

Rózsaünnep

Minden év júniusában kerül megrendezésre a három napos program sorozat, mely során a helyi termesztők ünneplik meg messze földön híres virágaikat. Ilyenkor virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei, így várják a szakmai érdeklődőket és a rózsát kedvelő látogatókat.

Lehetőség van:

  • betekintést nyerhetünk a rózsatermesztők mindennapjaiba
  • látogatást lehet tenni a Szőreg környéki rózsaföldeken
  • a Rózsamúzeum is nyitott ajtókkal várja az érdeklődőket
  • részt vehetünk kulturális és szórakoztató programokon
  • a kiállításokon, az ünnepi forgatagon, vásáron is nézelődhetünk
  • különböző rózsa dzsem, rózsaszirom szörp és egyéb rózsából készült termékek vásárlására

A rózsakiállításon kiállított több ezer rózsaszál minden évben változó koncepció szerint mutatja be a Szőreg környékén termesztett park- és vágórózsákat.

A rózsaföldek egyénileg és szervezetten buszos keretek között is látogathatóak. Igazán különleges látványosságot ígérve az érdeklődőknek. A virágzó, színes rózsaföldek látványa szemet gyönyörködtető és az illatuk is magáért beszél. Ha ott járunk, semmi esetre se hagyjuk ki!

A fő látványosság azonban a hagyományosan szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, mely során több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig a település utcáin. Ezt követően pedig hajnalig tartó koncertekkel, színpadi programokkal, tűzijátékkal szórakoztatják a vendégeket.

Rózsafesztivál – hungarikum

2004-ben a szőregi rózsa már magyarországi eredetmegjelölési oltalmat kapott, azaz bekerült a hungarikumok közé, azonban egy törvénymódostás miatt újra kell kezdeni a folyamatot. Onnantól viszont már csak a Hungarikum Bizottság döntésén múlik, mikor is kapja meg méltó elismerését a szőregi rózsatő.

Addig is, ha lehetőségünk van rá, látogassunk el a Rózsaünnepre!

https://rozsaunnep.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom