Törzses rózsa

A törzses rózsa az egyik legszebben mutató az ágyásrózsák és szegélyrózsák közé ültetve.  Ezek a törzses fajták az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek, főleg mivel rengetegszínárnyalatban van, szinte nincs olyan színárnyalat, amely ne létezne, a kétszínű rózsa pedig egyszerűen szemet gyönyörködtető.  Olyan, mint egy apró rózsafa, ami a kertek, balkonok ékessége lehet.

Csüngő törzses rózsa fajták

A törzses rózsák alapvetően szemzéssel nemesített fajták, általában 90-120cm magas vadrózsa törzsre szemzettek, melyek lehetnek: tearózsa, parkrózsa, talajtakaró rózsa és törperózsa is. Az alacsonyabb törzsre törpe fajtákat, a magasabbra futó-, vagy tearózsát szemeznek.

Csüngő törzses rózsa fajták:

 • Rosa Rot Fairy – piros színű csüngő rózsa
 • Rosa Apricot Blossom – fehér színű
 • Rosa San Remo – ciklámen
 • sárga magas törzsű csüngő rózsa

Gyönyörű látványt nyújtanak, ezért érdemes mindenképpen központi helyre ültetni. A rózsa ágyás többszintessé tehető általa, hiszen kiemelkednek az alacsonyabb parkrózsák, a tearózsák közül. Nyár elejétől késő őszig folyamatosan virágoznak, így sokáig ékesítik a kertet.

Törzses rózsa ültetése, gondozása

Ültetése:

 • Már a tényleges ültetés előtt érdemes néhány feladatot elvégezni.
 • A vásárlást követően a gyökér csomagolt, illetve konténeres, mind pedig a szabadgyökerű rózsát ültetés előtt napos helyen legalább fél napra vízbe kell állítani, hogy a tárolás, illetve a szállítás során elveszített nedvességet pótolhassa.
 • A szabadgyökerű rózsa gyökérzetét általában fűrészporral töltött zsugorfóliába csavarják. Ezt el kell távolítani, majd a gyökereket óvatosan széthajtva a sérült részek fölött vissza kell vágni.
 • Ültetés előtt a gyenge hajtásokat is célszerű eltávolítani, a főhajtásokat pedig visszametszeni 2-3 szemre.
 • Ezután pedig a rózsa helyét kell kiválasztani. Itt fontos, hogy sok napfény (legalább naponta 6-7 óra) érje és szélvédett helyen legyen.
 • Az sem baj, ha a fagyok sem tesznek benne kárt télen, bár ez ellen védekezni kell. Bármikor ültethető, ha nem fagyos a talaj, de tavasszal és ősszel a legcélszerűbb.
 • A talaj igénye nem kötött és tápanyag ellátással bármelyik jól feljavítható. Ezt évente kétszer – tavasszal és ősszel – egyébként is célszerű elvégezni.
 • Már az ültető gödröt is érdemes istállótrágyával ellátni.
 • A cserép méreténél nagyobb gödröt ajánlott ásni és jól belocsolni vízzel, ezután belehelyezni a növényt úgy, hogy ne sérüljön a gyökere.
 • A földet hagyjuk a gyökereken, azzal együtt kerüljön a belocsolt gödörbe, ezután földdel be kell temetni és megöntözni.
 • Figyeljünk arra, hogy az ültetési távolság legalább 1 m legyen. Magassága kifejlett állapotban 1,5-2 méter.

Gondozása:

A törzses rózsa gondozása nem tér el nagyon a többi rózsa fajtáétól. A teleltetésére kell figyelni, mert ez a fajta igényli. A koronája ugyanis hidegben elfagyhat, ezért meg kell oldani a védelmét. Erre jó megoldás lehet az ágak közepébe begyűrt újságpapír, majd a koronára húzott papírzsák.

Egyébként az öntözése , visszametszése megegyezik a magastörzsű rózsa gondozásával. Az öntözésénél a rendszerességre kell törekedni, nem túl gyakran (hetente egyszer is elég) és arra, hogy ne álljon alatta a víz.

Metszése

Előnyük, hogy a magasságuk miatt könnyebben kezelhetőek, metszhetőek, így a magastörzsű rózsafa metszése állva is kényelmesen elvégezhető. Tél végén, tavasz elején mindenképpen el kell végezni a rózsa fenntartó metszését.  Ez főleg a fás részeket érinti. Úgy metsszük, hogy a rügy fölött 5-10 mm-el vágjuk el a vesszőt. Fiatalító metszést is lehet végezni az öregebb tövek esetén. Ezzel az eljárással hajtásnövekedésre lehet ösztönözni a bokrokat. Ezt is tél végén kell elvégezni. Mindezekkel együtt pedig alakító metszésekkel pedig a bokrokat lehet megformázni. Az elnyílt virágok visszametszéséről pedig folyamatosan gondoskodni kell, hogy a növényeket gazdagabb virágzásra ösztönözzük.

Törzses rózsa rendelése, vásárlása, webáruház

A törzses rózsa nem egy kifejezetten kényes növény, de érdemes tudni, hogy milyen körülmények között voltak a tövek, mielőtt megrendeljük őket. Érdemes a szállításnak is utána érdeklődni. A webáruházból történő rendelés esetén általában ki is szállítják a megrendelt növényeket, ami azért is fontos, mert így gondoskodnak is arról, hogy a növényeket épségben adják át.  Természetesen nagyobb áruházak kertészeti osztályán is kaphatók magastörzsű rózsa fajták, így az OBI-ban és Praktikerben is.

https://www.rosegarden.hu/magastorzsu-rozsak_c3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom