Rózsás képek

Tartalomjegyzék

A rózsás képek nagyon népszerűek, hiszen a rózsa a virágok királynőjének is tartott növény. A lakás bármely pontját tudjuk ilyen témájú képekkel díszíteni. Látványa megnyugtató, kellemes érzéssel tölti el az embert. Bár érdemes a színeire is figyelni, mert mást és mást jelentenek a különböző színek.

Színek hatása

A színek különbözőképpen hatnak ránk és akkor is hatnak, ha nem látjuk csak elképzeljük azokat. Négy elsődleges szín van, amelyek a legerősebben hatnak ránk: a zöld, a sárga, a vörös és a kék. A színeket gyakran meleg (vörös, narancs és sárga) és hideg (lila, kék és zöld) színekre osztjuk. A színek közül leginkább a vörös vonzza az emberi tekintetet.

A színek hangulatunkat, de egészségünket és boldogságunkat is különbözőképpen befolyásolják.  

 • Piros
  A piros árnyalatai erőt, energiát adnak, cselekvésre ösztönöznek. Levert, letört állapotunkban segít felrázódni ebből az állapotból és az önbizalmat is növeli. Aki erőtől duzzad inkább kerülje a piros színt, mert az agresszivitást is fokozza. A nyugati kultúrákban a vér, a bátorság és a mártíromság színe.

  Emiatt piros a bíborosok ruhája, amellyel Krisztus vérét és a keresztény vértanúkat szimbolizálják. Ezen kívül a szerelem színe, az örömé és ünneplésé is, hiszen a kitüntetett vendéget is számos helyen vörös szőnyeg leterítésével várják. Bár a szeretet színe, ugyanakkor a harag, az agresszió és a háború színe is elég, ha csak Mars, a háború istenének vörös köpenyére gondolunk.
 • Vörös
  A vörös gyorsan megragadja a figyelmünket és szívünk is kissé gyorsabban kezd verni a hatására. Ez az a szín, amelyet a legkönnyebben veszünk észre, viszont a legnehezebben is felejtünk el. A vörös az energiát és szenvedélyt, a hatalmat és erőt szimbolizálja, azonban az ember alkotta környezetben óvatosan kell vele bánni, mivel dühöt és félelmet is kiválthat. A vörös rózsa a szerelmet, szenvedélyt szimbolizálja.
 • Kék
  A kék árnyalatai a nyugalom és a békesség érzetét keltik. A kék nyugtató hatást gyakorol ránk és gondolatainkat a nyugalom és a pihenés felé tereli. Hatására nyugodtabban lélegzünk és ritkábban pislogunk. Úgy tartják, kék helyiségben termelékenyebbek vagyunk, mert a kék szín megnyugtat, mivel a kék segít az ellazulásban, a feszült idegrendszer megnyugtatásában. Kék rózsa a természetben nem fordul elő.
 • Lila
  A lila harmonikus szín, mely ellazít, megnyugtatja az idegeket, oldja a feszültséget és a stresszt. Gondoljunk csak a levendula szemet gyönyörködtető, harmonikus színére. A lila színt régen a királyok viselték. Ezért gyakran a gazdagságot és a hűséget juttatja eszünkbe.

  A lila nőies szín. A lila szín ezenkívül a meditálás, a magunkba fordulás és elmélyülés elősegítője. A színekkel együtt az illatok is jótékonyan hatnak a lélekre és a tudatalattinkban keltenek kellemes érzéseket. Gondoljunk csak a különböző aromaterápiában használt illóolajokra, a levendula-, vagy rózsaolajra is.
 • Sárga
  A sárga és a narancssárga aktivizál, növeli az önbizalmat és az önbecsülést, segít koncentrálni, serkenti az emésztést. A túlságosan sok sárga szín a környezetünkben akadályozza a megnyugvást és önelégültséget sugall. A sárga a nap univerzális szimbóluma, amelyet többnyire az optimizmussal, az örömmel és az energiával társítunk.

  Olyan szín, amely megragadja a figyelmet és állítólag élesíti memóriánkat és gondolkodásunkat. A sárga az egyik legkevésbé kedvelt szín, a jelentése legtöbbször a Naphoz és a melegséghez kapcsolódik. Ugyanakkor Európában már a középkor óta egy másik jelentés is társul hozzá: az árulásé és irigységé.

Rózsás képek

A rózsás képek témája sokszor egy-egy szál virág, vagy különböző gyönyörű rózsa csokor kompozíciók. A rózsás képekkel a levendula képek vetekednek még, melyek lila látványa már önmagában is szemet gyönyörködtető.

A rózsás képek mindenféle tárgyakon is megjelennek díszítő elemként: asztalterítőn, székpárnán, csészéken, bögréken, kancsókon, vázákon. Régóta használjuk díszítő elemként. Gondoljunk csak a templomok rózsa ablakaira.

https://kepguru.hu/hatterkepek/rózsa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom