Sövényrózsa

A sövényrózsa olyan rózsabokor, mely elég erős ahhoz, hogy tömött sövényt lehessen létrehozni belőle. A sövényrózsa bokrok kora nyártól egészen késő őszig hozzák csodaszép virágaikat. 

Sövényrózsa fajták

Sövényrózsa fajták: a rózsaszín színű Queen of England, vagy a sárga-narancs kétszínű rózsa az Animo is. A parkrózsa fajták is kifejezetten alkalmasak sövény telepítésére. Illatos virágaik valamivel kisebbek a teahibrideknél, és a tearózsákkal ellentétben nem egy, hanem legalább öt virág van egy hajtásvégen. Sövényként ültetve az ültetési tőtávolsága: 30-50 cm, a sortávolság 40 cm legyen.

A parkrózsák a gondos ápolást bőséges és hosszú virágzással hálálják meg. A rózsa fényigényes növény, vagyis még félárnyékba sem tanácsos az ültetése, mivel ott nem fejlődik megfelelően. 

A gazdagabb virágzás érdekében évente 2X – tavasszal, és ősszel – érdemes a tápanyagellátásáról gondoskodni. Valamint a gazdagabb virágzás elősegítése érdekében a virágokat elvirágzás után célszerű visszavágni.

Nem igényel különösebb növényvédelmet, mert a betegségekkel szemben ellenálló, de érdemes levendula társaságába ültetni, mert a rózsa levendula mellett kevésbé lesz tetves.

A hideget is viszonylag jól bírják, nagyobb fagyok esetén érdemes esetleg talajtakarással védeni a rózsatöveket. Ilyenkor földdel kupacoljuk fel és 10-15 cm vastagon száraz lombbal, fenyőgallyakkal letakarni.

Sövény rózsa vagy cserepes vadrózsa

Sövény rózsa

Rozsdás rózsa néven is ismert 2,5 méter magas lombhullató, illatos levelű cserje. A bokortól távolabb is érezhető kellemes illata. A növény a levelek fonáki oldalán illatos gyantát választ ki, ezért intenzív illat érezhető a növény körül. Leveleit megdörzsölve erős alma illatot árasztanak.

Homokos, agyagos, vagy vályog talajokon egyaránt jól fejlődik. Teljes napos fekvést szeret.
Kis csoportokban ültethetjük kerti pihenőhelyek mellé, hogy érettük illatát.
Ültetési tőtávolsága kb. 50-100 cm, vagy sövényként ültetve 40-50 cm.


Igen nagy 20-50 mm világos rózsaszín virágai nyár közepén júniusban és júliusban nyílnak. Csipkerózsa terméseit augusztustól októberig érleli. A csipkebogyó 10-15 mm hosszú, vörös C-vitaminban gazdag. Virágából tea készíthető, terméseit zselé gyártásakor használják fel. A termések íze a legjobb, miután a fagyok már megcsípték.

http://www.rozsa.kereskedes.eu/

Vissza a kategirória cikkeihez