Talajtakaró rózsa

A talajtakaró rózsa szép és igénytelen rózsafajta, mely színváltozatban gyengébb a többi fajtánál, jellemzően fehér és piros-rózsaszínes árnyalatokban érhető el. A talajtakaró rózsák különösen jól mutatnak kisméretű kertekben, utcafronti dekorációként, de nagyobb kertekben is bevethetőek a magasabb dísznövények ágyásait szegélyezve, vagy akár kerti út mellé ültetve. 

 Talajtakaró rózsa jellemzői

70-150 cm magasra nővő, tömött bokrot alkotó, igen sűrű ágrendszerű rózsafajták. Megjelenési, növekedési formáikban eltérőek lehetnek, ezért az ültetési távolság is ezeknek megfelelő kell legyen, de négyzetméterenként általában 2-6 rózsatő ültethető. Sűrűbben célszerű ültetni, ha tökéletes fedésre törekszünk. Nagy helyet igényelnek, de rendszeres visszavágással jól kordában tarthatók. Virágzási ideje egészen nyár elejétől késő őszig, a fagyok beálltáig tart.

Talajtakaró rózsa gondozása

A talajtakaró rózsák tél-, és fagyállósága az átlagosnál jobb és az átlagosnál kevesebb gondozással is beérik, így tökéletesek alkalmasak a használaton kívüli területek elfedésére, eltakarására is.

  • Száraz időszakban gondoskodni kell a megfelelő vízellátásáról.
  • Inkább ritkábban, de rendszeresen locsoljuk, de a pangó vizet nagyon rosszul tűri.
  • A gazdagabb virágzás érdekében érdemes tápoldatozni (tavasszal, ősszel).
  • Társnövénye a levendula, érdemes mellé ültetni, mert a rózsa levendula mellett kevésbé lesz tetves.
  • Fontos az elnyílt virágok visszametszése, mellyel a növény gazdagabb virágzását segítjük elő.

Talajtakaró rózsák metszése

  • tavaszi visszavágást kell alkalmazni, ami február végétől áprilisig az időjáráshoz igazodva történhet
  • a beteg, sérült, elhalt ágakat le kell vágni
  • az elöregedett részeket tőből érdemes kivágni
  • a hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a gyengébb, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza
  • a nyári metszést – az elnyílt virágok levágását – rendszeresen kell végezni a virágzást segítendő

Illatos talajtakaró rózsák

A talajtakaró rózsák többnyire kevésbé illatosak. Egyik ismert fajta a Rosa The Fairy egy dús, apró lombozatú, talajtakaró rózsa, amely üde színfoltja lehet kertünknek. Alkalmas közterületeken nagyobb területek befuttatására apró, gazdag, csoportos virágaival. 7 – 0,9m magasra nővő, dúsan elágazó, elterülő rózsa. Levelei fényes sötétzöldek. Virágai 2 – 2,5cm-esek, világos rózsaszínűek, melyek nagy tömegben nyílnak egész nyáron. Kora tavasszal vagy a virágzás elmúltával érdemes megmetszeni.
Napos fekvést kedvel, de elviseli a félárnyékot is. Normál, vagy enyhén savas talajt igényel. Ültethető évelő ágyásba, talaj takarására, cserje csoportba, de akár cserépbe is.

https://pharmarosa.com/termekek/talajtakaro-119

Vissza a kategória cikkeihez