Törzses rózsa

A t√∂rzses r√≥zsa az egyik legszebben mutat√≥ az √°gy√°sr√≥zs√°k √©s szeg√©lyr√≥zs√°k k√∂z√© √ľltetve.  Ezek a t√∂rzses fajt√°k az ut√≥bbi idŇĎben nagy n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvendenek, fŇĎleg mivel rengetegsz√≠n√°rnyalatban van, szinte nincs olyan sz√≠n√°rnyalat, amely ne l√©tezne, a k√©tsz√≠nŇĪ r√≥zsa pedig egyszerŇĪen szemet gy√∂ny√∂rk√∂dtetŇĎ.  Olyan, mint egy apr√≥ r√≥zsafa, ami a kertek, balkonok √©kess√©ge lehet.

Cs√ľngŇĎ t√∂rzses r√≥zsa fajt√°k

A t√∂rzses r√≥zs√°k alapvetŇĎen szemz√©ssel nemes√≠tett fajt√°k, √°ltal√°ban 90-120cm magas vadr√≥zsa t√∂rzsre szemzettek, melyek lehetnek: tear√≥zsa, parkr√≥zsa, talajtakar√≥ r√≥zsa √©s t√∂rper√≥zsa is. Az alacsonyabb t√∂rzsre t√∂rpe fajt√°kat, a magasabbra fut√≥-, vagy tear√≥zs√°t szemeznek.

Cs√ľngŇĎ t√∂rzses r√≥zsa fajt√°k:

 • Rosa Rot Fairy ‚Äď piros sz√≠nŇĪ cs√ľngŇĎ r√≥zsa
 • Rosa Apricot Blossom ‚Äď feh√©r sz√≠nŇĪ
 • Rosa San Remo ‚Äď cikl√°men
 • s√°rga magas t√∂rzsŇĪ cs√ľngŇĎ r√≥zsa

Gy√∂ny√∂rŇĪ l√°tv√°nyt ny√ļjtanak, ez√©rt √©rdemes mindenk√©ppen k√∂zponti helyre √ľltetni. A r√≥zsa √°gy√°s t√∂bbszintess√© tehetŇĎ √°ltala, hiszen kiemelkednek az alacsonyabb parkr√≥zs√°k, a tear√≥zs√°k k√∂z√ľl. Ny√°r elej√©tŇĎl k√©sŇĎ ŇĎszig folyamatosan vir√°goznak, √≠gy sok√°ig √©kes√≠tik a kertet.

T√∂rzses r√≥zsa √ľltet√©se, gondoz√°sa

Ültetése:

 • M√°r a t√©nyleges √ľltet√©s elŇĎtt √©rdemes n√©h√°ny feladatot elv√©gezni.
 • A v√°s√°rl√°st k√∂vetŇĎen a gy√∂k√©r csomagolt, illetve kont√©neres, mind pedig a szabadgy√∂kerŇĪ r√≥zs√°t √ľltet√©s elŇĎtt napos helyen legal√°bb f√©l napra v√≠zbe kell √°ll√≠tani, hogy a t√°rol√°s, illetve a sz√°ll√≠t√°s sor√°n elvesz√≠tett nedvess√©get p√≥tolhassa.
 • A szabadgy√∂kerŇĪ r√≥zsa gy√∂k√©rzet√©t √°ltal√°ban fŇĪr√©szporral t√∂lt√∂tt zsugorf√≥li√°ba csavarj√°k. Ezt el kell t√°vol√≠tani, majd a gy√∂kereket √≥vatosan sz√©thajtva a s√©r√ľlt r√©szek f√∂l√∂tt vissza kell v√°gni.
 • √últet√©s elŇĎtt a gyenge hajt√°sokat is c√©lszerŇĪ elt√°vol√≠tani, a fŇĎhajt√°sokat pedig visszametszeni 2-3 szemre.
 • Ezut√°n pedig a r√≥zsa hely√©t kell kiv√°lasztani. Itt fontos, hogy sok napf√©ny (legal√°bb naponta 6-7 √≥ra) √©rje √©s sz√©lv√©dett helyen legyen.
 • Az sem baj, ha a fagyok sem tesznek benne k√°rt t√©len, b√°r ez ellen v√©dekezni kell. B√°rmikor √ľltethetŇĎ, ha nem fagyos a talaj, de tavasszal √©s ŇĎsszel a legc√©lszerŇĪbb.
 • A talaj ig√©nye nem k√∂t√∂tt √©s t√°panyag ell√°t√°ssal b√°rmelyik j√≥l feljav√≠that√≥. Ezt √©vente k√©tszer – tavasszal √©s ŇĎsszel – egy√©bk√©nt is c√©lszerŇĪ elv√©gezni.
 • M√°r az √ľltetŇĎ g√∂dr√∂t is √©rdemes ist√°ll√≥tr√°gy√°val ell√°tni.
 • A cser√©p m√©ret√©n√©l nagyobb g√∂dr√∂t aj√°nlott √°sni √©s j√≥l belocsolni v√≠zzel, ezut√°n belehelyezni a n√∂v√©nyt √ļgy, hogy ne s√©r√ľlj√∂n a gy√∂kere.
 • A f√∂ldet hagyjuk a gy√∂kereken, azzal egy√ľtt ker√ľlj√∂n a belocsolt g√∂d√∂rbe, ezut√°n f√∂lddel be kell temetni √©s meg√∂nt√∂zni.
 • Figyelj√ľnk arra, hogy az √ľltet√©si t√°vols√°g legal√°bb 1 m legyen. Magass√°ga kifejlett √°llapotban 1,5-2 m√©ter.

Gondoz√°sa:

A t√∂rzses r√≥zsa gondoz√°sa nem t√©r el nagyon a t√∂bbi r√≥zsa fajt√°√©t√≥l. A teleltet√©s√©re kell figyelni, mert ez a fajta ig√©nyli. A koron√°ja ugyanis hidegben elfagyhat, ez√©rt meg kell oldani a v√©delm√©t. Erre j√≥ megold√°s lehet az √°gak k√∂zep√©be begyŇĪrt √ļjs√°gpap√≠r, majd a koron√°ra h√ļzott pap√≠rzs√°k.

Egy√©bk√©nt az √∂nt√∂z√©se , visszametsz√©se megegyezik a magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa gondoz√°s√°val. Az √∂nt√∂z√©s√©n√©l a rendszeress√©gre kell t√∂rekedni, nem t√ļl gyakran (hetente egyszer is el√©g) √©s arra, hogy ne √°lljon alatta a v√≠z.

Metszése

ElŇĎny√ľk, hogy a magass√°guk miatt k√∂nnyebben kezelhetŇĎek, metszhetŇĎek, √≠gy a magast√∂rzsŇĪ r√≥zsafa metsz√©se √°llva is k√©nyelmesen elv√©gezhetŇĎ. T√©l v√©g√©n, tavasz elej√©n mindenk√©ppen el kell v√©gezni a r√≥zsa fenntart√≥ metsz√©s√©t.  Ez fŇĎleg a f√°s r√©szeket √©rinti. √ögy metssz√ľk, hogy a r√ľgy f√∂l√∂tt 5-10 mm-el v√°gjuk el a vesszŇĎt. Fiatal√≠t√≥ metsz√©st is lehet v√©gezni az √∂regebb t√∂vek eset√©n. Ezzel az elj√°r√°ssal hajt√°sn√∂veked√©sre lehet √∂szt√∂n√∂zni a bokrokat. Ezt is t√©l v√©g√©n kell elv√©gezni. Mindezekkel egy√ľtt pedig alak√≠t√≥ metsz√©sekkel pedig a bokrokat lehet megform√°zni. Az elny√≠lt vir√°gok visszametsz√©s√©rŇĎl pedig folyamatosan gondoskodni kell, hogy a n√∂v√©nyeket gazdagabb vir√°gz√°sra √∂szt√∂n√∂zz√ľk.

Törzses rózsa rendelése, vásárlása, webáruház

A t√∂rzses r√≥zsa nem egy kifejezetten k√©nyes n√∂v√©ny, de √©rdemes tudni, hogy milyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt voltak a t√∂vek, mielŇĎtt megrendelj√ľk ŇĎket. √Črdemes a sz√°ll√≠t√°snak is ut√°na √©rdeklŇĎdni. A web√°ruh√°zb√≥l t√∂rt√©nŇĎ rendel√©s eset√©n √°ltal√°ban ki is sz√°ll√≠tj√°k a megrendelt n√∂v√©nyeket, ami az√©rt is fontos, mert √≠gy gondoskodnak is arr√≥l, hogy a n√∂v√©nyeket √©ps√©gben adj√°k √°t.  Term√©szetesen nagyobb √°ruh√°zak kert√©szeti oszt√°ly√°n is kaphat√≥k magast√∂rzsŇĪ r√≥zsa fajt√°k, √≠gy az OBI-ban √©s Praktikerben is.

https://www.rosegarden.hu/magastorzsu-rozsak_c3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom