Rózsafesztivál

A R√≥zsafesztiv√°l 1999-ben falunapb√≥l nŇĎtte ki mag√°t SzŇĎregen, ezen a Szeged melletti telep√ľl√©sen √©s az√≥ta m√°r R√≥zsam√ļzeummal is b√ľszk√©lkedhetnek. A szŇĎregi lakosok m√°r a XIX. sz√°zad m√°sodik fel√©ben gy√ľm√∂lcsfa √©s r√≥zsatermeszt√©ssel kezdtek foglalkozni √©s manaps√°g m√°r a haz√°nkban termesztett r√≥zsa 98 sz√°zal√©ka a Csongr√°d megyei telep√ľl√©srŇĎl √©s k√∂rny√©k√©rŇĎl sz√°rmazik. Napjainkban t√∂bb, mint 300 csal√°d foglalkozik r√≥zsatermeszt√©ssel, √≠gy nem v√©letlen, hogy a r√≥zs√°t √©vrŇĎl-√©vre meg√ľnneplik . 

R√≥zsa√ľnnep

Minden √©v j√ļnius√°ban ker√ľl megrendez√©sre a h√°rom napos program sorozat, mely sor√°n a helyi termesztŇĎk √ľnneplik meg messze f√∂ld√∂n h√≠res vir√°gaikat. Ilyenkor vir√°gd√≠szbe √∂lt√∂znek a telep√ľl√©s utc√°i, terei, √≠gy v√°rj√°k a szakmai √©rdeklŇĎdŇĎket √©s a r√≥zs√°t kedvelŇĎ l√°togat√≥kat.

LehetŇĎs√©g van:

  • betekint√©st nyerhet√ľnk a r√≥zsatermesztŇĎk mindennapjaiba
  • l√°togat√°st lehet tenni a SzŇĎreg k√∂rny√©ki r√≥zsaf√∂ldeken
  • a R√≥zsam√ļzeum is nyitott ajt√≥kkal v√°rja az √©rdeklŇĎdŇĎket
  • r√©szt vehet√ľnk kultur√°lis √©s sz√≥rakoztat√≥ programokon
  • a ki√°ll√≠t√°sokon, az √ľnnepi forgatagon, v√°s√°ron is n√©zelŇĎdhet√ľnk
  • k√ľl√∂nb√∂zŇĎ r√≥zsa dzsem, r√≥zsaszirom sz√∂rp √©s egy√©b r√≥zs√°b√≥l k√©sz√ľlt term√©kek v√°s√°rl√°s√°ra

A r√≥zsaki√°ll√≠t√°son ki√°ll√≠tott t√∂bb ezer r√≥zsasz√°l minden √©vben v√°ltoz√≥ koncepci√≥ szerint mutatja be a SzŇĎreg k√∂rny√©k√©n termesztett park- √©s v√°g√≥r√≥zs√°kat.

A r√≥zsaf√∂ldek egy√©nileg √©s szervezetten buszos keretek k√∂z√∂tt is l√°togathat√≥ak. Igaz√°n k√ľl√∂nleges l√°tv√°nyoss√°got √≠g√©rve az √©rdeklŇĎdŇĎknek. A vir√°gz√≥, sz√≠nes r√≥zsaf√∂ldek l√°tv√°nya szemet gy√∂ny√∂rk√∂dtetŇĎ √©s az illatuk is mag√°√©rt besz√©l. Ha ott j√°runk, semmi esetre se hagyjuk ki!

A fŇĎ l√°tv√°nyoss√°g azonban a hagyom√°nyosan szombat d√©lut√°n megrendez√©sre ker√ľlŇĎ karnev√°li felvonul√°s, mely sor√°n t√∂bb sz√°zezer r√≥zsasz√°llal feld√≠sz√≠tett √ľnnepi menet vonul v√©gig a telep√ľl√©s utc√°in. Ezt k√∂vetŇĎen pedig hajnalig tart√≥ koncertekkel, sz√≠npadi programokkal, tŇĪzij√°t√©kkal sz√≥rakoztatj√°k a vend√©geket.

R√≥zsafesztiv√°l ‚Äď hungarikum

2004-ben a szŇĎregi r√≥zsa m√°r magyarorsz√°gi eredetmegjel√∂l√©si oltalmat kapott, azaz beker√ľlt a hungarikumok k√∂z√©, azonban egy t√∂rv√©nym√≥dost√°s miatt √ļjra kell kezdeni a folyamatot. Onnant√≥l viszont m√°r csak a Hungarikum Bizotts√°g d√∂nt√©s√©n m√ļlik, mikor is kapja meg m√©lt√≥ elismer√©s√©t a szŇĎregi r√≥zsatŇĎ.

Addig is, ha lehetŇĎs√©g√ľnk van r√°, l√°togassunk el a R√≥zsa√ľnnepre!

https://rozsaunnep.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom